Din "Viata Cultelor" va prezint situatia la zi a cazului.

Sunt convins ca, in final, problema va avea totusi o rezolvare corecta ! 
Trenarea se datoreaza
numelor sonore implicate in autorizare si care vor trebui sa returneze 
sperturile...Cu investitorii
implicati nu te joci...

DG

**


 **

*
*

*
7. ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ DE BUCUREŞTI ŞI PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI SOLICITĂ DEMOLAREA PARŢIALĂ A CLĂDIRII "CATHEDRAL PLAZA"*

Joi, 29 iulie,* *la Tribunalul Piatra Neamţ s-a judecat cererea Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucureşti (ARCB) de readucere a clădirii "Cathedral Plaza" la stadiul de execuţie existent la data de 23 martie 2009, atunci când a expirat autorizaţia de construcţie a beneficiarului SC Milennium Building Development. Aceasta presupune desfiinţarea lucrărilor de construire executate după această dată.

Tribunalul Neamţ a admis intervenţiile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi ale Municipiului Bucureşti, prin primarul Capitalei, dr. Sorin Oprescu, în favoarea cererii exprimate de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) de readucere a clădirii "Cathedral Plaza" la stadiul de execuţie existent la data la care a expirat autorizaţia de construcţie a SC Milennium Building Development (MBD), 23 martie 2009.

Este pentru prima dată, începând din anul 2006, când o instituţie a statului, în acest caz MCPN, ia poziţie publică în sprijinul ARCB. În cererea de intervenţie a MCPN se arată: "Această clădire (Cathedral Plaza, n.red.) a fost ridicată împotriva Legii nr. 422/2001, cu încălcarea explicită a art. 59, punând în pericol însăşi existenţa fizică a Catedralei şi a Palatului Arhiepiscopal, împiedicând normala desfăşurare a activităţilor de cult şi ale cultului religios în ansamblu". Tot aici se arată că "S.C. Milennium Building Development S.R.L. nu deţine în prezent o autorizaţie valabilă şi nu poate executa lucrări de construire la imobilul Cathedral Plaza".

Municipiul Bucureşti, prin primarul Capitalei, dr. Sorin Oprescu, a arătat în cererea sa de intervenţie în sprijinul ARCB că "MBD foloseşte fără drept o suprafaţă de 155,66 mp proprietatea Municipiului Bucureşti, aflată în str. Luterană colţ cu str. G-ral Berthelot". În acelaşi document se mai precizează că Primarul Capitalei a "dispus sistarea lucrărilor la Cathedral Plaza - şi s-a cerut constructorului şi dezvoltatorului să se conformeze prevederilor legale - dar, până în prezent, aceste dispoziţii au fost ignorate. Această situaţie îndreptăţeşte instanţa să ia măsura suspendării/opririi lucrărilor, la cererea oricărei persoane interesate, precum în cazul prezentei acţiuni în Justiţie".

Următorul termen de judecată a fost stabilit de instanţa din Piatra Neamţ pentru data de 23 septembrie proxim.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucureşti precizează că eparhia are pe rol trei solicitări de revizuire privind decizia Curţii de Apel Ploieşti, din 25 iunie 2009, care a permis continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza, după ce Tribunalul Dâmboviţa, la 27 februarie 2009, acceptase cererea ARCB de anulare a autorizaţiei de construcţie.

"Salutăm intervenţia autorităţilor statului în sprijinul Arhiepiscopiei şi sperăm că va fi urmat exemplul Judecătoriei Sectorului 2 din Bucureşti, care a dispus demolarea unei clădiri de 10 etaje pentru nerespectarea prevederilor legale privind executarea de construcţii", a declarat Părintele Ieronim Iacob, purtătorul de cuvânt al ARCB.

După cum se cunoaşte, autorizaţia de construcţie a fost emisă de primarul sectorului 1 -- Bucureşti la 24 februarie 2006 pentru o perioadă de 36 de luni. La atenţionarea ARCB asupra faptului că perioada de execuţie a expirat, primarul Andrei Chiliman a răspuns că "asupra încetării sau nu a valabilităţii acestui act administrativ va decide instanţa de judecată cu ocazia soluţionării dosarului".

La demersul ARCB s-au raliat Municipiul Bucureşti, în calitate de deţinător al domeniului public care se află sub clădirea din str. Gen. Berthelot, şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, în calitate de autoritate cu atribuţii privind controlul executării de construcţii în zona de protecţie a monumentelor de patrimoniu, precum şi în zonele protejate. "Din cercetările întreprinse asupra situaţiei terenurilor pe care este construit monstrul de beton de lângă Catedrala Sf. Iosif (aşa numita Cathedral Plaza, n. red.) rezultă ca este ocupată în mod ilegal o suprafaţă de teren de 155,66 mp, proprietate publică a Municipiului Bucureşti, aflată la intersecţia străzii Lutherană cu strada G-ral Berthelot", afirmă avocat Ofelia Bârsan.

Nici Traian Băsescu, nici Adriean Videanu, foşti primari generali ai Capitalei române, nu au luat măsuri pentru reintrarea în drepturi a Municipiului Bucureşti cu privire la terenul din domeniul public care îi aparţine, mai mult, au concesionat ilegal o altă suprafaţă de teren, aducând, astfel, un prejudiciu important patrimoniului Capitalei, de ordinul a milioane de euro.

Raspunde prin e-mail lui