The Document Foundation kondigt LibreOffice 3.4.0 aan

  -  De nieuwe uitgave biedt verschillende nieuwe functies,
         maar is nog gericht op vroege overstappers -

The Document Foundation kondigt LibreOffice 3.4.0 aan, een belangrijke uitgave van het vrije kantoorpakket voor persoonlijke productiviteit. Ontwikkeld door een gemeenschap van gesponsorde en vrijwillige ontwikkelaars, en wereldwijd ondersteund door lokale gemeenschappen van vrijwilligers en dienstverleners.

LibreOffice 3.4.0 is de tweede belangrijke uitgave van het kantoorpakket, sinds de start van The Document Foundation in september 2010. Zij bevat de bijdragen van meer dan 120 ontwikkelaars - zes keer meer dan de eerste b├Ętaversie die werd vrijgegeven!.

De meerderheid van deze bijdragers is minder dan acht maanden geleden begonnen met het bewerken van de code van LibreOffice. Hetgeen een geweldige prestatie is, als u beseft dat het OpenOffice.org-project (de voorganger van LibreOffice) in 10 jaar tijd een lager aantal bijdragers heeft aangetrokken.

"Wij zijn betrokken bij onze ontwikkelaars, en dat blijkt wel", zegt Italo Vignoli, een lid van het Steering Committee en een woordvoerder voor TDF. "Onze kernontwikkelaars hebben het mechanisme van de makkelijke codebewerkingen bedacht. Dat maakt het eenvoudig en plezierig voor vrijwillige bijdragers om LibreOffice-code te leren kennen, door hun ontwikkelvaardigheden in te zetten met basiswerk en elementaire taken".

"Zodra ze hun eerste makkelijke codebewerkingen hebben voltooid, zijn de bijdragers klaar om moeilijkere taken op te pakken", zegt Michael Meeks, een hoofdontwikkelaar werkzaam bij SUSE. "We besteden heel wat tijd aan het begeleiden van nieuwe bijdragers, om het aantal mensen te vergroten dat werkt aan foutherstel, reparaties en functies. Dit zal snel worden weerspiegeld in de kwaliteit van de programmatuur en het aantal nieuwe functies van toekomstige edities".

LibreOffice 3.4.0 biedt verschillende nieuwe functies voor Rekenblad (Calc), met snellere prestaties en een verbeterde verenigbaarheid met Excel-rekenbladen, en Draaitabel met ondersteuning voor onbeperkte aantallen velden en benoemd bereik als gegevensbron. De gebruikersomgeving van tekstverwerker (Writer), het presentatie- en tekenprogramma (Impress en Draw) is verbeterd met vele nieuwe functies. Verschillende uiterlijke veranderingen zijn aangebracht aan de Linuxversie, met een betere tekstweergave en een verbeterde thema-integratie voor GTK+. Qua code zijn duizenden Duitse commentaarregels in het Engels vertaald, en meer dan 5.000 regels "dode code" zijn verwijderd.

De eerste uitgave van de 3.4-reeks, LibreOffice 3.4.0, is gericht op gemeenschapsleden en gevorderde gebruikers, en zou niet moeten worden gebruikt in een zakelijke omgeving. The Document Foundation heeft uitgelegd dat op basis van zijn tijdgebaseerde uitgaveschema - de voorkeursstrategie voor een bedrijfsmatige ontwikkelingsomgeving - de beste uitgaven voor het uitrollen in en zakelijke omgeving beginnen vanaf x.x.1. Mede daarom zal LibreOffice 3.3.x nog meerdere maanden worden ondersteund, tot het einde van het kalenderjaar 2011, voor de meest behoudende gebruikers.

LibreOffice 3.4 kan worden gedownload vanaf http://nl.libreoffice.org/download. Een volledige lijst van nieuwe functies en verbeteringen is op het internet beschikbaar, op het volgende adres: http://nl.libreoffice.org/download/3-4-nieuwe-functies-en-verbeteringen/. Ook schermafdrukken van de nieuwe functies kunnen op die pagina worden bekeken.

--
 Cor Nouws
 http://nl.libreoffice.org
 The Document Foundation - Founding member
 - blog    : cor4office-nl.blogspot.com
 - twitter : cor4office

--
Unsubscribe instructions: E-mail to announce+h...@nl.libreoffice.org
List archive: http://listarchives.libreoffice.org/nl/announce/

Antwoord per e-mail aan