Nu spectrului mortii!


Material transmis de APC România
cãtre Opinia Consumatorilor

Traduceri ale unor articole aparute
in reviste prestigioase ale asociatiilor de consumatori din UE

Kit-uri hands-free inutile?
“Daca folositi kit-uri hands-free pentru a va proteja de radiatiile emise de telefoanele mobile – testele au aratat ca nivelul radiatiei in interiorul capului este mai ridicat decat daca am tine telefonul langa ureche. Scuturile care ar trebui sa blocheze radiatia nu ofera de asemenea nici o protectie.
In realitate, firul din dispozitivul hands-free care se gaseste langa ureche functioneaza ca un transmitator (aerial) si transmite de 3 ori mai multa radiatie catre cap.
Hands-free-urile telefoanelor mobile pe care le-am testat noi tripleaza radiatia care patrunde in cap.
Expunerea la nivele inalte poate provoca cresterea temperaturii, ceea ce face ca inima sa lucreze mai greu si poate duce la dureri de cap, stare de rau si ameteala.
Oricine foloseste un telefon mobil se expune la riscul unor efecte adverse de sanatate. Estimam ca in jur de 10% din populatie este expusa riscului de dureri de cap si pierderi de memorie.”

Efectele non-termale exista!

The Royal Society din Canada (RSC), o organizatie prestigioasa, a analizat un numar mare de studii realizate anul trecut, si purtatorul de cuvant al acesteia a declarat ca au fost gasite dovezi ca efectele non-termale exista.
Pilonii de telefoane mobile acopera o zona numita celula – poate fi de 100 m intr-un oras, si o distanta de pana la 5 km in afara oraselor. Dealurile si copacii blocheaza semnalele radio, ceea ce ingreuneaza alegerea locului pentru un pilon, ca si zona pe care o acopera. Telefonul comunica cu un pilon, folosind un transmitator si un receptor. Transmitatorul transmite semnale sub forma de unde radio pilonului cu regularitate, chiar daca nu este folosit telefonul. Astfel, reteaua stie unde se gaseste telefonul atunci cand soseste un apel. Receptorul din interiorul telefonului primeste semnale de la pilon. Cand se vorbeste la telefon, pilonul verifica in mod constant daca teledonul functioneaza la nivelul optim. Daca nu functioneaza la nivelul optim – pentru ca, de exemplu, purtatorul ajunge la marginea unei celule sau intra intr-o cladire, pilonul transmite semnale telefonului mobil, spunandu-i sa-si mareasca capacitatea. Undele radio emise de telefon in apropierea capului, numite “campul apropiat” sunt responsabile de efectele nocive asupra sanatatii.
“Campul indepartat” este acea parte a undelor radio care trebuie sa fie primita de catre pilon pentru ca o persoana sa poata efectua un apel. Acel pilon are propriul camp indepartat si apropiat, desi cei mai multi oameni nu se apropie niciodata de campul lor apropiat.

Discreþia producãtorilor
Nokia a declarat ca a efectuat teste independente si ca kit-urile lor hands-free reduc nivelul radiatiilor, dar nu au fost de acord sa arate rezultatele. Ericsson si Panasonic au declarat ca telefoanele lor si kit-urile hands-free sunt in concordanta cu standardele – dar nu au declarat si daca kit-urile maresc sau reduc radiatiile care ajung la cap. Multi oameni folosesc echipamente care sa tina radiatia departe de capul lor – kit-uri hands-free, scuturi si alte atasamente. Unele dintre acestea sunt vandute in Marea Britanie de catre distribuitori sau sunt impachetate la un loc cu telefonul. Altele sunt disponibile prin comanda prin internet sau posta. Dar cele pe care le-am testat au un lucru in comun – nu functioneaza. Kit-urile hands-free emit mai multe radiatii catre cap, atasamentele nu functioneaza, si atunci cand scuturile mai reduc din nivelul de radiatie, telefonul poate sa-si mareasca capacitatea si deci nivelul de radiatii emis, ceea ce ne poate situa intr-o postura si mai dificila.

