En el DM d'ahir
 
 
Per un Bloc nacionalista i progressista.

GABRIEL BARCELÓ

Aquests darrers anys hem assistit a una radicalització cap a l´extrema dreta de les polítiques del Partit Popular. El PP cada vegada actua amb menys complexos contra la llengua i cultura pròpies d´aquesta terra, contra el territori, contra el moviment social que no li és afí... El pacte amb Unió Mallorquina (que des del partit de Munar havien venut que serviria per centrar el Govern) no ha impedit aquesta política que marquen els Acebes, Zaplana i Rajoy des de Madrid. Pel que fa a polítiques territorials destructores, la connivència d´UM ha estat total. Pel que fa a llengua i cultura, UM ha fet costat explícitament a algunes de les mesures del PP més antimallorquines. I pel que fa a l´autogovern, l´aportació real d´UM ha estat nul·la.

Això ha provocat que a les Illes Balears es percebi que una part important de l´electorat ja està cansat de les polítiques depredadores de la dreta, però per altra banda se sent desanimat perquè les distintes opcions polítiques progressistes i nacionalistes no acaben d´oferir una proposta engrescadora, que faci creïble una victòria de l´esquerra i del nacionalisme.

Juntament amb aquesta situació, hem de tenir en compte la clara tendència electoral que s´està vivint a les Illes Balears, eleccions rera eleccions, cap al bipartidisme. Mentre el vot cap als grans partits estatals creix, el de la resta de formacions polítiques s´estanca o baixa. I admetre la hipòtesi de la desaparició dels partits autòctons és tant com resignar-nos a ser, per sempre més, una província.

Finalment, hem d´analitzar els importants canvis sociològics i demogràfics que estam vivint a les Illes, especialment a Eivissa i a Mallorca. Una immigració que prové de totes bandes del món, especialment del països europeus, però també del nord d´Africa i de sudamèrica, amb el que això significa de mescla de cultures, llengues, religions,... I per suposat el creixement de l´àrea metropolitana de Palma, afavorit encara més per les autopistes construïdes darrerament. Tota Mallorca ja és una gran ciutat.

Tots aquests factors foren analitzats en el passat congrés del PSM-Entesa Nacionalista, celebrat a Manacor a finals de 2004. Atesa la conjuntura social i política que abans hem comentat, els nacionalistes vàrem prendre el següent acord:

"... El PSM ha d´explorar les possibilitats d´unitat del nacionalisme i de l´esquerra, en el ben entès que qualsevol avanç cap a aquest bloc s´ha de produir a partir de la coincidència entorn d´un projecte comú, inequívocament nacionalista, d´esquerres i ecologista.
"El bloc no pot ser una força amb vocació de frontissa, sinó l´alternativa a la dreta espanyolista i el bipartidisme. El bloc nacionalista i progresista ha de ser una força àmplia i transversal, capaç d´encabir dins del seu si totes les opinions i sensibilitats de l´arc nacionalista i progressista, amb vocació majoritària, integradora i atenta a la societat.

Estic convençut que aquesta proposta és plenament vigent i absolutament necessària, i per això com a candidat a secretari general en el congrés que el PSM celebrarà el mes de maig plantejaré que es posi a debat entre els militants del PSM. És una proposta que significa obrir i ampliar el PSM, i oferir a l´electorat una alternativa nova capaç d´il·lusionar i fer possible el canvi de govern a les institucions de Mallorca i de les Illes Balears, que no es poden permetre quatre anys més de govern del PP sense acabar diluïdes en el magma provincià i despersonalitzat d´un Levante español cobert de ciment i de camps de golf.

Per als que creim en una Mallorca lliure, verda i solidària el moment és dramàtic: una victòria del PP consumaria la devastació del país; el bipartidisme en clau espanyola significaria la nostra desparició com a entitat nacional diferenciada. És urgent assegurar una sòlida presència de l´esquerra nacional que faci possible un nou govern mallorquinista i de progrés.

El Bloc no és només una necessitat per al PSM -el partit pot afrontar, amb feina i esforç, unes eleccions en solitari-: és una necessitat per a la Mallorca progressista i nacionalment compromesa. I el PSM és això, un instrument al servei de Mallorca. Estimem-lo i facem-lo gran: en bloc!

Gabriel Barceló Milta és candidat a secretari general del PSM-Entesa Nacionalista.LLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
http://es.voice.yahoo.com
http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.org

Responder a