Nu centralei nucleare Belene! – Prima actiune Greenpeace in Bulgaria pentru Energie Curata si Sigura

10. 08. 2005

 

Sursa: Greenpeace
Peste 50 de activisti Greenpeace din noua tari europene, inclusiv Bulgaria, au organizat in aceasta dimineata o actiune ne-anuntata pe santierul centralei nucleare Belene, din apropierea orasului Svishtov. Actiunea a avut loc de fapt in patru locatii diferite, in acelasi timp, la Belene si Svishtov. O parte din activisti au desfasurat un banner de 40 metri „Nu Belene” pe un turn din cadrul santierului centralei. Sase baloane cu steaguri „Nu Belene” au coborat pe Dunare in dreptul centralei; acest mesaj a fost afisat si de panzele vasului Anna al Greenpeace. In timpul acestor actiuni, populatia orasului Svishtov a fost informata despre politica energetica deficitara a Bulgariei si despre oportunitatile enorme pe care le are Bulgaria in ceea ce priveste eficienta energetica si in dezvoltarea unei industrii a surselor regenerabile de energie. „Greenpeace doreste prin aceasta actiune sa arate populatiei bulgare ca energia nucleara este o optiune iresponsabila pentru viitorul tarii si ca exista alternative curate si sigure”, a declarat Jan Haverkamp, expert in energie al Greenpeace.

„Proiectul Belene este complet depasit tehnologic. Numarul de reactoare in functiune la ora actuala este 440; 280 din acestea vor fi inchise in urmatorii 20 ani, si exista doar cateva proiecte de noi centrale. Belene este unul dintre ele. Energia nucleara nu are viitor; viitorul este al surselor regenerabile de energie.”, a declarat Haverkamp.

Greenpeace si coalitia BeleNE din Bulgaria enumera urmatoarele motive pentru abandonarea proiectului  Belene:

1. Centrala Belene nu este necesara – eficienta energetica in Bulgaria poate acoperi usor si mult mai economic necesarul pe care se spune ca centrala Belene trebuie sa-l satisfaca, si chiar cererea externa. Belene nu functioneaza drept inlocuitor pentru reactoarele Kozloduy 3 si 4. Aceasta capacitate este deja inlocuita de alte unitati, non-nucleare.

2. Belene este scumpa – cele 3 miliarde de euro ar putea fi investite mult mai bine in dezvoltarea eficientei energetice si a capacitatilor de productie din surse regenerabile in Bulgaria

3. Belene este periculoasa – modelul de reactor VVER 1000 are probleme de siguranta si nu ar putea obtine o licenta de functionare in Germania.

4. Belene are o locatie necorespunzatoare – este situata intr-o zona seismica activa, unde cutremurul din 1977 a facut victime umane.

5. Belene este o posibila tinta a unui atac terorist.

6. Belene va produce deseuri radioactive, o problema nerezolvata, care va constitui o povara extraordinara pentru generatiile viitoare.

7. Belene va pune in pericol dezvoltarea activitatilor agricole, turistice si ale intreprinderilor mici in nordul Bulgariei.

Jan Haverkamp, specialist in energie, Greenpeace: „Proiectul Belene este unul prost din toate punctele de vedere. Ceea ce ne ingrijoreaza cel mai mult este ca procedurile de pregatire a proiectului si procesul de luare a deciziilor au fost manipulate in diverse moduri. Nu fost facuta o analiza corespunzatoare a necesarului energetic al Bulgariei si al solutiilor in aceasta privinta. Belene este produsul unui trecut comunist megaloman. Nu se potriveste cu viitorul Bulgariei, ca parte a Uniunii Europene intr-un mediu stabil si independent al surselor regenerabile de energie.”

Albena Simeonova, purtatorul de cuvant pentru „Greenpeace Energy Revolution Tour” in Bulgaria a declarat: “Opozitia fata de centrala Belene este foarte puternica in nordul Bulgariei. Cerem cetatenilor sa ne sprijine in lupta pentru a opri acest proiect periculos pentru viitorul copiilor Bulgariei.”

Petko Kovachev din partea coalitiei BeleNE: “Ironia este ca alternativele exista, dar nici guvernul, nici gigantul NEK, compania electrica detinuta de stat, nu le iau serios in calcul. Cerem guvernului sa deschida in sfarsit ochii.”

Pentru mai multe informatii:
Jan Haverkamp, energy campaigner for Greenpeace CEE
mobile: 0 888 311 690 or +420.603 569 243, email: [EMAIL PROTECTED]
Petko Kovachev, spokes person for the BeleNE coaltion
mobile: 0 888 420 453, email: [EMAIL PROTECTED]
Franko Petri, Press-office of Greenpeace for Central and East Europe;
Mobile tel.: 0043 664 61 26 721 email: [EMAIL PROTECTED]

-------------
* Photo: Rastislav Prochazka, Copyright: Greenpeace

 



http://www.nuclearinfo.ro
Va e mai usor sa unsubscribeti de pe acest grup decat sa scapati de efectele unui prost management in domeniul nuclear!:-)
Pentru legislatie si alte informatii utile, vizitati site-ul




YAHOO! GROUPS LINKS




<<attachment: stop_belene1.jpg>>

Raspunde prin e-mail lui