apport information

** Attachment added: "ProcCpuinfoMinimal.txt"
   
https://bugs.launchpad.net/bugs/1749150/+attachment/5054886/+files/ProcCpuinfoMinimal.txt

-- 
You received this bug notification because you are a member of Desktop
Packages, which is subscribed to xorg in Ubuntu.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1749150

Title:
  Spontaneous single window freezing

Status in xorg package in Ubuntu:
  Incomplete

Bug description:
  Sometimes a window stopped refreshing its contents. Different applications 
affected: known examples include xterm, Firefox, CodeBlocks, KDE lock screen.
  No way found to revive in-time refreshing except full window closing (or 
blind login, in case of KDE lock screen). Keyboard or mouse activity in a such 
window doesn't help.
  A one-shot refresh can be easily caused by switching to another virtual 
desktop and then back. After such switching, a window refresh is active for 
approximately 0.5 seconds, then stops again.
  No relation to host uptime or X session uptime is visible.

  Observed on two different hosts, both carrying Kubuntu 16.04 and
  running XWindow+KDE as desktop environment. KDE is standard Kubuntu
  one. Multiple virtual desktops are used on both hosts.

  The issue started to appear approximately 4-5 months ago but I can't
  specify exact package change that could have caused it. Both hosts are
  regularly updated (no more than 1 week delay).

  The first host has:
  video: 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. 
[AMD/ATI] Turks XT [Radeon HD 6670/7670] (prog-if 00 [VGA controller])
          Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Turks XT [Radeon HD 6670/7670]
          Kernel driver in use: radeon
          Kernel modules: radeon
  CPU: AMD FX-8150
  RAM: 16GB
  Installed as Kubuntu 14.04, upgraded to 16.04 via do-release-upgrade.
  current kernel: linux-image-4.4.0-112-generic
  video packages: non-HWE series (e.g. xserver-xorg=1:7.7+13ubuntu3); active 
driver: radeon

  Issue rate on this host is rather tiny (~1 per week).

  The second one has:
  video: 01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation Device 128b (rev 
a1) (prog-if 00 [VGA controller])
          Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device 8c93
          Kernel driver in use: nvidia
          Kernel modules: nvidiafb, nouveau, nvidia_384_drm, nvidia_384
  (really this is GeForce GT 740)
  CPU:Intel i3-4170
  RAM: 16GB
  Installed originally as Kubuntu 16.04
  current kernel: linux-image-4.13.0-32-generic (depended on by 
linux-generic-hwe-16.04)
  video packages: HWE series (e.g. 
xserver-xorg-hwe-16.04=1:7.7+16ubuntu3~16.04.1); active driver: nvidia 
(proprietary), but the same issue observed with VESA driver.

  Issue rate on this host is 1-2 per day and was much higher with VESA
  driver in use.

  No respective messages are found in Xorg.*.log or ~/.xsession-errors,
  but the latter has got stream of messages like:

  at host with AMD and Radeon:
  kscreen: Primary output changed from KScreen::Output(Id: 86 , Name: "HDMI-0" 
) ( "HDMI-0" ) to KScreen::Output(Id: 86 , Name: "HDMI-0" ) ( "HDMI-0" )
  kscreen: Primary output changed from KScreen::Output(Id: 86 , Name: "HDMI-0" 
) ( "HDMI-0" ) to KScreen::Output(Id: 86 , Name: "HDMI-0" ) ( "HDMI-0" )

  at host with Intel and Nvidia:
  kscreen: Primary output changed from KScreen::Output(Id: 640 , Name: 
"DVI-D-0" ) ( "DVI-D-0" ) to KScreen::Output(Id: 640 , Name: "DVI-D-0" ) ( 
"DVI-D-0" )
  kscreen: Primary output changed from KScreen::Output(Id: 640 , Name: 
"DVI-D-0" ) ( "DVI-D-0" ) to KScreen::Output(Id: 640 , Name: "DVI-D-0" ) ( 
"DVI-D-0" )

  such messages started appearing approximately at the same time, plus-
  minus 1-2 months.

