ZE08093003 - 2008-09-30
Permalink: http://www.zenit.org/article-23760?l=english


Both Hands at Elevation of Host


And More on Sacraments and Intentions

ROME, SEPT. 30, 2008 (<http://www.zenit.org>Zenit.org).- Answered by 
Legionary of Christ Father Edward McNamara, professor of liturgy at 
the Regina Apostolorum university.

Q: At the consecration of the bread at Mass, is the priest required 
to hold the host up with two hands? In our church, the priest raises 
the host with only one hand in a rather casual manner. This makes me 
almost cry, as I cannot help but think that this gives a message of 
irreverence to the church community. I would appreciate your thoughts 
on this. -- K.S., Frankfurt, Germany

A: The General Instruction of the Roman Missal does not give a 
detailed description of this rite. Nor do the liturgical norms and 
rubrics surrounding the consecration in the missal explicitly 
determine that the priest takes the host in both hands. These rubrics 
are the following:

"1. In the formulas [of the consecration] that follow, the words of 
the Lord should be pronounced clearly and distinctly, as the nature 
of these words requires.

"2. The Priest takes the bread and, holding it slightly raised above 
the altar, continues:

"3 He bows slightly [and says "Take this" etc.]

"4. He shows the consecrated host to the people, places it again on 
the paten, and genuflects in adoration.

"5. After this, the Priest continues: ["In the same way" etc.]

"6. He takes the chalice and, holding it slightly raised above the 
altar, continues:

"7. He bows slightly [saying "Take this" etc.]

"8. The Priest shows the chalice to the people, places it on the 
corporal, and genuflects in adoration."

If we were to limit ourselves to a minimalist interpretation of the 
rubrics, we would have to say that there is no strict legal 
requirement to hold the host in both hands.

However, the liturgical norms of the ordinary rite, even though they 
no longer describe each gesture in detail, tend to presume continuity 
in long-standing practice. Thus there is every reason to assume that 
when saying simply that the priest "takes the bread," the legislator 
presumes that he will do so with both hands as is obligatory in the 
extraordinary form of the Roman rite.

This is certainly the most natural practice and it is followed by the 
overwhelming majority of priests worldwide. Holding the host and 
chalice in both hands allows for greater pause, reverence and 
composure in carrying out this rite. As our reader points out, 
holding up the host with one hand can evoke an impression of 
nonchalance on the part of the priest with respect to the Eucharist.

On the other hand this practice is perfectly justified when a priest 
is physically impeded, as was the case of Pope John Paul II who held 
up the host with one hand when he could no longer control both 
members. In such a case any lack of aesthetics is more than 
compensated for by the priest's devotion to his ministry edifying and 
nurturing the faithful.

Finally, it is important to remember that we are above all before a 
consecration narrative of the saving events and not before a 
historical narrative mime or drama. It is therefore liturgically 
incorrect for the priest to add dramatic gestures that are not 
described in the rubrics and have no basis in traditional Church practice.

Some practices that crept into the liturgy, such as that of breaking 
the host while narrating Our Lord's action of breaking the bread, 
have been explicitly forbidden in the 
<http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/ccdds/documents/rc_con_ccdds_doc_20040423_redemptionis-sacramentum_en.html>instruction
 
"Redemptionis Sacramentum."

Others, while not specifically mentioned, fall under the same logic 
that motivated that prohibition. For example, some priests have 
fallen into the habit of making a gesture of offering toward the 
faithful with the host and chalice while saying "Take this, all of 
you." The addition of such a dramatic gesture is unjustified from the 
point of view of the rubrics and tends to be quite distracting.

Above all, however, this action tends to dislocate the fourfold 
action of the Last Supper that the Church has placed at various 
moments of the Eucharistic celebration. These four moments are 
succinctly described by (now Bishop) Peter J. Elliott in his 
"Ceremonies of the Modern Roman Rite," (footnote 59):

"(1) The preparation of gifts (he took), (2) the Eucharistic Prayer 
(He blessed or gave thanks), and then (3) the fraction (he broke), 
and finally (4) the communion (He gave)."

For this reason I believe that we can affirm that the Roman rite's 
characteristic sobriety and lack of dramatic flair is well-grounded 
in both theology and pastoral good sense.

* * *

Follow-up: Pedophiles and Ordination

After our <http://web.zenit.org/article-23640?l=english>Sept. 17 
column on the validity of the sacrament of holy orders with respect 
to correct intention, a reader suggested a broader approach. He wrote:

"One of your last question-answer e-mails dealt with the intention of 
a sacrament as it affects the efficacy of the sacrament. I have a 
sidebar to that question as it relates to giving Communion to infants 
and children who might not be at a 'mature' understanding of the 
sacrament of the Eucharist.

"You stated: 'When the Church speaks of correct intention with 
respect to sacramental validity, the requirement is fairly minimal. 
It basically means that the person administrating the sacrament and 
the one receiving the sacrament want to administer and receive the 
sacrament as the Church understands it.

