Berlijn, 8 augustus 2012 – The Document Foundation kondigt LibreOffice 3.6 aan, de vierde hoofdversie van "het beste vrije kantoor programma ooit", die een groot aantal nieuwe functies en incrementele verbeteringen ten opzichte van de vorige uitgave bevat. De vernieuwingen betreffen verborgen verbeteringen zoals verhoogde snelheid en interoperabiliteit tot meer zichtbare verbeteringen zoals de gebruikersinterface met verbeteringen in thema's die beter passen bij huidige inzichten over de gebruikersinterface. Omdat één plaatje meer zegt dan duizend woorden is een volledig overzicht met schermafdrukken beschikbaar op: http://nl.libreoffice.org/download/3-6-nieuwe-functies-en-verbeteringen/

Overal waar u kijkt ziet u verbeteringen: een nieuwe CorelDraw importmodule, integratie met Alfresco via het CMIS protocol en beperkte SharePoint-integratie, kleurschalen en gegevensbalken in werkbladcellen, PDF-export met watermerk, verbeterde autoopmaak functies voor tabellen in tekstdocumenten, schalen van afbeeldingen met grote kwaliteit, Microsoft SmartArt import voor tekstdocumenten en verbeterde CSV-verwerking. Tot slot waren er veel bijdragen van het ontwerpteam: een verbeterd uiterlijk, speciaal voor Windows PC's, mooie nieuwe presentatiesjablonen en een nieuw opstartscherm.

LibreOffice wordt steeds populairder in bedrijfsomgevingen. Gedurende de laatste maanden hebben diverse grote overheden en bedrijven een migratie naar LibreOffice aangekondigd: de hoofdstad-regio in Denemarken, de steden Limerick in Ierland, Grygov in Tsjechië, Las Palmas in Spanje, Largo in Florida, de gemeenschap van Pilea-Hortiatis in Griekenland en de openbare bibliotheek van Chicago.

Dave Richard van de stad Largo schreef over de nieuwe release in zijn blog: "Ik heb LibreOffice 3.6 getest en ben blij met de vooruitgang. Momenteel zijn alle mogelijke blokkades opgelost en kunnen we mogelijk meteen de nieuwe uitgave inzetten zodra deze is vrijgegeven. Goed werk. CMIS komt er ook aan. Ik kijk al uit naar 3.7 zodra die verschijnt in de dagelijkse releases."

In Frankrijk, heeft de MIMO-werkgroep, bestaande uit de ministeries van Landbouw, Cultuur en Communicatie, Defensie, Onderwijs, Energie, Financiën, Binnenlandse Zaken en Justitie - met een totaal van 500.000 gebruikers - LibreOffice gecertificeerd voor de inzet op elke werkplek. Tegelijkertijd is de OSB-Alliantie toegetreden tot de groep van Duitse en Zwitserse steden en gemeenschappen die de ontwikkeling van de LibreOffice code sponsoren.

Ondertussen volgen ook bedrijven de consumenten die al eerder LibreOffice zijn gaan gebruiken. Giorgio Buccellati, emeritus hoogleraar Geschiedenis en Nabije Oosterse talen aan UCLA (University of California in Los Angelos), zegt: "LibreOffice is een geweldig pakket. Ik ben een fervent gebruiker van de Hybride PDF functie, die het mogelijk maakt om PDF bestanden uit te wisselen met andere gebruikers en het tegelijkertijd mogelijk maakt dat zij deze documenten ook kunnen wijzigen."

LibreOffice is ontwikkeld door een groeiende gemeenschap van ontwikkelaars, verenigd in The Document Foundation, in een vriendelijke en open omgeving en dankzij de copyleft licentie en het ontbreken van copyright. De gemeenschap is de drempel van vijfhonderd ontwikkelaars gepasseerd, die nieuwe functies en verbeteringen hebben bijgedragen, sinds de aankondiging van het project op 28 september 2010.

Volgens Ohloh is LibreOffice de derde grootste gemeenschap van ontwikkelaars die werkt aan vrije software, na Google Chrome en Mozilla Firefox. En de grootste die onafhankelijk is van één enkele bedrijfsmatige sponsor. Dit resultaat is bereikt in minder dan twee jaar en is daarom een referentie voor vrije software-projecten.

The Document Foundation nodigt vooruitstrevende gebruikers uit om de uitgaveopmerkingen nauwkeurig te lezen, LibreOffice 3.6 te installeren om te helpen eventuele oneffenheden glad te strijken. Meer conservatieve gebruikers wordt aangeraden om nu nog bij LibreOffice 3.5 te blijven. Bedrijfsmatige gebruikers wordt altijd sterk aanbevolen om LibreOffice alleen in te zetten met behulp van professionele ondersteuning door bedrijven die kunnen assisteren met de migratie, training, ondersteuning en onderhoud van LibreOffice.

LibreOffice 3.6 is beschikbaar op: http://nl.libreoffice.org/download.

Om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van LibreOffice en The Document Foundation kunt u doneren op: http://www.libreoffice.org/get-involved/donate/

 = = Over The Document Foundation (TDF)

The Document Foundation is een open, onafhankelijke en zelfsturende meritocratische organisatie, gevestigd in Berlijn als een Duitse 'Stiftung', die haar fundamenten gebouwd heeft op tien jaar toegewijd werk van de OpenOffice.org gemeenschap. TDF is gestart vanuit het vertrouwen dat de cultuur die hoort bij een onafhankelijke stichting, het beste naar boven brengt in zakelijke en vrijwillige bijdragers, en zal zorgen voor het beste vrije officepakket. TDF staat open voor ieder individu die instemt met haar basiswaarden en die bijdraagt aan haar activiteiten, en verwelkomt ook in het bijzonder deelname van bedrijven, bijvoorbeeld door het sponsoren van individuen, die als gelijke samenwerken met anderen deelnemers uit de gemeenschap. Per maart 2012 heeft TDF meer dan 140 leden en meer dan duizend vrijwilligers en deelnemers wereldwijd.


 = = Perscontacten Nederland en Vlaanderen

Cor Nouws
  Mobiel: 06 25 20 7001
  E-mail: cor.no...@documentfoundation.org skype cornouws
Luc Castermans
  E-mail: libreoffic...@gmail.com


 = = Internationale perscontacten
TDF
Florian Effenberger (based near Munich, Germany, UTC+1)
  E-mail: flo...@documentfoundation.org - Skype: floeff
Charles H. Schulz (based in Paris, France, UTC+1)
  E-mail: charles.sch...@documentfoundation.org
Eliane Domingos de Sousa (based in Rio de Janeiro, Brazil, UTC-3)
  E-mail: elianedomin...@documentfoundation.org - Skype: elianedomingos
Italo Vignoli (based in Milan, Italy, UTC+1)
  E-mail: italo.vign...@documentfoundation.org - Skype: italovignoli
  GTalk: italo.vign...@gmail.com

Volledige contact gegevens: http://www.documentfoundation.org/contact/
TDF juridische details: http://www.documentfoundation.org/imprint


--
 http://nl.libreoffice.org
 The Document Foundation - Founding member
 - twitter : LibreOffice_Nl

--
Unsubscribe instructions: E-mail to announce+h...@nl.libreoffice.org
List archive: http://listarchives.libreoffice.org/nl/announce/

Antwoord per e-mail aan