ZE08082607 - 2008-08-26
Permalink: http://www.zenit.org/article-23475?l=english


Masses for Priestly Vocations


And More on the Precious Blood for Children

ROME, AUG. 26, 2008 (<http://www.zenit.org>Zenit.org).- Answered by 
Legionary of Christ Father Edward McNamara, professor of liturgy at 
the Regina Apostolorum university.

Q: We have been refused to have a Mass said for priestly vocations. I 
have tried to determine the reason and only found information to the 
contrary. So the question is: Under what circumstances is a Mass for 
priestly vocations not allowed, if ever? -- C.B., Detroit, Michigan

A: Our reader also provides some texts to support his position that a 
priest may always offer a Mass for priestly vocations.

For example: "Canon 901 [of the Code of Canon Law] states that: 'A 
priest is entitled to offer Mass for anyone, living or dead.' From 
this premise he concludes: That means to me it does not forbid 
intention for priestly vocations."

Also, Canon 897 states: "The most venerable sacrament is the blessed 
Eucharist, in which Christ the Lord himself is contained, offered and 
received, and by which the Church continually lives and grows. The 
eucharistic Sacrifice, the memorial of the death and resurrection of 
the Lord, in which the Sacrifice of the cross is forever perpetuated, 
is the summit and the source of all worship and Christian life. By 
means of it the unity of God's people is signified and brought about, 
and the building up of the body of Christ is perfected. The other 
sacraments and all the apostolic works of Christ are bound up with, 
and directed to, the blessed Eucharist."

Thus he affirms: "The Church cannot live and grow without priests; 
thus it does not seem that a Mass intention for priestly vocations is 
forbidden but rather encouraged."

He also points out that the missal specifically lists Mass formulas 
for priestly vocations and that several bishops in the United States 
have had public Masses for priestly vocations.

Our correspondent has clearly done his homework and proves that a 
Mass for priestly vocations is certainly permissible.

However, I think one or two distinctions should be made to further 
clarify the point. We must distinguish between the celebrant's 
intention in offering the Mass and the liturgical formula used.

With respect to the priest's intention in offering up the Mass for 
vocations to sacred orders, there is no limitation whatsoever. If a 
person offers a stipend for this intention, a priest can freely 
accept it and celebrate for this intention on any day of the year 
except All Souls' Day.

It falls under the umbrella of offering for the living mentioned in 
Canon 901, since this implies offering for their intentions. A person 
can request a Mass for his own or someone else's spiritual or 
physical welfare. Indeed, any intention found as a Mass formula in 
the missal may be requested as an intention, as well as many that are 
not covered by specific formulas.

The priest is also free to add any number of personal intentions to 
that which is tied to a stipend, as the Mass is of infinite value.

The case is different regarding the use of the specific Mass formulas 
for vocations to sacred orders and vocations to religious life. These 
Mass formulas fall under the same restrictions as all Masses for 
various needs and votive Masses. Their celebration is usually 
reserved to weekdays of ordinary time when no obligatory memorial is 
to be celebrated.

They are usually excluded from the liturgical seasons of Advent from 
Dec. 17 on, and from Christmastide, Lent and Easter.

Even during these periods there are some exceptions for Masses 
celebrated when a sufficient reason interposes. For example, if the 
diocese proclaims a special day of prayer for vocations, the bishop 
can mandate, or at least permit, the use of the Mass for vocations 
even on a Sunday of Christmastide and ordinary time, feasts as well 
as all weekdays of Advent, Christmas after Jan. 2, and those of Lent 
and Easter.

He may not do so on solemnities, the Sundays of the other major 
seasons, the Christmas and Easter octaves, Ash Wednesday, and Holy Week.

In conclusion, I have no idea why the request for celebrating a Mass 
for the intention of priestly vocations was refused. It is certainly 
not justified by any liturgical rule.

Indeed, while respecting the liturgical norms, it is highly 
recommended that all parishes and communities celebrate such Masses 
from time to time.

* * *

Follow-up: Precious Blood for Young Children

Related to our <http://web.zenit.org/article-23368?l=english>July 29 
reply on giving the Precious Blood to children, a reader asked about 
the proper place for distributing Communion to servers.

He asked: "It is the practice in our parish for the celebrant to give 
Communion under both kinds at the side of the altar to the server 
(who may also double as assistant in distributing Communion to the 
congregation) or, if there are a number of Communion assistants, to 
them all, also at the altar. Is this correct? It is also the practice 
to give Communion from the chalice only to individuals from the 
congregation who, presumably, have requested this because of a 
problem with gluten?"

Following the Gospel principle that the "last will be first," I will 
tackle quickly the second question and affirm that it is correct to 
offer the chalice alone to those who for a good reason cannot receive the host.

Regarding the first question, the General Instruction of the Roman 
Missal, No. 162, says: "The priest may be assisted in the 
distribution of Communion by other priests who happen to be present. 
If such priests are not present and there is a very large number of 
communicants, the priest may call upon extraordinary ministers to 
assist him, e.g., duly instituted acolytes or even other faithful who 
have been deputed for this purpose.[1] In case of necessity, the 
priest may depute suitable faithful for this single occasion.

"These ministers should not approach the altar before the priest has 
received Communion, and they are always to receive from the hands of 
the priest celebrant the vessel containing either species of the Most 
Holy Eucharist for distribution to the faithful."

This number does not explicitly address whether the extraordinary 
ministers may receive Communion near the altar after the priest's 
communion. But I think that this is a logical conclusion as it would 
be cumbersome for the priest to give them Communion somewhere else 
and then return to the altar to distribute the sacred vessels. It is 
also appropriate that these ministers receive Communion before 
distributing it to others.

It is not necessary that servers who are not extraordinary ministers 
of holy Communion receive near the altar. But there could be good 
practical reasons for proceeding in this manner and it is not forbidden.

* * *

Readers may send questions to [EMAIL PROTECTED] Please put the word 
"Liturgy" in the subject field. The text should include your 
initials, your city and your state, province or country. Father 
McNamara can only answer a small selection of the great number of 
questions that arrive.




<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/prayergatherer/>The Prayer 
Gatherer <*}}}><  <*}}}>< 
<http://www.halfthekingdom.org/wordpress/>Half the Kingdom! Blog <*}}}><
<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/>Half the Kingdom! Main Site 
<*}}}>< <*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/by-the-by/>Half the 
Kingdom! By the by <*}}}><

Lord, may everything we do begin with Your inspiration and continue 
with Your help,
so that all our prayers and works may begin in You and by You be happily ended.
We ask this through Christ our Lord.
Amen.


<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/prayergatherer/>The Prayer 
Gatherer <*}}}><  <*}}}>< 
<http://www.halfthekingdom.org/wordpress/>Half the Kingdom! Blog <*}}}><
<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/>Half the Kingdom! Main Site 
<*}}}>< <*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/by-the-by/>Half the 
Kingdom! By the by <*}}}><

Lord, may everything we do begin with Your inspiration and continue 
with Your help,
so that all our prayers and works may begin in You and by You be happily ended.
We ask this through Christ our Lord.
Amen.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Please note that I do not send or open attachments sent to this list. 

You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"Catholics on Fire" group.
To post to this group, send email to [email protected]
To unsubscribe from this group, send email to [EMAIL PROTECTED]
For more options, visit this group at 
http://groups.google.com/group/Catholics-on-Fire

May the blessing of Jesus and our Blessed Mother be with you
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Reply via email to