We updated to 6.1 this weekend and added 3 300gb drives to the external raid cabinet, they were to go on a seprate controller but the server happens to have a few other boxes on top making it impossible at that time, so we put the 3x300 (RAID5) , upgraded the OS and performance is very poor. When I run systat I see upward of 300 tps on the problematic array (da2) and under systat -vmstat :

Disks   da0   da1   da2 pass0 pass1 pass2
KB/t     0.00  0.00 15.00  0.00  0.00  0.00
tps       0          0      341     0     0     0
MB/s   0.00  0.00  4.99  0.00  0.00  0.00
% busy    0     0    95     0     0     0

the busy percentage is consistenly over 90% sometimes over 100%. I'm not sure where to go next with providing info for someone to look at or testing to run..

camcontrol devlist
<COMPAQ RAID 1  VOLUME OK>         at scbus0 target 0 lun 0 (da0,pass0)
<COMPAQ RAID 0  VOLUME OK>         at scbus0 target 1 lun 0 (da1,pass1)
<COMPAQ RAID 5  VOLUME OK>         at scbus0 target 2 lun 0 (da2,pass2)

out of dmesg:

ciss0: <Compaq Smart Array 5i> port 0x3000-0x30ff mem 0xf05c0000-0xf05fffff,0xf04f0000-0xf04f3fff irq 30 at device 3.0 on
pci1
ciss0: [GIANT-LOCKED]


da0 at ciss0 bus 0 target 0 lun 0
da0: <COMPAQ RAID 1  VOLUME OK> Fixed Direct Access SCSI-0 device
da0: 135.168MB/s transfers
da0: 140006MB (286734240 512 byte sectors: 255H 32S/T 35139C)
da1 at ciss0 bus 0 target 1 lun 0
da1: <COMPAQ RAID 0  VOLUME OK> Fixed Direct Access SCSI-0 device
da1: 135.168MB/s transfers
da1: 140006MB (286734240 512 byte sectors: 255H 32S/T 35139C)
da2 at ciss0 bus 0 target 2 lun 0
da2: <COMPAQ RAID 5  VOLUME OK> Fixed Direct Access SCSI-0 device
da2: 135.168MB/s transfers
da2: 572195MB (1171856412 512 byte sectors: 255H 63S/T 65535C)



dmesg
Copyright (c) 1992-2006 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 6.1-RELEASE-p10 #0: Sat Nov 25 15:52:17 PST 2006
    [EMAIL PROTECTED]:/usr/src/sys/i386/compile/SMP
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.80GHz (2786.87-MHz 686-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf25  Stepping = 5
Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE ,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Features2=0x4400<CNTX-ID,<b14>>
  Logical CPUs per core: 2
real memory  = 2147459072 (2047 MB)
avail memory = 2096439296 (1999 MB)
ACPI APIC Table: <COMPAQ 00000083>
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
cpu0 (BSP): APIC ID:  0
cpu1 (AP): APIC ID:  1
cpu2 (AP): APIC ID:  6
cpu3 (AP): APIC ID:  7
MADT: Forcing active-low polarity and level trigger for SCI
ioapic0 <Version 1.1> irqs 0-15 on motherboard
ioapic1 <Version 1.1> irqs 16-31 on motherboard
ioapic2 <Version 1.1> irqs 32-47 on motherboard
ioapic3 <Version 1.1> irqs 48-63 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
acpi0: <COMPAQ P29> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <32-bit timer at 3.579545MHz> port 0x920-0x923 on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pci0: <display, VGA> at device 3.0 (no driver attached)
pci0: <base peripheral> at device 4.0 (no driver attached)
pci0: <base peripheral> at device 4.2 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 15.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <ServerWorks CSB5 UDMA100 controller> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0x2000-0x200f at device 15.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
ohci0: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xeeef0000-0xeeef0fff irq 7 at device 15.2 on pci0
ohci0: [GIANT-LOCKED]
usb0: OHCI version 1.0, legacy support
usb0: SMM does not respond, resetting
usb0: <OHCI (generic) USB controller> on ohci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: (0x1166) OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 4 ports with 4 removable, self powered
pcib1: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
ciss0: <Compaq Smart Array 5i> port 0x3000-0x30ff mem 0xf05c0000-0xf05fffff,0xf04f0000-0xf04f3fff irq 30 at device 3.0 on pci1
ciss0: [GIANT-LOCKED]
pcib2: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
bge0: <Broadcom BCM5703 Gigabit Ethernet, ASIC rev. 0x1002> mem 0xf06f0000-0xf06fffff irq 29 at device 1.0 on pci2
miibus0: <MII bus> on bge0
brgphy0: <BCM5703 10/100/1000baseTX PHY> on miibus0
brgphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseTX, 1000baseTX-FDX, auto
bge0: Ethernet address: 00:11:0a:9e:2f:49
bge1: <Broadcom BCM5703 Gigabit Ethernet, ASIC rev. 0x1002> mem 0xf06e0000-0xf06effff irq 31 at device 2.0 on pci2
miibus1: <MII bus> on bge1
brgphy1: <BCM5703 10/100/1000baseTX PHY> on miibus1
brgphy1: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseTX, 1000baseTX-FDX, auto
bge1: Ethernet address: 00:11:0a:9e:2f:48
pcib3: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
pcib4: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci6: <ACPI PCI bus> on pcib4
pci6: <base peripheral, PCI hot-plug controller> at device 30.0 (no driver attached)
acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model IntelliMouse, device ID 3
sio0: <Standard PC COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A
fdc0: <floppy drive controller (FDE)> port 0x3f2-0x3f5 irq 6 drq 2 on acpi0
fdc0: [FAST]
fd0: <1440-KB 3.5" drive> on fdc0 drive 0
pmtimer0 on isa0
orm0: <ISA Option ROMs> at iomem 0xc0000-0xc7fff,0xc8000-0xcbfff, 0xcc000-0xcd7ff,0xee000-0xeffff on isa0
ppc0: parallel port not found.
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounters tick every 1.000 msec
acd0: CDROM <COMPAQ CD-ROM SN-124/N104> at ata0-master PIO4
SMP: AP CPU #2 Launched!
SMP: AP CPU #1 Launched!
SMP: AP CPU #3 Launched!
da0 at ciss0 bus 0 target 0 lun 0
da0: <COMPAQ RAID 1  VOLUME OK> Fixed Direct Access SCSI-0 device
da0: 135.168MB/s transfers
da0: 140006MB (286734240 512 byte sectors: 255H 32S/T 35139C)
da1 at ciss0 bus 0 target 1 lun 0
da1: <COMPAQ RAID 0  VOLUME OK> Fixed Direct Access SCSI-0 device
da1: 135.168MB/s transfers
da1: 140006MB (286734240 512 byte sectors: 255H 32S/T 35139C)
da2 at ciss0 bus 0 target 2 lun 0
da2: <COMPAQ RAID 5  VOLUME OK> Fixed Direct Access SCSI-0 device
da2: 135.168MB/s transfers
da2: 572195MB (1171856412 512 byte sectors: 255H 63S/T 65535C)



_______________________________________________
freebsd-questions@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to "[EMAIL PROTECTED]"

Reply via email to