On 2014-01-09 22:41, Erich Dollansky wrote:
> Hi,
>
> I upgraded this morning to
>
> FreeBSD X220.alogt.com 10.0-PRERELEASE FreeBSD 10.0-PRERELEASE #7
> r260489: Fri Jan 10 08:25:55 WITA 2014
> er...@x220.alogt.com:/usr/obj/usr/src/sys/X220  amd64
>
> just to find out that the mouse is not working under X anymore.
>
> The ports are from revision 336079.
>
> I have an X220. Neither the internal stick nor the external USB
> connected Logitech Trackman work.
>
> Both work outside X.
>
> X logs these mouse related messages:
>
> [   315.926] (==) intel(0): Silken mouse enabled
>
> [   316.960] (II) config/hal: Adding input device Trackball
> [   316.960] (II) LoadModule: "mouse"
> [   316.961] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
> [   316.977] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
> [   316.977]  compiled for 1.12.4, module version = 1.9.0
> [   316.977]  Module class: X.Org XInput Driver
> [   316.977]  ABI class: X.Org XInput driver, version 16.0
> [   316.977] (II) Using input driver 'mouse' for 'Trackball'
> [   316.977] (**) Trackball: always reports core events
> [   316.977] (**) Option "Device" "/dev/ums0"
> [   316.977] (==) Trackball: Protocol: "Auto"
> [   316.977] (**) Trackball: always reports core events
> [   316.977] (EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/ums0
>       Device busy.
> [   316.977] (EE) Trackball: cannot open input device
> [   316.977] (EE) PreInit returned 2 for "Trackball"
> [   316.977] (II) UnloadModule: "mouse"
>
> [   316.991] (II) config/hal: Adding input device PS/2 Mouse
> [   316.991] (II) Using input driver 'mouse' for 'PS/2 Mouse'
> [   316.991] (**) PS/2 Mouse: always reports core events
> [   316.991] (**) Option "Device" "/dev/psm0"
> [   316.991] (==) PS/2 Mouse: Protocol: "Auto"
> [   316.991] (**) PS/2 Mouse: always reports core events
> [   316.991] (EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/psm0
>       Device busy.
> [   316.991] (EE) PS/2 Mouse: cannot open input device
> [   316.991] (EE) PreInit returned 2 for "PS/2 Mouse"
> [   316.991] (II) UnloadModule: "mouse"
>
> This are the X message I get when running X on an older release
> candidate:
>
> [   111.171] (II) config/hal: Adding input device PS/2 Mouse
> [   111.171] (II) LoadModule: "mouse"
> [   111.171] (II) Loading /usr/local/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
> [   111.181] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
> [   111.181]  compiled for 1.12.4, module version = 1.9.0
> [   111.181]  Module class: X.Org XInput Driver
> [   111.181]  ABI class: X.Org XInput driver, version 16.0
> [   111.181] (II) Using input driver 'mouse' for 'PS/2 Mouse'
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: always reports core events
> [   111.181] (**) Option "Device" "/dev/sysmouse"
> [   111.181] (==) PS/2 Mouse: Protocol: "Auto"
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: always reports core events
> [   111.181] (==) PS/2 Mouse: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: Buttons: 5
> [   111.181] (**) Option "config_info"
> "hal:/org/freedesktop/Hal/devices/psm_0" [   111.181] (II) XINPUT:
> Adding extended input device "PS/2 Mouse" (type: MOUSE, id 7)
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: (accel) acceleration profile 0
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
> [   111.181] (**) PS/2 Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
> [   111.181] (II) PS/2 Mouse: SetupAuto: hw.iftype is 4, hw.model is 0
> [   111.182] (II) PS/2 Mouse: SetupAuto: protocol is SysMouse
>
>
> The same X worked perfectly with any FreeBSD 10 since BETA1.
>
> When I change xorg.conf and disable moused, I am able to get the
> internal mouse (stick) working but not the external one. The external
> mouse is recognised by the system when disconnected and reconnected but
> not by X. It also works outside X.
>
> I will update the ports tree tonight or tomorrow morning to see what
> will happen then.
>
> Erich
>
> On Thu, 9 Jan 2014 11:18:18 -0500
> Glen Barber <g...@freebsd.org> wrote:
>
>> Changes between -RC4 and -RC5 include:
>>
>>   o Fix an IPv4 multicast regression.
>>
>>   o Fixes OpenSSL for CVE-2013-4353, CVE-2013-6449, CVE-2013-6450.
>>
>>   o Revert a change to the kinfo_file structure to preserve ABI.
>>
>>   o Fix a race condition which could prevent the file descriptor table
>>     from being properly updated.
>>
> _______________________________________________
> freebsd-current@freebsd.org mailing list
> http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-current
> To unsubscribe, send any mail to "freebsd-current-unsubscr...@freebsd.org"
Another user had this problem this morning, try reinstalling or
recompiling hald

-- 
Allan Jude


Attachment: signature.asc
Description: OpenPGP digital signature

Reply via email to