The problem: Watching TV and starting some application that accesses 
/dev/dsp (like xmms, artsd or the linux-netscape flash-plugin) (or vice 
versa) freezes my machine. The problem exists since I first installed 
-CURRENT from an early January-Snapshot, at the moment I'm running 
-CURRENT from Jan, 22nd.

Fun facts: The combination fxtv/xmms only freezes the machine, if fxtv 
is actually visible, i.e. if I start xmms on a different X-desktop I can 
play something and everything is fine. When I switch back to the desktop 
with fxtv, the machine freezes. With xawtv/xmms the machine freezes as 
soon as xmms starts playing, no matter whether xawtv is actually visible.

Involved parties: 1 x bt878 tv/capture-card (Pinnacle Studio PCTVpro) 
and 1 x CS46xx soundcard (Terratec DMX X-FIRE 1024), more involved 
parties in attached dmesg.

Any Ideas (or should I rather bother freebsd-multimedia with this?)?


Michael Nottebrock

Copyright (c) 1992-2002 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
        The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 5.0-CURRENT #1: Tue Jan 22 19:28:00 CET 2002
    [EMAIL PROTECTED]:/usr/obj/usr/src/sys/LOFI
Preloaded elf kernel "/boot/kernel/kernel" at 0xc05d3000.
Preloaded elf module "/boot/kernel/acpi.ko" at 0xc05d30a8.
Timecounter "i8254"  frequency 1193182 Hz
Timecounter "TSC"  frequency 1050047838 Hz
CPU: AMD Athlon(tm) processor (1050.05-MHz 686-class CPU)
  Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x644  Stepping = 4
  AMD Features=0xc0440000<RSVD,AMIE,DSP,3DNow!>
real memory  = 536805376 (524224K bytes)
avail memory = 515604480 (503520K bytes)
Pentium Pro MTRR support enabled
Using $PIR table, 9 entries at 0xc00fdd90
npx0: <math processor> on motherboard
npx0: INT 16 interface
acpi0: <VIA694 AWRDACPI> on motherboard
acpi0: power button is handled as a fixed feature programming model.
Timecounter "ACPI"  frequency 3579545 Hz
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x4008-0x400b on acpi0
acpi_cpu0: <CPU> on acpi0
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
acpi_pcib0: <Host-PCI bridge> port 
0x6000-0x607f,0x5000-0x500f,0x4080-0x40ff,0x4000-0x407f,0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <PCI bus> on acpi_pcib0
agp0: <VIA 82C8363 (Apollo KT133A) host to PCI bridge> mem 0xd0000000-0xd3ffffff at 
device 0.0 on pci0
pcib1: <PCI-PCI bridge> at device 1.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
pci1: <display, VGA> at device 0.0 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 7.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <VIA 82C686 ATA100 controller> port 0xa000-0xa00f at device 7.1 on pci0
atapci0: Correcting VIA config for southbridge data corruption bug
ata0: at 0x1f0 irq 14 on atapci0
ata1: at 0x170 irq 15 on atapci0
uhci0: <VIA 83C572 USB controller> port 0xa400-0xa41f irq 12 at device 7.2 on pci0
usb0: <VIA 83C572 USB controller> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
ugen0: Compaq Computer Corporation Compaq USB ISDN Adapter, rev 1.00/0.02, addr 2
uhci1: <VIA 83C572 USB controller> port 0xa800-0xa81f irq 12 at device 7.3 on pci0
usb1: <VIA 83C572 USB controller> on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
pci0: <bridge, PCI-unknown> at device 7.4 (no driver attached)
ahc0: <Adaptec 2940 Ultra SCSI adapter> port 0xac00-0xacff mem 0xdb104000-0xdb104fff 
irq 15 at device 8.0 on pci0
aic7880: Single Channel A, SCSI Id=7, 16/255 SCBs
