On Sat, Apr 07, 2018 at 09:44:11PM +0200, Klemens Nanni wrote:
> The latest snapshot's ramdisk fails to configure IPv6 addresses
> automatically after setting the AUTOCONF6 flag on my T5220's egress
> interface.

You mean this used to work (when?) or you mean this is the first time
you tried?

Can you get the normal slaacd onto the install medium and run it with
-dvv please?

Either ftp it onto the ramdisk after you have boot it access it
from the installed root filesystem in the ramdisk (i.e. /mnt/sbin/slaacd -dvv).

You will have two slaacds running who might fight amongst each other
but for debugging purposes this doesn't matter.

Thanks,
Florian

> 
>       apu2# tcpdump -ni vether0 'ip6[40] = 133 or ip6[40] = 134'
>       tcpdump: listening on vether0, link-type EN10MB
> 
> So far no router solicitations have been seen on the wire coming from
> that machine, router advertisments seem to be ignored as well.
> 
> Running snapshots on my APU2 router, I can spin up the latest amd64
> ramdisk in a VM, add it's interface to my LAN bridge and confirm that
> SLAAC is working (same thing works with a VM on my X230 connected to
> different networks):
> 
>       apu2# vmctl start rd -i 1 -b ./bsd.rd
>       apu2# ifconfig bridge0 add tap0
>       apu2# ifconfig tap0 inet6 autoconf
>       apu2# vmctl console rd
>       rd# ifconfig vio0 inet6 autoconf
> 
>       21:16:53.270141 fe80::f384:dbb3:8b49:a3d2 > ff02::1: icmp6: router 
> advertisement
>       21:17:24.789342 fe80::c32f:9550:4366:d5e2 > ff02::2: icmp6: router 
> solicitation
> 
>       rd# echo nameserver fd00::1 >/etc/resolv.conf
>       rd# ping6 -c1 cdn.openbsd.org | sed 2!d
>       64 bytes from 2607:fae0:245::: icmp_seq=0 hlim=57 time=42.059 ms
> 
> Manually configuring both GUA and ULA in the sparc64 installer works and
> I can fetch sets to proceed with the setup.
> 
> SLAAC is fully functional with the installation on disk, no issues in
> production.
> 
> The output below is taken from the installer on the T5220 before
> manually configuring addresses and completing the installation.
> 
> 
> # route -n show -inet6
> Internet6:
> 
> Destination                        Gateway                        Flags   
> Refs      Use   Mtu  Prio Iface
> fe80::%em0/64                      fe80::9f0f:d4f0:df3a:ecd7%em0  UCn        
> 1        1     -     4 em0
> fe80::9f0f:d4f0:df3a:ecd7%em0      00:14:4f:d5:1b:dc              UHLl       
> 0        0     -     1 em0
> fe80::f384:dbb3:8b49:a3d2%em0      fe:e1:ba:d0:06:ff              UHLc       
> 0        2     -     3 em0
> ff01::%em0/32                      fe80::9f0f:d4f0:df3a:ecd7%em0  Um         
> 0        0     -     4 em0
> ff02::%em0/32                      fe80::9f0f:d4f0:df3a:ecd7%em0  Um         
> 0        0     -     4 em0
> 
> # ifconfig em0
> em0: flags=208843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST,AUTOCONF6> mtu 1500
>         lladdr 00:14:4f:d5:1b:dc
>         llprio 3
>         media: Ethernet autoselect (1000baseT full-duplex,rxpause,txpause)
>         status: active
>         inet6 fe80::9f0f:d4f0:df3a:ecd7%em0 prefixlen 64 scopeid 0x1
> 
> # dmesg
> console is /virtual-devices@100/console@1
> Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
>         The Regents of the University of California.  All rights reserved.
> Copyright (c) 1995-2018 OpenBSD. All rights reserved.  https://www.OpenBSD.org
> 
> OpenBSD 6.3-current (RAMDISK) #472: Sat Apr  7 00:45:47 MDT 2018
>     dera...@sparc64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/sparc64/compile/RAMDISK
> real mem = 8455716864 (8064MB)
> avail mem = 8292892672 (7908MB)
> mainbus0 at root: SPARC Enterprise T5220
> cpu0 at mainbus0: SUNW,UltraSPARC-T2 (rev 0.0) @ 1165.379 MHz
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> "SUNW,UltraSPARC-T2" at mainbus0 not configured
> vbus0 at mainbus0
> "flashprom" at vbus0 not configured
> "tpm" at vbus0 not configured
> cbus0 at vbus0
> "virtual-channel" at cbus0 not configured
> "virtual-channel-client" at cbus0 not configured
> "virtual-channel" at cbus0 not configured
> "virtual-channel-client" at cbus0 not configured
> "virtual-domain-service" at cbus0 not configured
> "n2cp" at vbus0 not configured
> "ncp" at vbus0 not configured
> vrng0 at vbus0
> vcons0 at vbus0: ivec 0x111, console
> vrtc0 at vbus0