Teste independente
Pentru a masura nivelul radiatiilor, am folosit un laborator cu o reputatie internationala in ceea ce priveste testele pentru telefoane mobile. Am testat doua kit-uri hands-free, doua atasamente, si trei scuturi. Laboratorul le-a transmis un semnal constant telefoanelor mobile intr-o camera cu pereti care absorb undele radio – astfel, rezultatele nu au fost modificate din cauza unor transmitatori din exterior. Am testat si scuturile si kit-urile hands-free la doua telefoane mobile diferite, pentru a fi siguri de consistenta rezultatelor. Pentru a masura radiatia din interiorul capului – campul apropiat – laboratorul a folosit o sonda introdusa in capul unui manechin umplut cu un material care sa simuleze proprietatile corpului uman. Am masurat de asemenea semnalul transmis antenei retelei – campul indepartat – folosind o sonda mai indepartata. Pentru ca un produs sa fie de folos trebuie sa reduca campul apropiat fara sa afecteze campul indepartat, altfel, transmitatorul ar inregistra doar un semnal slab si i-ar da instructiuni telefonului sa-si mareasca capacitatea. Acest lucru ar face ca undele radio sa creasca si in campul apropiat.

Griji îndreptãþite pentru vecinii pilonilor de transmisie
Intr-o investigatie care a fost predata Camerei Comunelor vara trecuta, Familiile din Irlanda de Nord impotriva Plasarii de Antene de Telecomunicatii (NIFATT), o coalitie formata din mai mult de 70 de grupuri din comunitate, au sugerat de asemenea ca Guvernul ar trebui sa stabileasca o zona tampon intre case si antene si sa incurajeze impartirea locurilor intre operatorii de retele.
Oamenii care locuiesc si lucreaza langa pilonii antenelor ar putea sa aiba griji indreptatite cu privire la sanatatea lor.
Datorita numarului imens de utilizatori de telefoane mobile, chiar si micile efecte adverse asupra sanatatii ar putea avea implicatii publice majore asupra sanatatii. Aceste fapte demonstreaza aceste griji.

Efecte posibile asupra sãnãtãþii
Cateva consideratii importante trebuie luate in seama cand se evalueaza efectele posibile ale campurilor Rf asupra sanatatii. Una este frecventa aplicarii. Sistemele actuale de telefoane mobile opereaza la frecvente intre 800 si 1800 Mhz.
Efectele asupra sanatatii: Campurile RF penetreaza tesuturile expuse in functie de frecventa – aproape un centimetru la frecventele folosite ce catre telefoanele mobile. Energia RF este absorbita in corp si produce caldura, dar procesul de termoreglare al corpului face ca aceasta caldura sa dispara. Toate efectele asupra sanatatii stabilite cauzate de expunerea RF sunt clar legate de incalzire. In timp ce energia RF poate interactiona cu tesuturile corpului la nivele prea joase pentru a cauza o incalzire importanta, nici un studio nu a aratat efecte adverse asupra sanatatii la expunerea la nivele scazute asa cum prevede ghidul international de limite.

Cancer : O evidenta stiintifica curenta indica ca expunerea la campurile RF, ca cele emise de telefoanele mobile si statiile lor baza, din pacate induce sau provoaca cancer

Cernobal-ul de pe bloc
Interesandu-ne despre aceasta situatie, am aflat cateva date de-a dreptul ingrijoratoare pentru sanatatea populatiei afectate. Pentru ca in Romania nu sunt reglementari in privinta amplasamentului antenelor GSM, ca in tarile civilizate (distanta minima de 150 m de scoli, de spitale, si nu se amplaseaza pe blocuri de locuinte etc) companiile de telefonie mobila de pe piata romaneasca liciteaza cu administratorii de bloc si contra unor chirii susbstantiale permit amplasarea unor BS-uri (unitati compuse din mai multe antene de receptie si emisie a microundelor) in detrimentul tuturor locatarilor, pentru ca efectiv acestea sunt un mic Cernobal pentru fiecare locatar.
Dupa frecventele planificate, un BS poate sa aiba de la un singur transceiver (partea de amplificare pentru o singura frecventa) pana la 16 astfel de frecvente. Pe sosele, unde se folosesc de regula maxim trei frecvente (respectiv trei transceivere), cate una pe fiecare din cele trei zone sectoriale (de 120 de grade) in care se imparte campul geometric de 360 grade, puterea ajunge pana la 500 W pe frecventa, pentru ca se doreste o acoperire foarte mare si de obicei se folosesc si antene combinate, adica transceiverul se afla montat in antena.
Normele de protectie pentru cei care intretin sau monteaza astfel de echipamente specifica clar sa nu se intervina la un BS fara a fi total oprit. Cand ele sunt in functiune nu se sta sub nici o forma in fata antenelor, iar in spatele lor la minim 1,5 m, dar aceasta distanta este pur speculativa fiindca aria de acoperire reala a campurilor periculoase este mult mai intinsa!

