Same issue here on multiple dell latitudes E6540 laptops in company
(using Ubuntu 14.04.5). And it does happen after resuming from a
suspend. Almost every open application is affected with
distorted/missing letters. Looks like
and-missing-letters (intel driver issue?). Only restarting lightdm (or
logging out and in again), fixed the situation.

root@tom-laptop:/home/tdesloovere# lshw -sanitize -numeric -C display
       description: VGA compatible controller
       product: 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:416]
       vendor: Intel Corporation [8086]
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 06
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:33 memory:f5800000-f5bfffff memory:d0000000-dfffffff 

root@tom-laptop:/home/tdesloovere# lspci -vvnn -d 8086:416
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 4th Gen Core 
Processor Integrated Graphics Controller [8086:0416] (rev 06) (prog-if 00 [VGA 
        Subsystem: Dell Device [1028:05be]
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- 
Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- 
<MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
        Latency: 0
        Interrupt: pin A routed to IRQ 33
        Region 0: Memory at f5800000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
        Region 2: Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
        Region 4: I/O ports at f000 [size=64]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
        Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
                Address: fee00018  Data: 0000
        Capabilities: [d0] Power Management version 2
                Flags: PMEClk- DSI+ D1- D2- AuxCurrent=0mA 
                Status: D0 NoSoftRst- PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
        Capabilities: [a4] PCI Advanced Features
                AFCap: TP+ FLR+
                AFCtrl: FLR-
                AFStatus: TP-
        Kernel driver in use: i915
root@tom-laptop:/home/tdesloovere# dpkg -l | grep 
ii  xserver-xorg-video-intel-lts-xenial                          
2:2.99.917+git20160325-1ubuntu1~trusty1             amd64        X.Org X server 
-- Intel i8xx, i9xx display driver

You received this bug notification because you are a member of Desktop
Packages, which is subscribed to xserver-xorg-video-intel in Ubuntu.

  On-screen text disappears after suspend

Status in xserver-xorg-video-intel package in Ubuntu:

Bug description:
  After resuming from a suspend, almost all text on screen is not
  visible.  This includes menu items, text in all three boxes (list of
  folders, list of e-mails, e-mail body) in Thunderbird (with the
  curious exception of "ffl" in the File menu), top menu in Chromium
  (but not the menu obtained by pressing the hamburger button), and the
  menus produced by clicking items in the system tray.  Also, the apport
  dialog had no text except for a few capital letters.

  * initctl restart unity-panel-service restarts the panel, but the text is 
still missing
  * suspend and resume does not fix the issue
  * Logging out fixes the issue
  * Other affected applications:
  ** Chromium file select dialog
  ** Terminal (entire window)
  ** ttys 1-6 (Ctrl+Alt+F1, etc.)
  ** Document viewer (menus)
  ** Software Updater
  ** Rhythmbox
  ** The dialog that appears when you take a screenshot with Ctrl+Alt+PrtSc
  ** ubuntu-bug
  ** Nautilus
  ** LibreOffice Calc (spreadsheet text contents)
  ** Firefox
  * Unity dash is not affected.
  * Skype is not affected.
  * Mousing over a button in a dialog correctly shows the text.

  ProblemType: Bug
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  Package: unity 7.4.0+16.04.20160415-0ubuntu1
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-21.37-generic 4.4.6
  Uname: Linux 4.4.0-21-generic x86_64

  ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2
  Architecture: amd64

  CompositorRunning: compiz
  CompositorUnredirectDriverBlacklist: '(nouveau|Intel).*Mesa 8.0'
  CompositorUnredirectFSW: true
  CurrentDesktop: Unity
  Date: Sat Apr 23 12:04:57 2016
  DistUpgraded: 2016-04-22 09:22:44,147 DEBUG icon theme changed, re-reading
  DistroCodename: xenial
  DistroVariant: ubuntu
  EcryptfsInUse: Yes
   Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller [8086:0a16] 
(rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
     Subsystem: COMPAL Electronics Inc Haswell-ULT Integrated Graphics 
Controller [14c0:0075]
  InstallationDate: Installed on 2015-01-21 (457 days ago)
  InstallationMedia: Ubuntu 14.04.1 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 
  MachineType: Compal VAW70
  ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-21-generic 
root=UUID=8f4bd759-42d2-4828-8470-2aaf6fcb75ff ro quiet splash vt.handoff=7
  SourcePackage: unity
  UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2016-04-22 (1 days ago) 07/31/2013
  dmi.bios.vendor: Insyde Corp.
  dmi.bios.version: V1.01T01
  dmi.board.asset.tag: Type2 - Board Asset Tag Type2 - Board Product Name1
  dmi.board.vendor: Compal
  dmi.board.version: V1.01T01
  dmi.chassis.asset.tag: Chassis Asset Tag
  dmi.chassis.type: 10
  dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacturer
  dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi:bvnInsydeCorp.:bvrV1.01T01:bd07/31/2013:svnCompal:pnVAW70:pvrV1.01T01:rvnCompal:rnType2-BoardProductName1:rvrV1.01T01:cvnChassisManufacturer:ct10:cvrChassisVersion: VAW70
  dmi.product.version: V1.01T01
  dmi.sys.vendor: Compal
   (unity-panel-service:14416): GLib-CRITICAL **: Source ID 4294967295 was not 
found when attempting to remove it

   (unity-panel-service:26413): GLib-CRITICAL **: Source ID 4294967295 was not 
found when attempting to remove it
  version.compiz: compiz 1:
  version.ia32-libs: ia32-libs N/A
  version.libdrm2: libdrm2 2.4.67-1
  version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 11.2.0-1ubuntu2
  version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
  version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 11.2.0-1ubuntu2
  version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.18.3-1ubuntu2
  version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.10.1-1ubuntu2
  version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.7.0-1
  version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 
  version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 
  xserver.bootTime: Fri Apr 22 09:26:06 2016
  xserver.configfile: default

  xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
   product id                                1479
   vendor                                     BOE
  xserver.version: 2:1.18.3-1ubuntu2

To manage notifications about this bug go to:

Mailing list:
Post to     :
Unsubscribe :
More help   :

Reply via email to