On Thu, Jun 20, 2013 at 08:20:14PM +0200, Bengt Ahlgren wrote:
> Konstantin Belousov <kostik...@gmail.com> writes:
> 
> > On Thu, Jun 20, 2013 at 09:16:19AM +0300, Konstantin Belousov wrote:
> >> On Thu, Jun 20, 2013 at 12:20:27AM +0200, Bengt Ahlgren wrote:
> >> > John Baldwin <j...@freebsd.org> writes:
> >> > 
> >> > > On Thursday, June 13, 2013 10:00:21 am Ganael LAPLANCHE wrote:
> >> > >> Hi,
> >> > >> 
> >> > >> As you may know, suspend/resume has been broken on Lenovo x220 for a
> >> > >> long time now, see :
> >> > >> 
> >> > >> http://www.freebsd.org/cgi/query-pr.cgi?pr=kern/174504
> >> > >> 
> >> > >> I have been able to do a suspend(S3)/resume operation in text mode (it
> >> > >> works, but console stays dark at resume, I had to connect through ssh 
> >> > >> ;
> >> > >> also, resume hangs if X is started with i915kms.ko loaded) and collect
> >> > >> the following verbose logs :
> >> > >
> >> > > Interesting, I connected a serial console via AMT but wasn't able to 
> >> > > get
> >> > > any output during resume.  Is this with a stock kernel?
> >> > 
> >> > Does the console via AMT otherwise work for you?
> >> > 
> >> > I'm trying to set up AMT as the console on a TP X201.  I got the serial
> >> > over LAN working using amtterm from another machine - verified with cu
> >> > on the tty (ttyu2) that typing on both ends shows up at the other end
> >> > before trying console redirection.  The device is:
> >> > 
> >> > uart2: <Non-standard ns8250 class UART with FIFOs> port
> >> > 0x1808-0x180f mem 0xf2524000-0xf2524fff irq 17 at device 22.3 on
> >> > pci0
> >> > 
> >> > uart2@pci0:0:22:3: class=0x070002 card=0x216217aa chip=0x3b678086
> >> > rev=0x06 hdr=0x00
> >> >     vendor     = 'Intel Corporation'
> >> >     device     = '5 Series/3400 Series Chipset KT Controller'
> >> >     class      = simple comms
> >> >     subclass   = UART
> >> >     bar   [10] = type I/O Port, range 32, base 0x1808, size  8, enabled
> >> >     bar   [14] = type Memory, range 32, base 0xf2524000, size 4096, 
> >> > enabled
> >> >     cap 01[c8] = powerspec 3  supports D0 D3  current D0
> >> >     cap 05[d0] = MSI supports 1 message, 64 bit 
> >> > 
> >> > I've set:
> >> > 
> >> > hint.uart.2.flags="0x10"
> >> > console="comconsole"
> >> > 
> >> > in /boot/loader.conf, but the loader just hangs after printing:
> >> > 
> >> > Loading /boot/defaults/loader.conf
> >> > 
> >> > Any advice?  Is uart2 unusable as a console?  It does not say "flags
> >> > 0x10" in the device probe - does that mean it won't work?
> >> 
> >> You should use
> >> comconsole_pcidev=0:0:22:3
> > Oops,
> > comconsole_pcidev=0:22:3
> 
> No difference, I'm afraid.  The port does not show up here either:
> 
> # sysctl kern.console
> kern.console: ttyv0,dcons,/dcons,ttyv0,ucom,
Obviously, you did not specified console=comconsole ?

> 
> Forgot to tell, but this is a 9.1-REL-p3/amd64 system running GENERIC.
> 
> (I wanted to set up the console for KMS shutdown and resume debugging.)


Attachment: pgpoFw5Zox0Q7.pgp
Description: PGP signature

Reply via email to