"'It does not require a full theological knowledge of the sacrament, 
nor is it necessary to desire all of its specific effects. Thus it is 
theoretically possible for a non-Christian to validly baptize a 
person by simply intending to give what Christians give when they 
perform this rite.

"'This fairly simple concept makes it hard to invalidate a sacrament 
from the standpoint of intention. To do so requires that at the 
moment of the celebration the person administrating the sacrament or 
the person receiving it mentally oppose and deny what externally they 
appear to accept.'

"My question is: Why doesn't this relate to infants and children 
concerning Communion? There seems to be an inconsistency in the 
practice of paedo-baptism and in the non-practice of paedo-Communion. 
I know that it was practiced in the West until the Council of Trent 
at which time it was formally changed. I also realize that the East 
(including Eastern Catholics as well as Eastern Orthodox) still 
practice paedo-Communion. Please explain. Also, in your opinion, will 
this practice in the West change?"

A complete answer to this question would require a full-blown 
treatise, but I believe that rather than inconsistency we could speak 
of different theological emphases that have their origin in diverse 
pastoral practices.

First of all, I would say that the reason for the Western practice of 
delaying Communion until the age of reason is basically a pastoral decision.

I do not believe that it is possible to make any sound theological 
objections to the Eastern practice of administering all three 
sacraments of initiation to infants, and it is perfectly coherent 
from the perspective of Eastern sacramental theology. Indeed it would 
be inconsistent for an Eastern Church to attempt to adopt the Western 
practice as initiation is intimately tied to the Eastern concept of 
Church and what it means to be a Christian.

The present Latin practice developed over many centuries and is 
therefore deeply embedded in the mindset of pastors and faithful 
alike as well as being encoded in law. Thus, while I believe that 
there is no theoretical reason why the Latin Church could not adopt 
the Eastern practice, the probability of this occurring is slight.

Such a change would require deep adjustments in some basic pastoral, 
spiritual and social presumptions, many of which have proved to be of 
great value in bringing souls closer to God over the centuries.

Among the reasons why the practice of infant Communion disappeared 
from the Western Church was the different approach to the sacrament 
of confirmation. In the West, the desire to maintain the bishop as 
ordinary minister of this sacrament led to its separation from baptism.

For many centuries first Communion was still generally administered 
after confirmation, resulting in a further delay in this sacrament. 
Until the time of Pope Pius X most children received first Communion 
around age 12. After the saintly Pope lowered the age of reception to 
around 7, more children began to receive Communion before confirmation.

Another reason was the overall drop in the practice of receiving 
Communion itself. The number of regular communicants started to drop 
around the fourth century and did not start to pick up again until 
the 17th. It is hard to think of administering Communion to infants 
when their parents received only once a year.

A practical reason was the disappearance in the West of Communion 
under both species, making it well nigh impossible to administer the 
Eucharist to infants incapable of taking solid food. Communion under 
both species was never dropped from Eastern Christianity and it is 
administered to newborns under the species of wine.

These are just some of a complex web of causes that have led to the 
present practice. Reasons such as the need to ensure sufficient 
knowledge of the mystery one is to receive are sound, reasonable and 
valid in the context of the lived experience of the Latin Church. But 
they are practical and pastoral rather than doctrinal arguments.

* * *

Readers may send questions to [EMAIL PROTECTED] Please put the word 
"Liturgy" in the subject field. The text should include your 
initials, your city and your state, province or country. Father 
McNamara can only answer a small selection of the great number of 
questions that arrive.


        <*}}}>< <http://halfthekingdom.mofuse.mobi/>Half the Kingdom! 
on your Mobile <*}}}><
<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/wordpress/>Half the Kingdom! 
Blog <*}}}><
<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/>Half the Kingdom! Main Site 
<*}}}>< <*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/by-the-by/>Half the 
Kingdom! By the by <*}}}><

Lord, may everything we do begin with Your inspiration and continue 
with Your help,
so that all our prayers and works may begin in You and by You be happily ended.
We ask this through Christ our Lord.
Amen.


        <*}}}>< <http://halfthekingdom.mofuse.mobi/>Half the Kingdom! 
on your Mobile <*}}}><
<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/wordpress/>Half the Kingdom! 
Blog <*}}}><
<*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/>Half the Kingdom! Main Site 
<*}}}>< <*}}}>< <http://www.halfthekingdom.org/by-the-by/>Half the 
Kingdom! By the by <*}}}><

Lord, may everything we do begin with Your inspiration and continue 
with Your help,
so that all our prayers and works may begin in You and by You be happily ended.
We ask this through Christ our Lord.
Amen.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Please note that I do not send or open attachments sent to this list. 

You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"Catholics on Fire" group.
To post to this group, send email to [email protected]
To unsubscribe from this group, send email to [EMAIL PROTECTED]
For more options, visit this group at 
http://groups.google.com/group/Catholics-on-Fire

May the blessing of Jesus and our Blessed Mother be with you
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Reply via email to