--On Tuesday, June 05, 2007 18:25:42 -0400 Gerard <[EMAIL PROTECTED]> wrote:

I believe this problem has been reported recently; however, I am unable
to locate it.

I just finished updating to 'Xorg-7.2'. I followed the directions in the
UPDATING file to the letter (I think). Now when I attempt to run
'startx', this error message is displayed.

X Window System Version 7.2.0
Release Date: 22 January 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.2
Build Operating System: FreeBSD 6.2-RELEASE-p5 i386 Current Operating
System: FreeBSD scorpio.seibercom.net 6.2-RELEASE-p5 FreeBSD
6.2-RELEASE-p5 #0: Thu May 24 12:27:57 EDT 2007
[EMAIL PROTECTED]:/usr/obj/usr/src/sys/SCORPIO i386
Build Date: 01 June 2007
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Jun  5 18:16:09 2007
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(EE) Failed to load module "pcidata" (module does not exist, 0)

Fatal server error:
Unable to load required base modules, Exiting...

X connection to :0.0 broken (explicit kill or server shutdown).


***** This is the contents of the /var/log/Xorg.0.log *****

<log start>

X Window System Version 7.2.0
Release Date: 22 January 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.2
Build Operating System: FreeBSD 6.2-RELEASE-p5 i386 Current Operating
System: FreeBSD scorpio.seibercom.net 6.2-RELEASE-p5 FreeBSD
6.2-RELEASE-p5 #0: Thu May 24 12:27:57 EDT 2007
[EMAIL PROTECTED]:/usr/obj/usr/src/sys/SCORPIO i386
Build Date: 01 June 2007
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Jun  5 18:16:09 2007
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "X.org Configured"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Card0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/webfonts/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/URW" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/urwfonts-ttf" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(**) FontPath set to:
        /usr/local/share/ghostscript/fonts/
(**) RgbPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
(**) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
(II) Loader magic: 0x81c0280
(II) Module ABI versions:
        X.Org ANSI C Emulation: 0.3
        X.Org Video Driver: 1.1
        X.Org XInput driver : 0.7
        X.Org Server Extension : 0.3
        X.Org Font Renderer : 0.5
(II) Loader running on freebsd
(II) LoadModule: "pcidata"
(WW) Warning, couldn't open module pcidata
(II) UnloadModule: "pcidata"
(EE) Failed to load module "pcidata" (module does not exist, 0)

Fatal server error:
Unable to load required base modules, Exiting...

<log end>

What is the best way to remedy this problem?

Install the xorg metaport: /usr/ports/x11/xorg/

--
Paul Schmehl ([EMAIL PROTECTED])
Senior Information Security Analyst
The University of Texas at Dallas
http://www.utdallas.edu/ir/security/

Reply via email to