  Additional info can be provided on demand.

  ProblemType: Bug
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  Package: xserver-xorg 1:7.7+13ubuntu3
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-112.135-generic 4.4.98
  Uname: Linux 4.4.0-112-generic x86_64
  ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.15
  Architecture: amd64
  CurrentDesktop: KDE
  Date: Tue Feb 13 11:47:32 2018
  InstallationDate: Installed on 2014-12-16 (1154 days ago)
  InstallationMedia: Kubuntu 14.04.1 LTS "Trusty Tahr" - Release amd64 
(20140722.2)
  SourcePackage: xorg
  UpgradeStatus: Upgraded to xenial on 2017-03-29 (321 days ago)
  --- 
  .proc.driver.nvidia.gpus.0000.01.00.0: Error: [Errno 21] Is a directory: 
u'/proc/driver/nvidia/gpus/0000:01:00.0'
  .proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
  .proc.driver.nvidia.version:
   NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  384.111  Tue Dec 19 23:51:45 
PST 2017
   GCC version:  gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.5)
  .proc.driver.nvidia.warnings.fbdev:
   Your system is not currently configured to drive a VGA console
   on the primary VGA device. The NVIDIA Linux graphics driver
   requires the use of a text-mode VGA console. Use of other console
   drivers including, but not limited to, vesafb, may result in
   corruption and stability problems, and is not supported.
  ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.15
  Architecture: amd64
  CompizPlugins: No value set for 
`/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
  CompositorRunning: None
  CurrentDesktop: KDE
  DistUpgraded: Fresh install
  DistroCodename: xenial
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  DistroVariant: kubuntu
  GraphicsCard:
   NVIDIA Corporation Device [10de:128b] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
     Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device [1462:8c93]
  InstallationDate: Installed on 2017-10-29 (107 days ago)
  InstallationMedia: Kubuntu 16.04.3 LTS "Xenial Xerus" - Release amd64 
(20170801)
  MachineType: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
  NonfreeKernelModules: nvidia_uvm nvidia_drm nvidia_modeset nvidia
  Package: xorg 1:7.7+13ubuntu3
  PackageArchitecture: amd64
  ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.13.0-32-generic 
root=UUID=2618a695-bc73-4e0a-a71d-1b781d7ad850 ro quiet splash vt.handoff=7
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.13.0-32.35~16.04.1-generic 4.13.13
  Tags:  xenial kubuntu
  Uname: Linux 4.13.0-32-generic x86_64
  UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
  UserGroups: adm cdrom dip disk lpadmin plugdev sambashare sudo
  _MarkForUpload: True
  dmi.bios.date: 07/27/2015
  dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
  dmi.bios.version: P2.40
  dmi.board.name: B85M Pro4
  dmi.board.vendor: ASRock
  dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.type: 3
  dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.modalias: 
dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvrP2.40:bd07/27/2015:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnASRock:rnB85MPro4:rvr:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct3:cvrToBeFilledByO.E.M.:
  dmi.product.family: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
  dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.
  version.compiz: compiz N/A
  version.ia32-libs: ia32-libs N/A
  version.libdrm2: libdrm2 2.4.83-1~16.04.1
  version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 17.2.4-0ubuntu1~16.04.4
  version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
  version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 17.2.4-0ubuntu1~16.04.4
  version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers-* N/A
  version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core N/A
  version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev N/A
  version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati N/A
  version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel N/A
  version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau N/A

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg/+bug/1749150/+subscriptions

-- 
Mailing list: https://launchpad.net/~desktop-packages
Post to     : desktop-packages@lists.launchpad.net
Unsubscribe : https://launchpad.net/~desktop-packages
More help   : https://help.launchpad.net/ListHelp

Reply via email to