Il Monday 28 May 2007 18:16:30 Garrett Cooper ha scritto:
> Vittorio De Martino wrote:
> > Il Monday 28 May 2007 14:51:04 John Nielsen ha scritto:
> >> On Monday 28 May 2007 11:18:07 Vittorio De Martino wrote:
> >>> On my newly bought HP pavillion 6366 notebook with freebsd 6.2 - p4 and
> >>> one of the latest portsnap I have an nvidia go 7400 card, *** fully ***
> >>> supported by the nvidia driver according to the docs.
> >>>
> >>> I followed the minimal configuration by nvidia-xconfig and just taiored
> >>> the language for the keyboard....BUT
> >>>   startx fails to load X and in the log file I find I find the below
> >>> reported errors.
> >>>
> >>> Being a beginner I find myself somewhat disorientated by these errors
> >>> that I couldn't find surfing the net.
> >>>
> >>> (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module! Please
> >>> ensure (EE) NVIDIA(0):     that there is a supported NVIDIA GPU in this
> >>> system, and (EE) NVIDIA(0):     that the NVIDIA device files have been
> >>> created properly. (EE) NVIDIA(0):     Please consult the NVIDIA README
> >>> for details.
> >>> (EE) NVIDIA(0):  *** Aborting ***
> >>
> >> Not too cryptic. Make sure that the nvidia kernel module is loaded and
> >> try again. To verify, type "kldstat". If nvidia.ko is not listed, type
> >> "kldload nvidia". To load it automatically on boot (which is the only
> >> way for it to load successfully), add a line like this to
> >> /boot/loader.conf:
> >>
> >> nvidia_load="YES"
> >>
> >> Then reboot.
> >
> > Actually the nvidia.ko mdule was and is loaded
> > hpbsd# kldstat
> > Id Refs Address    Size     Name
> >  1   24 0xc0400000 5b33d8   kernel
> > ..................................
> >  4    3 0xc0a7e000 1e058    linux.ko
> >  5    1 0xc0a9d000 435c     acpi_video.ko
> >  6    3 0xc0aa2000 61ba0    acpi.ko
> >  7    1 0xc0b04000 6d4de0   nvidia.ko
> >  8    1 0xc11d9000 aed4     cpufreq.ko
> >  9    1 0xc11e4000 4a2c     acpi_ibm.ko
> > ..................................
> > 15    1 0xc7245000 2000     rtc.ko
> >
> > I was able to eliminate the following error
> > --------------------
> > (II) LoadModule: "wfb"
> > (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libwfb.so
> > dlopen: Shared object "librpcsvc.so.2" not found, required by "libwfb.so"
> > (EE) Failed to load /usr/X11R6/lib/modules/libwfb.so
> > ------------------
> > because the required librpcsvc.so.2 has become  (and is presente as)
> > librpcsvc.so.3. Therefore I linked
> > ln -s librpcsvc.so.3 librpcsvc.so.2
> >
> > That's ok now BUT
> >
> > NVIDIA: could not open the device /dev/nvidiactl
> > (II) Setting vga for screen 0.
> > (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
> > (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
> > (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
> > (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
> > (**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
> > (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel module! Please
> > ensure (EE) NVIDIA(0):     that there is a supported NVIDIA GPU in this
> > system, and (EE) NVIDIA(0):     that the NVIDIA device files have been
> > created properly. (EE) NVIDIA(0):     Please consult the NVIDIA README
> > for details.
> >
> > still something incorrect prevents startx to fire X.
> > The problems seems to be /dev/nvidiactl!
> >
> > Please help - Vittorio
>
> Add yourself to the video group and chown/mod the /dev node until you
> have read, write, and executable access.
>
> -Garrett

Still doen't work! I mean, to put it in a nutshell:

1) kldstat shows the nvidia.ko module BUT no /dev/nvidia0 nor /dev/nvidiactl 
is present and this seems to cause the failure of startx

2) I have the following which seems far less than what I can see surfing the 
net (e.g. something like Idontremember.nvidia.0.%desc, and the likes):

hpbsd # sysctl -a|grep nvidia

       nvidia    84    37K       -       84  16,32,64,128,256,1024,2048
hw.nvidia.version: NVIDIA UNIX x86 Kernel Module  1.0-9746  Tue Dec 19 
13:20:59 PST 2006
hw.nvidia.registry.EnableVia4x: 0
hw.nvidia.registry.EnableALiAGP: 0
hw.nvidia.registry.NvAGP: 3
hw.nvidia.registry.EnableAGPSBA: 0
hw.nvidia.registry.EnableAGPFW: 0
hw.nvidia.registry.SoftEDIDs: 1
hw.nvidia.registry.Mobile: 4294967295
hw.nvidia.registry.ResmanDebugLevel: 4294967295
hw.nvidia.registry.FlatPanelMode: 0
hw.nvidia.registry.DevicesConnected: 0
hw.nvidia.registry.RmLogonRC: 1
hw.nvidia.registry.DetectPrimaryVga: 1
hw.nvidia.registry.dwords: 

Again HELP....Ciao
Vittorio

_______________________________________________
freebsd-questions@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to "[EMAIL PROTECTED]"

Reply via email to