Tisztelt Ügyfélszolgálat!

A munkavállalóval történő - előző évi - adóelszámolással
kapcsolatban (M29) előfordul, hogy a munkáltatónak több
adót (levont előleget) kell visszafizetni, mint amennyit más
dolgozóktól levonni kell. Idén ez, (részben a szeptembertől
hatályos változások következtében, részben a csak év
végén igénybe vehető kedvezmények növekedése miatt,
pl. lakáshitel) az előző évekhez képest lényegesen
nagyobb összeg.

Kérdésünk, hogy a dolgozók részére kifizetett összeghez
a munkáltató hogyan juthat "időben" hozzá ?

Az Art. 2. sz melléklet "Határidők" I. d) pont szerint:
"Az év végi elszámolásnál az adókülönbözetet a munkáltató
olyan időpontban igényelheti, hogy az adóvisszatérítés összege
a legközelebbi bérfizetésnél rendelkezésére álljon."

A 8002/2002. (AEÉ 14.) APEH tájékoztató szerint:
"Az összeget az adózás rendjéről szóló törvényben foglalt
szabályok szerint a területileg illetékes adóhatósághoz
benyújtott, az adott évre vonatkozó átvezetési kérelemmel
(02170. sz. nyomtatványon) kell igényelni."

Az előzőekkel ellentétben azonban, valójában a bevallás
határidejének a napjával írják jóvá a munkáltató folyószámláján,
miközben az adott évi szja előleggel is havonta megterhelik azt.
Éves bevalló esetén ez június 20. (0210-es bevallás)
A dolgozó részére pedig már több mint két hónappal
korábban ki kell fizetni!

A fő kérdés tehát nem csupán (vagy nem elsősorban) az átvezetés
vagy kiutalás, hanem a folyószámlán történő jóváírás időpontja.
Van-e lehetőség arra, hogy ez "időben" megtörténjen?

Tisztelettel:
  Kiss Ferenc
  Fermalex Kft




_______________________________________________
Akta mailing list
[EMAIL PROTECTED]
http://openforum.hu/mailman/listinfo/akta

Antwort per Email an