Un article de Biel Barceló, per un Bloc nacional i de progrés, a Tribuna Mallorca.
 
http://www.tribunamallorca.org
 
_____________________________________
 
Mallorca ens uneix
 
Una de les particularitats de la política mallorquina és el pes de l’ecologisme en l’agenda dels partits i el fet que l’esquerra, l’ecologisme i el nacionalisme –que en altres indrets es manifesten com a opcions nítidament diferenciades- aquí es mostren sovint com a manifestacions d’una mateixa sensibilitat. La raó d’aquest fet cal cercar-la en el singular desenvolupament de l’economia mallorquina durant els darrers quaranta anys, amb el turisme com a motor d’un canvi social i cultural sense precedents.

El desenvolupament econòmic vinculat al turisme va fer possible l’emergència simultània d’una generació amb accés a l’ensenyament superior i d’un sentiment de pèrdua davant uns paisatges i unes manifestacions culturals que passàrem a considerar inherents a la identitat mallorquina. El turisme ha estat, doncs, motor de canvi i de progrés i alhora fou percebut com a amenaça. Però és gràcies al turisme que elements de la realitat mallorquina –el paisatge, algunes tradicions, el llegat de la història…-, que només eren apreciats per una minori, passassin a ser valorats com a actius econòmics de primer ordre i, més endavant, com a signes de benestar i d’identificació col·lectiva.

El nacionalisme mallorquí que sorgeix en els anys setanta és fruit d’aquest context i, inevitablement, és alhora nacionalista, ecologista i d’esquerres. La lluita per la llibertat ha estat també la lluita per l’autogovern i la lluita per la llengua i la cultura; la lluita pel benestar dels treballadors ha estat també el combat per la defensa d’un paisatge que ha fet possible la riquesa col·lectiva; i aquests treballs no es diferencien, en molts dels seus agents, dels moviments en favor d’una economia diversificada, de les lluites pageses, de la tasca de promoció industrial, del comerç i de la petita i mitjana empresa. Allò que singularitza la política mallorquina és que totes aquestes lluites han estat nítidament d’esquerres; i que l’ecologisme i el nacionalisme han arribat a condicionar de manera evident el discurs polític de tota l’esquerra i de bona part de la dreta.

Històricament, el PSM ha estat el partit que ha representat la coincidència d’aquests tres eixos programàtics; i l’existència del PSM ha fet que el nacionalisme, a Mallorca, no es pugui diferenciar de la defensa del territori. Durant aquests trenta anys el PSM ha estat capaç de donar veu a aquesta triple i única sensibilitat. I ha reeixit: avui la llengua i el territori marquen la política mallorquina més del que l’havien marcada mai.

Però aquest èxit ha tengut conseqüències. D’un costat, la dreta –conscient que perdia la seva ancestral hegemonia en el camp de les idees- pugna des del Govern per fer irreversible una política de destrucció de la llengua, la cultura i el territori de l’illa, i per imposar un model social insolidari. (I el PSOE? direu. Calla i consent). De l’altre, el PSM no pot pretendre tenir l’exclusiva en la defensa d’aquestes tres banderes. Avui, la gent que es mobilitza entorn del nacionalisme, de l’esquerra i de l’ecologisme és conscient que són diversos els partits i que és única la causa. És hora que el PSM sigui valent i ambiciòs i lideri la construcció d’un ampli bloc nacional que uneixi les forces que lluiten en un mateix combat i porti la majoria del poble de Mallorca a recuperar el govern que aquest país necessita: un govern nacionalista, ecologista i de progrés.
 
Gabriel Barceló i Milta
 
candidat a la secretaria general del PSM-EN
 



LLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
http://es.voice.yahoo.com
http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.org

Responder a