On Wed, Nov 20, 2013 at 11:29 PM, Ian Lepore <i...@freebsd.org> wrote:

> On Wed, 2013-11-20 at 21:27 +0100, Berislav Purgar wrote:
> > Hello ..
> >
> > I have problem with microdrive and some CF cards on IGEL 3/4 compact thin
> > client ( http://www.parkytowers.me.uk/thin/Igel/3210/index.shtml ).
> Problem
> > is that FreeBSD cannot find microdrive or CF card to mount sytem / on
> (but
> > kernel is found and loaded from microdrive or CF card). I have one CF
> card
> > (sandisk ultra II) which boots but with some timeouts before. Here are
> > links to pictures of this problem.
> >
> > (aprobe:ata0:0:0:0): ATA_IDENTIFY. ACB: ec 00 00 00 00 40 00 00 00 00 00
> 00
> >
> >
> > http://s24.postimg.org/al2k6qfzp/WP_20131120_003_1.jpg
> > http://s17.postimg.org/wm0s58kzz/WP_20131120_007_1.jpg
> > http://s23.postimg.org/5sp2k4trf/WP_20131120_006_1.jpg
> >
> > i tried same configuration on openbsd5.3 and everething si Ok .. Any
> > suggestions ?
> >
> > Tnx
> > sorry for my English ..
>
> Try adding hw.ata.ata_dma=0 to your /boot/loader.conf.  I don't know why
> the bios can do DMA on a CF and freebsd can't, but we've needed to add
> that at $work for years (going back to freebsd 4.x at least).  Of
> course, you pay a huge performance penalty for running in PIO mode.
>
> -- Ian
>
>
Hi Ian

i try this but does not help. for better debuging i use gateworks GW2345
board and found some interestingly ... if i destroy all partitions and
partitions schemes on microdrive freebsd founds microdrive at boot and
display info for it..

Timecounters tick every 10.000 msec
ada0 at ata0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
ada0: <ST640211CF 3.07> CFA-0 device
ada0: 16.700MB/s transfers (PIO4, PIO 8192bytes)
ada0: 3906MB (7999488 512 byte sectors: 16H 63S/T 7936C)
ada0: Previously was known as ad0

full dmesg is here :
http://pastebin.com/eWJ4XGyN

but if i create MBR (or GPT) on microdrive and check as before on avila
board i got timeouts and microdrive not found ?!

ata_avila0: <Gateworks Avila IDE/CF Controller> on ixp0
ata0: <ATA channel 0> on ata_avila0
led_avila0: <Gateworks Avila Front Panel LED> on ixp0
gpio_avila0: <Gateworks Avila GPIO driver> on ixp0
gpioc0: <GPIO controller> on gpio_avila0
gpiobus0: <GPIO bus> on gpio_avila0
Timecounter "IXP4XX Timer" frequency 66666600 Hz quality 1000
Timecounters tick every 10.000 msec
(aprobe0:ata0:0:0:0): ATA_IDENTIFY. ACB: ec 00 00 00 00 40 00 00 00 00 00 00
(aprobe0:ata0:0:0:0): CAM status: Command timeout
(aprobe0:ata0:0:0:0): Error 5, Retry was blocked

full dmesg is here :
http://pastebin.com/wPEexXKz

i don't think that this is dma problem !?

Beri
_______________________________________________
freebsd-current@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-current
To unsubscribe, send any mail to "freebsd-current-unsubscr...@freebsd.org"

Reply via email to