Spectrul mortii: de la 450MHz la 2 GHz
In prezent, in Romania exista patru operatori publici de telefonie mobila: Vodafone-operator GSM si 3G-UMTS in banda de frecvente de 900 MHz si 2 GHz; Orange-operator GSM 900 MHZ si 3G-EDGE in banda de frecvente de 900MHz si 2GHz; Telemobil (Zapp)-operator CDMA si EV-DO in banda de frecvente de 450MHz si Cosmote-operator DCS in banda de frecvente de 1800MHz.

APC România a solicitat in mod oficial celor patru companii de telefonie mobila informatii despre puterea de emisie a unui transceiver si in baza caror reglemnetari sunt instalate asfel de echipamente pe miile de blocuri si cladiri din Romania, daca s-au facut studii privind radiatia si daca locatarii au fost atentionati asupra pericolelor la care se expun. "Dupa zece zile de asteptare, Vodafone nu a vrut sa ne ofere date tehnice despre echipamentele pe care le monteaza pe cladiri. La fel a procedat si firma Cosmote. Singura firma care ne-a raspuns cat de cat, oferind unele date despre puterea transceiverelor, dar total neconcludente, a fost Orange. De la compania care opereaza reteau ZAPP nu am primit nici un raspuns"- declarã reprezentanþii asociaþiei.

Ce spune CONSTITUTIA ROMANIEI?
ARTICOLUL 34(1) Dreptul la ocrotirea sãnãtãþii este garantat.
(2) Statul este obligat sã ia mãsuri pentru asigurarea igienei ºi a sãnãtãþii publice.
(3) Organizarea asistenþei medicale ºi a sistemului de asigurãri sociale pentru boalã, accidente, maternitate ºi recuperare, controlul exercitãrii profesiilor medicale ºi a activitãþilor paramedicale, precum ºi alte mãsuri de protecþie a sãnãtãþii fizice ºi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii
Organismul umani nu ºtie sã lupte cu radiaþiile electromagnetice
"Antenele GSM produc radiatii elecromagnetice, neionizante. Acestea transporta energie, care penetreaza in tesutul uman la diferite adancimi. Energia pe care o cedeaza este sub forma de caldura. Organismul are mecanismele prin care isi reface echilibrul termic, insa nu stie sa lupte cu temperaturile locale. Experimentele pe animale au aratat ca incalzirea locala este de cam un grad Celsius", a explicat Irma Csiki. "Aceasta incalzire produce o inhibare a unei proteine (P53), care are rolul de a repara defectele ADN si deci respectiva proteina previne cancerul. Insa e bine sa se evite atat mobilele, cat si antenele din preajma copiilor, a femeilor insarcinate si chiar a batranilor. Deorece pot afecta celule in crestere, iar celula care inhiba nu-si mai realizeaza efectul pozitiv. Adica nu mai poate repara ADN-ul si exista posibilitatea producerii celulelor malformate, care in timp duc la cancer", a mai adaugat cercetatorul stiintific.

Bucureºtiul împânzit de antene
O privire de la inaltime arata ca Bucurestiul este impanzit de astfel de antene GSM. Insa multe dintre ele au fost instalate fara acordul tuturor proprietarilor, firmele respective profitand de naivitatea si necunostinta oamenilor, sau de multe ori fiind mai degraba niste afaceri ale administratorilor de bloc. Si asta deoarece firmele platesc o chirie lunara asociatiei.


Get your email and more, right on the new Yahoo.com __._,_.___

*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***










SPONSORED LINKS
Nh lake region real estate New hampshire lake region real estate


YAHOO! GROUPS LINKS




__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui