VILALBA: MÉS CLAR, L'AIGUA (article d'opinió publicat al 9Nou del 12/9/05)

Diuen que allò que comença malament, malament acaba; i això és ben bé el que li ha passat al camp de golf i complex residencial de Vilalba; si més no, fins al dia d’avui i malgrat la seva construcció sembli pràcticament enllestida.

Fent una mica de memòria, perquè Déu n’hi do l’enrevessada història que envolta tot aquest projecte, i més enllà del fet que la revisió del Pla General de La Roca del Vallès de 1991 ja definís, això sí, de forma totalment legal i legítima, un “trajo a mida” per a l’obtenció d’importants guanys a propietaris, compradors i inversors de la finca de Vilalba mitjançant un planejament totalment aliè als criteris mediambientals i socials que avui creiem i desitgem siguin presents en tota nova planificació urbanística; i més enllà, també, que l’Ajuntament de Cardedeu de llavors no hi presentés al·legacions ni tampoc interposés cap recurs al respecte; més enllà, doncs, de tot això, la peça clau per a seguir el fil de tot aquest procés i on es podria dir que arrenca el “culebrón” és en la condició que va fixar la Comissió d’Urbanisme de Barcelona el 28 de juliol de 1993 per la qual donava per aprovat definitivament el pla parcial del sector Vilalba deixant subjecta la seva executivitat al compliment, entre altres, d’haver obtingut de la Junta d’Aigües (actualment l’ACA - Agència Catalana de l’Aigua) la corresponent concessió administrativa per utilitzar els cabals necessaris per al subministrament de la urbanització i per al rec del camp de golf. És a dir, que mentre no hi hagués aigua, no hi hauria ni golf ni xalets.

A partir d’aquesta data passen un bon grapat d’anys, set en concret, i desconeixem quins jocs de malabars hi deuria haver entre despatxos; però el cert és que amb data 20 de setembre de 2000 la Comissió d’Urbanisme acorda finalment donar per acomplertes les mesures a que es va condicionar l’executivitat del pla parcial gràcies a una autorització a precari de l’ACA d’aquell mateix any 2000 per a la derivació temporal d’aigües superficials de la riera de Vallforners atorgada als promotors del golf.

L’Ajuntament de Cardedeu, per la seva part, i deixant de costat els vells i legítims propòsits de recuperar els terrenys de la finca de Vilalba per al municipi de Cardedeu, tant bon punt va ser coneixedor de la tramitació per part de l’ACA de dita autorització, hi va presentar les al·legacions pertinents per via administrativa atenent a la improcedència i inviabilitat de la mateixa; però aquestes foren sistemàticament desestimades per l’ACA. Al mateix temps, també es va recórrer al llavors Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Sr. Felip Puig, la resolució del 20 de setembre de 2000 adoptada per la Comissió d’Urbanisme, però també aquesta fou desestimada a través de l’acord del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de 10 de gener de 2001, deixant com a única possibilitat d’impugnació de l’acord la interposició d’un recurs contenciós administratiu, el núm. 241/2001, el qual fou presentat i complementat poc després amb el fet que el 18 d’octubre de 2001, la mateixa ACA, actuant d’ofici i a remor de la pressió política i popular exercida, sobretot des de Cardedeu, revocava l’autorització a precari inicial.

Han hagut de passar 4 anys més fins que la Justícia ens ha donat la raó. Entre mig, hi ha hagut tot un ball de noves concessions d’aigua i revocacions de les mateixes, de permisos i autoritzacions improcedents, de pronunciaments grandiloqüents en pro de la legalitat i l’estat de dret mentre la política dels fets consumats era la que realment semblava comptar, de moments en que el simple fet de demanar i exigir el compliment de la llei s’atribuïa a un acte més propi de plataformistes que no pas d’un govern responsable. Per sort, doncs, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat i deixat sense valor ni efecte jurídic l’acord de la Comissió d’Urbanisme de l’any 2000 que autoritzava l’executivitat del pla parcial de Vilalba.

Malauradament, però, la sentència ha arribat quan les obres d’urbanització i de construcció del camp de golf estan pràcticament enllestides, quan la destrucció de l’entorn natural de Vilalba és pràcticament irreversible, i quan els promotors hi han abocat un bon grapat de milions d’euros que esperen neguitosos retornin ben revaloritzats. Tant de bo la petició de mesures cautelars que va fer l’Ajuntament de Cardedeu l’any 2002 per aturar provisionalment les obres fins a la resolució de la sentència del recurs contenciós hagués sigut admesa pels tribunals; i a hores d’ara, un escenari ben diferent seria possible. Tot i així, la situació que es dibuixa a partir d’ara també permet albirar alguna esperança de solució satisfactòria pels interessos generals defensats per l’Ajuntament de Cardedeu. Primer de tot, perquè amb l’execució de la present sentència s’acaba de soca-rel la possibilitat que utilitzin aigua que no sigui depurada per al rec del camp de golf; i per tant, fins que no estigui construïda la depuradora d’aigües residuals de Cardedeu-Llinars, i tramitada la corresponent concessió d’aprofitament d’aquestes aigües depurades per al golf, el projecte d’urbanització i camp de golf de Vilalba haurà de romandre aturat. Perquè a dia d’avui, seguir tramitant noves concessions i permisos per part de l’ACA o de l’Ajuntament de La Roca del Vallès seria una autèntica temeritat legal. I perquè a més a més, a dia d’avui no està encara gens clara la qualitat i quantitat d’aigua depurada que s’obtindrà d’aquesta depuradora, de quants particulars i administracions públiques podran també demanar una concessió d’aquestes aigües per a fins molt més necessaris com ara el rec dels conreus, la regeneració de conques i aquïfers, el manteniment del cabal ecològic, entre d’altres, que no pas el rec de la gespa del golf.

És evident, doncs, que davant tantes incerteses encara per resoldre, potser hagi arribat l’hora de trobar una solució vàlida per a totes les parts en litigi i que aporti unes millores considerables per al bé comú, explorant al màxim les possibilitats d’introduir canvis en el projecte, reduint al màxim l’impacte ambiental i social, refent tot aquest nyap tècnic-administratiu, fent complir escrupolosament la legalitat vigent, i posant d’una vegada per sempre el punt i final a tot aquest serial que va començar ara fa ja més de 12 anys.


Miquel Pujadas



------------------------------------------------------------
Llista de correu cardedeu , una iniciativa del Cardedeu Online Club http://www.cardedeu.org/club/ amb el suport de Thesaurus Serveis Documentals. - Missatges a cardedeu@llistes.thesaurus.net
- Altes, baixes i canvis d'adreça a 
http://llistes.thesaurus.net/mailman/listinfo/cardedeu_llistes.thesaurus.net
- Instruccions de participació a http://www.thesaurus.net/c10/llista/

Respondre per correu electrònic a