rl0: <RealTek 8139 10/100BaseTX> port 0xb000-0xb0ff mem 0xdb100000-0xdb1000ff irq 10 
at device 9.0 on pci0
rl0: Realtek 8139B detected. Warning, this may be unstable in autoselect mode
rl0: Ethernet address: 00:00:1c:d3:f0:83
miibus0: <MII bus> on rl0
rlphy0: <RealTek internal media interface> on miibus0
rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
bktr0: <BrookTree 878> mem 0xdb101000-0xdb101fff irq 12 at device 10.0 on pci0
bti2c0: <bt848 Hard/Soft I2C controller>
iicbb0: <I2C generic bit-banging driver> on bti2c0
iicbus0: <Philips I2C bus> on iicbb0 master-only
smbus0: <System Management Bus> on bti2c0
bktr0: Warning - card vendor 0x11bd (model 0x0012) unknown.
bktr0: Detected a MSP3451G-A2 at 0x80
bktr0: Pinnacle/Miro TV, Temic PAL tuner, msp3400c stereo.
pci0: <multimedia> at device 10.1 (no driver attached)
csa0: <CS4280/CS4614/CS4622/CS4624/CS4630> mem 
0xdb000000-0xdb0fffff,0xdb103000-0xdb103fff irq 12 at device 11.0 on pci0
csa: card is Unknown/invalid SSID (CS4614)
pcm0: <CS461x PCM Audio> on csa0
midi0: <CS461x Midi Interface> on csa0
atapci1: <HighPoint HPT370 ATA100 controller> port 
0xc400-0xc4ff,0xc000-0xc003,0xbc00-0xbc07,0xb800-0xb803,0xb400-0xb407 irq 10 at device 
14.0 on pci0
ata2: at 0xb400 on atapci1
ata3: at 0xbc00 on atapci1
fdc0: <enhanced floppy controller (i82077, NE72065 or clone)> port 0x3f7,0x3f0-0x3f5 
irq 6 on acpi0
fdc0: FIFO enabled, 8 bytes threshold
fd0: <1440-KB 3.5" drive> on fdc0 drive 0
sio0 port 0x3f8-0x3ff irq 4 on acpi0
sio0: type 16550A
sio1 port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
sio1: type 16550A
ppc0 port 0x378-0x37f irq 7 on acpi0
ppc0: Generic chipset (EPP/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x64,0x60 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> flags 0x1 irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
ata: ata0 already exists; skipping it
ata: ata1 already exists; skipping it
atkbdc: atkbdc0 already exists; skipping it
fdc: fdc0 already exists; skipping it
ppc: ppc0 already exists; skipping it
sio: sio0 already exists; skipping it
sio: sio1 already exists; skipping it
sc: sc0 already exists; skipping it
vga: vga0 already exists; skipping it
orm0: <Option ROMs> at iomem 0xcc000-0xd07ff,0xc0000-0xcafff on isa0
pmtimer0 on isa0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
acpi_cpu: CPU throttling enabled, 2 steps from 100% to 50.0%
ad1: 12949MB <IBM-DJNA-371350> [26310/16/63] at ata0-slave UDMA66
acd0: DVD-ROM <Pioneer DVD-ROM ATAPIModel DVD-103S 0115> at ata0-master UDMA33
Waiting 15 seconds for SCSI devices to settle
Mounting root from ufs:/dev/da0s1a
cd0 at ahc0 bus 0 target 5 lun 0
cd0: <PLEXTOR CD-ROM PX-32TS 1.01> Removable CD-ROM SCSI-2 device 
cd0: 10.000MB/s transfers (10.000MHz, offset 15)
cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
cd1 at ahc0 bus 0 target 6 lun 0
cd1: <PLEXTOR CD-R   PX-R412C 1.07> Removable CD-ROM SCSI-2 device 
cd1: 10.000MB/s transfers (10.000MHz, offset 8)
cd1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
da0 at ahc0 bus 0 target 0 lun 0
da0: <IBM DCAS-34330 S65A> Fixed Direct Access SCSI-2 device 
da0: 10.000MB/s transfers (10.000MHz, offset 15)
da0: 4134MB (8467200 512 byte sectors: 255H 63S/T 527C)
WARNING: / was not properly dismounted
/var: mount pending error: blocks 4 files 1
lock order reversal
 1st 0xc6abf834 filedesc structure @ /usr/src/sys/kern/kern_descrip.c:925
 2nd 0xc048eb60 Giant @ /usr/src/sys/kern/kern_descrip.c:959

Reply via email to