> vpci0 at mainbus0: bus 2 to 18, dvma map 80000000-ffffffff
> pci0 at vpci0
> ppb0 at pci0 dev 0 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa
> pci1 at ppb0 bus 3
> ppb1 at pci1 dev 1 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa
> pci2 at ppb1 bus 4
> ppb2 at pci2 dev 0 function 0 "PLX PEX 8517" rev 0xad
> pci3 at ppb2 bus 5
> ppb3 at pci3 dev 1 function 0 "PLX PEX 8517" rev 0xad
> pci4 at ppb3 bus 6
> ppb4 at pci4 dev 0 function 0 "PLX PEX 8111" rev 0x21
> pci5 at ppb4 bus 7
> ohci0 at pci5 dev 0 function 0 "NEC USB" rev 0x43: ivec 0x16, version 1.0
> ohci1 at pci5 dev 0 function 1 "NEC USB" rev 0x43: ivec 0x17, version 1.0
> ehci0 at pci5 dev 0 function 2 "NEC USB" rev 0x04: ivec 0x14
> usb0 at ehci0: USB revision 2.0
> uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "NEC EHCI root hub" rev 2.00/1.00 
> addr 1
> usb1 at ohci0: USB revision 1.0
> uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "NEC OHCI root hub" rev 1.00/1.00 
> addr 1
> usb2 at ohci1: USB revision 1.0
> uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "NEC OHCI root hub" rev 1.00/1.00 
> addr 1
> ppb5 at pci3 dev 2 function 0 "PLX PEX 8517" rev 0xad
> pci6 at ppb5 bus 8
> em0 at pci6 dev 0 function 0 "Intel 82571EB" rev 0x06: ivec 0x17, mac_type 
> 0xf phy_type 0x2, address 00:14:4f:d5:1b:dc
> em1 at pci6 dev 0 function 1 "Intel 82571EB" rev 0x06: ivec 0x14, mac_type 
> 0xf phy_type 0x2, address 00:14:4f:d5:1b:dd
> ppb6 at pci3 dev 3 function 0 "PLX PEX 8517" rev 0xad
> pci7 at ppb6 bus 9
> em2 at pci7 dev 0 function 0 "Intel 82571EB" rev 0x06: ivec 0x14, mac_type 
> 0xf phy_type 0x2, address 00:14:4f:d5:1b:de
> em3 at pci7 dev 0 function 1 "Intel 82571EB" rev 0x06: ivec 0x15, mac_type 
> 0xf phy_type 0x2, address 00:14:4f:d5:1b:df
> ppb7 at pci1 dev 2 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa
> pci8 at ppb7 bus 10
> mpi0 at pci8 dev 0 function 0 "Symbios Logic SAS1068E" rev 0x02: msi
> mpi0: UNUSED, firmware 1.22.0.0
> scsibus0 at mpi0: 112 targets
> sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <ATA, HITACHI HTS54323, B70B> SCSI3 0/direct 
> fixed naa.5000cca6bdced402
> sd0: 305245MB, 512 bytes/sector, 625142448 sectors
> sd1 at scsibus0 targ 1 lun 0: <ATA, HGST HTS725032A7, B550> SCSI3 0/direct 
> fixed naa.5000cca660c948b9
> sd1: 305245MB, 512 bytes/sector, 625142448 sectors
> ppb8 at pci1 dev 8 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa
> pci9 at ppb8 bus 11
> ppb9 at pci9 dev 0 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa
> pci10 at ppb9 bus 12
> ppb10 at pci10 dev 1 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa: msi
> pci11 at ppb10 bus 13
> ppb11 at pci10 dev 2 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa: msi
> pci12 at ppb11 bus 14
> ppb12 at pci10 dev 8 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa: msi
> pci13 at ppb12 bus 15
> ppb13 at pci10 dev 9 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa: msi
> pci14 at ppb13 bus 16
> ppb14 at pci10 dev 10 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa: msi
> pci15 at ppb14 bus 17
> ppb15 at pci1 dev 9 function 0 "PLX PEX 8533" rev 0xaa: msi
> pci16 at ppb15 bus 18
> radeonfb0 at pci16 dev 0 function 0 "ATI FireGL V3100" rev 0x80
> radeonfb0: SUNW,375-3458, 1024x768
> wsdisplay0 at radeonfb0
> wsdisplay0: screen 0 added (std, sun emulation)
> "niu" at mainbus0 not configured
> "pci-performance-counters" at mainbus0 not configured
> ebus0 at mainbus0
> com0 at ebus0 addr ca0000-ca0007 ivec 0x13: ns16550a, 16 byte fifo
> umass0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0 "Texas Instruments 
> Incorporated 6250 FW: 03.05.02.22.562AD423" rev 2.00/2.00 addr 2
> umass0: using SCSI over Bulk-Only
> scsibus1 at umass0: 2 targets, initiator 0
> cd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <TSSTcorp, CD/DVDW TS-T632A, SR03> SCSI0 
> 5/cdrom removable serial.0451625fACD6CE752711
> uhub3 at uhub0 port 4 configuration 1 interface 0 "vendor 0x04b4 product 
> 0x6560" rev 2.00/0.0b addr 3
> softraid0 at root
> scsibus2 at softraid0: 256 targets
> sd2 at scsibus2 targ 1 lun 0: <OPENBSD, SR RAID 1, 006> SCSI2 0/direct fixed
> sd2: 305244MB, 512 bytes/sector, 625140208 sectors
> bootpath: /pci@0,0/pci@0,0/pci@2,0/scsi@0,0/disk@0,0
> root on rd0a swap on rd0b dump on rd0b
> 

-- 
I'm not entirely sure you are real.

Reply via email to