LibreOffice 4.1: een mijlpaal op gebied van interoperabiliteit

Het office-pakket biedt een groot aantal verbeteringen die de compatibiliteit met merkgebonden en oudere bestandsformaten naar een nieuw niveau tillen


Berlijn 25 juli 2103 – The Document Foundation kondigt LibreOffice 4.1. aan, niet alleen het beste vrije office-pakket ooit, maar ook het office-pakket dat de meeste interoperabiliteit biedt. LibreOffice 4.1 kent een groot aantal verbeteringen op het gebied van document compatibiliteit, die de mogelijkheden vergroten om kennis te delen met gebruikers van merkgebonden software terwijl de oorspronkelijke opmaak en inhoud gehandhaafd blijven.

Interoperabiliteit is een kern-waarde van LibreOffice, dat sinds begin 2012 de de-facto standaard is voor migraties naar vrije office-software. Er zijn talloze verbeteringen aangebracht in de filters voor het importeren en exporteren van Microsoft OOXML en ook aan de filters voor de oude bestandsformaten van Microsoft Office en RTF. De meeste van deze verbeteringen vloeien voort uit de bijdragen van gecertificeerde ontwikkelaars die migratieprojecten ondersteunen binnen het kader van een zakelijk supportcontract.

De interoperabiliteit wordt ook verbeterd door andere nieuwe mogelijkheden. Eén ervan is het insluiten van lettertypen in Writer, Calc, Impress en Draw, wat helpt voor het behouden van een goede weergave in situaties waarin een lettertype, dat is gebruikt bij het maken van een document, niet is geïnstalleerd op de andere computer. Ook zijn er import en export van functies die nieuw zijn in Excel 2013 toegevoegd, voor ODF OpenFormula compatibiliteit.

Naast interoperabiliteit biedt LibreOffice 4.1. ook een groot aantal nieuwe functies en verbeteringen in andere delen van het pakket. Deze worden hier genoemd: http://nl.libreoffice.org/download/4-1-0-nieuwe-functies-verbeteringen/

LibreOffice 4.1 importeert ook een aantal van de AOO functies, inclusief de Symphony Zijbalk, die als experimentele functie is toegevoegd. Er wordt gewerkt aan verbeteringen en integratie met de widget layout techniek (die het paneel dynamisch aanpasbaar maakt en het gedrag gelijk aan LibreOffice dialoogvensters).

LibreOffice 4.1 komt aan het einde van een aanzienlijk ontwikkelproces, dat onlangs werd geschetst op de blog van de stichting:
http://wp.me/p1byPE-q0.
Voor de functies en verbeteringen is er een samenvatting op deze pagina: https://www.libreoffice.org/features/why-libreoffice/.

Over twee maanden, op 25 september 2103, zal de LibreOffice gemeenschap bijeenkomen in Italië voor de derde LibreOffice Conference, als gast van de afdeling Computer Science van de Milan State University. Meer informatie is er op de website van de conferentie: http://conference.libreoffice.org/2013/en.
De Oproep voor Bijdragen is open tot en met zondag 4 augustus.


 = = LibreOffice Downloaden

LibreOffice 4.1 kan per direct gedownload worden van de volgende pagina: http://www.libreoffice.org/download/.

Extensies voor LibreOffice zijn beschikbaar op de volgende pagina: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Overzichten van de wijzigingen zijn beschikbaar op de volgende pagina's:
- https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC1 (toegevoegd in 4.1.0.1) - https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC2 (toegevoegd in 4.1.0.2) - https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC3 (toegevoegd in 4.1.0.3) - https://wiki.documentfoundation.org/Releases/4.1.0/RC4 (toegevoegd in 4.1.0.4)..

 = = Steun The Document Foundation

LibreOffice gebruikers, voorstanders van vrije software en leden van de gemeenschap kunnen The Document Foundation ondersteunen met een donatie op http://donate.libreoffice.org. Het geld dat wordt ingezameld wordt gebruikt voor het verder laten groeien van de infrastructuur en het ondersteunen van marketing-activiteiten om de bekendheid van het project te vergroten, zowel wereldwijd als lokaal.


 = = Over The Document Foundation (TDF)

The Document Foundation is een open, onafhankelijke en zelfsturende meritocratische organisatie, gevestigd in Berlijn als een Duitse 'Stiftung', die haar fundamenten gebouwd heeft op tien jaar toegewijd werk van de OpenOffice.org gemeenschap. TDF is gestart vanuit het vertrouwen dat de cultuur die hoort bij een onafhankelijke stichting, het beste naar boven brengt in zakelijke en vrijwillige bijdragers, en zal zorgen voor het beste vrije officepakket. TDF staat open voor ieder individu die instemt met haar basiswaarden en die bijdraagt aan haar activiteiten, en verwelkomt ook in het bijzonder deelname van bedrijven, bijvoorbeeld door het sponsoren van individuen, die als gelijke samenwerken met anderen deelnemers uit de gemeenschap. Per december 2012 heeft TDF bijna 160 leden en meer dan drieduizend vrijwilligers en deelnemers wereldwijd.

Volledige contact gegevens: http://www.documentfoundation.org/contact/
TDF juridische details: http://www.documentfoundation.org/imprint

 = = Perscontacten Nederland en Vlaanderen

Cor Nouws
  Mobiel: 06 25 20 7001
  E-mail: cor.no...@documentfoundation.org skype cornouws
Luc Castermans
  E-mail: libreoffic...@gmail.com = = International Media Contacts

Florian Effenberger (based near Munich, Germany, UTC+1)
    Phone: +49 8341 99660880 - Mobile: +49 151 14424108
    E-mail: flo...@documentfoundation.org - Skype: floeff
Charles H. Schulz (based in Paris, France, UTC+1)
    Mobile: +33 6 98655424 - E-mail: charles.sch...@documentfoundation.org
Eliane Domingos de Sousa (based in Rio de Janeiro, Brazil, UTC-3)
    E-mail: elianedomin...@documentfoundation.org - Skype: elianedomingos
Italo Vignoli (based in Milan, Italy, UTC+1)
Mobile: +39 348 5653829 - E-mail: italo.vign...@documentfoundation.org - Skype: italovignoli - GTalk: italo.vign...@gmail.com


--
Unsubscribe instructions: E-mail to announce+unsubscr...@nl.libreoffice.org
List archive: http://listarchives.libreoffice.org/nl/announce/

Antwoord per e-mail aan