Hello,

I have a FreeBSD install that will hang when trying to enter single user mode. If I use "shutdown now" from the console the system will return "System shutdown time has arrived" as expected but it will just hang there indefinitely. If I use option 4 (enter single user mode) from the boot options menu everything seems to boot properly until: "Trying to mount root from ufs:/dev/mfid0s1a" and that is where it hangs. In both cases it never returns a cursor or the expected "enter path" statement. In both cases I can ctrl-alt-delete the box once and it synchs disks and nicely reboots. If I go through standard booting it boots just fine. I am a bit stumped by this. Is this some weird raid card issue? I am not sure how to really trouble shoot this. /var/log/messages and /var/log/console do not even show the hung boot as having happened.


# uname -a
FreeBSD greed.mtmary.edu 7.0-RELEASE-p3 FreeBSD 7.0-RELEASE-p3 #0: Wed Jul 23 14:19:22 CDT 2008 [EMAIL PROTECTED]:/usr/src/sys/amd64/compile/PETE-GENERIC-AMD64 amd64

# dmesg
Copyright (c) 1992-2008 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
        The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 7.0-RELEASE-p3 #0: Wed Jul 23 14:19:22 CDT 2008
    [EMAIL PROTECTED]:/usr/src/sys/amd64/compile/PETE-GENERIC-AMD64
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Xeon(R) CPU E5410 @ 2.33GHz (2336.82-MHz K8-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x10676  Stepping = 6

Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>

Features2=0xce3bd<SSE3,RSVD2,MON,DS_CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,DCA,<b19>>
  AMD Features=0x20100800<SYSCALL,NX,LM>
  AMD Features2=0x1<LAHF>
  Cores per package: 4
usable memory = 2133131264 (2034 MB)
avail memory  = 2058424320 (1963 MB)
ACPI APIC Table: <INTEL  S5000PAL>
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  1
 cpu2 (AP): APIC ID:  2
 cpu3 (AP): APIC ID:  3
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
ioapic1 <Version 2.0> irqs 24-47 on motherboard
lapic0: Forcing LINT1 to edge trigger
acpi0: <INTEL S5000PAL> on motherboard
acpi0: [ITHREAD]
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x408-0x40b on acpi0
acpi_hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 900
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
est0: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu0
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 720072006000720
device_attach: est0 attach returned 6
p4tcc0: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
est1: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu1
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 720072006000720
device_attach: est1 attach returned 6
p4tcc1: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu1
cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
est2: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu2
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 720072006000720
device_attach: est2 attach returned 6
p4tcc2: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu2
cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
est3: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu3
est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 720072006000720
device_attach: est3 attach returned 6
p4tcc3: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu3
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xca2,0xca3,0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 0.0 on pci1
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 0.0 on pci2
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.0 on pci3
pci4: <ACPI PCI bus> on pcib4
mfi0: <LSI MegaSAS 1064R> mem 0xb8b00000-0xb8b0ffff,0xb8900000-0xb891ffff irq 18 at device 14.0 on pci4
mfi0: Megaraid SAS driver Ver 2.00
mfi0: 1093 (270141940s/0x0020/0) - Shutdown command received from host
mfi0: 1094 (4278190080s/0x0020/0) - PCI 0x041000 0x04411 0x048086 0x043501: Firmware initialization started (PCI ID 0411/1000/3501/8086)
mfi0: 1095 (4278190080s/0x0020/0) - Type 18: Firmware version 1.12.00-0310
mfi0: 1096 (4278190080s/0x0020/0) - PCI 0x041000 0x04411 0x048086 0x043501: Firmware initialization started (PCI ID 0411/1000/3501/8086)
mfi0: 1097 (4278190080s/0x0020/0) - Type 18: Firmware version 1.12.00-0310
mfi0: 1098 (4278190095s/0x0008/0) - Battery temperature is normal
mfi0: 1099 (4278190095s/0x0008/0) - Battery Present
mfi0: 1100 (4278190095s/0x0020/0) - Type 18: Board Revision
mfi0: 1101 (4278190137s/0x0002/1) - PD 03(e0/s3) err 3: PD 03(e0x00/s3) reset (Type 03) mfi0: 1102 (4278190141s/0x0004/0) - PD 11(e1/s255) event: Enclosure (SES) discovered on PD 0b(c None/p1) mfi0: 1103 (4278190141s/0x0002/0) - PD 11(e11/s255) event: Inserted: Encl PD 0b mfi0: 1104 (4278190141s/0x0002/0) - Type 29: Inserted: PD 0b(c None/p1) Info: enclPd=0b, scsiType=d, portMap=09, sasAddr=50015074f5c46000,0000000000000000 mfi0: 1105 (4278190141s/0x0002/0) - PD 12(e11/s0) event: Inserted: PD 0c(e0x0b/s0) mfi0: 1106 (4278190141s/0x0002/0) - Type 29: Inserted: PD 0c(e0x0b/s0) Info: enclPd=0b, scsiType=0, portMap=00, sasAddr=0b221d0a75787d4a,0000000000000000 mfi0: 1107 (4278190141s/0x0002/0) - PD 13(e11/s1) event: Inserted: PD 0d(e0x0b/s1) mfi0: 1108 (4278190141s/0x0002/0) - Type 29: Inserted: PD 0d(e0x0b/s1) Info: enclPd=0b, scsiType=0, portMap=01, sasAddr=0b221d0a7c886c4e,0000000000000000 mfi0: 1109 (4278190141s/0x0002/0) - PD 14(e11/s2) event: Inserted: PD 0e(e0x0b/s2) mfi0: 1110 (4278190141s/0x0002/0) - Type 29: Inserted: PD 0e(e0x0b/s2) Info: enclPd=0b, scsiType=0, portMap=02, sasAddr=0b221d0a7695742b,0000000000000000 mfi0: 1111 (4278190141s/0x0042/0) - Type 22: Global Hot Spare created on PD 0e(e0x0b/s2) (global) mfi0: 1112 (4278190141s/0x0002/0) - PD 14(e11/s2) state prior 0 new 2: State change on PD 0e(e0x0b/s2) from UNCONFIGURED_GOOD(0) to HOT SPARE(2) mfi0: 1113 (270142036s/0x0020/0) - Adapter ticks 270142036 elapsed 62s: Time established as 07/23/08 15:27:16; (62 seconds since power on)
mfi0: [ITHREAD]
pcib5: <PCI-PCI bridge> at device 0.2 on pci3
pci5: <PCI bus> on pcib5
pcib6: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 1.0 on pci2
pci6: <ACPI PCI bus> on pcib6
pcib7: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 2.0 on pci2
pci7: <ACPI PCI bus> on pcib7
em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection Version - 6.7.3> port 0x2020-0x203f mem 0xb8820000-0xb883ffff,0xb8400000-0xb87fffff irq 18 at device 0.0 on pci7
em0: Using MSI interrupt
em0: Ethernet address: 00:15:17:4f:5c:46
em0: [FILTER]
em1: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection Version - 6.7.3> port 0x2000-0x201f mem 0xb8800000-0xb881ffff,0xb8000000-0xb83fffff irq 19 at device 0.1 on pci7
em1: Using MSI interrupt
em1: Ethernet address: 00:15:17:4f:5c:47
em1: [FILTER]
pcib8: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.3 on pci1
pci8: <ACPI PCI bus> on pcib8
pcib9: <PCI-PCI bridge> at device 3.0 on pci0
pci9: <PCI bus> on pcib9
pcib10: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 4.0 on pci0
pci10: <ACPI PCI bus> on pcib10
pcib11: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 5.0 on pci0
pci11: <ACPI PCI bus> on pcib11
pcib12: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 6.0 on pci0
pci12: <ACPI PCI bus> on pcib12
pcib13: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 7.0 on pci0
pci13: <ACPI PCI bus> on pcib13
pci0: <base peripheral> at device 8.0 (no driver attached)
uhci0: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-1> port 0x3080-0x309f irq 23 at device 29.0 on pci0
uhci0: [GIANT-LOCKED]
uhci0: [ITHREAD]
usb0: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-1> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb0
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-2> port 0x3060-0x307f irq 22 at device 29.1 on pci0
uhci1: [GIANT-LOCKED]
uhci1: [ITHREAD]
usb1: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-2> on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-3> port 0x3040-0x305f irq 23 at device 29.2 on pci0
uhci2: [GIANT-LOCKED]
uhci2: [ITHREAD]
usb2: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-3> on uhci2
usb2: USB revision 1.0
uhub2: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb2
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-4> port 0x3020-0x303f irq 22 at device 29.3 on pci0
uhci3: [GIANT-LOCKED]
uhci3: [ITHREAD]
usb3: <Intel 631XESB/632XESB/3100 USB controller USB-4> on uhci3
usb3: USB revision 1.0
uhub3: <Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb3
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0: <Intel 63XXESB USB 2.0 controller> mem 0xb8d00000-0xb8d003ff irq 23 at device 29.7 on pci0
ehci0: [GIANT-LOCKED]
ehci0: [ITHREAD]
usb4: EHCI version 1.0
usb4: companion controllers, 2 ports each: usb0 usb1 usb2 usb3
usb4: <Intel 63XXESB USB 2.0 controller> on ehci0
usb4: USB revision 2.0
uhub4: <Intel EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb4
uhub4: 8 ports with 8 removable, self powered
pcib14: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci14: <ACPI PCI bus> on pcib14
vgapci0: <VGA-compatible display> port 0x1000-0x10ff mem 0xb0000000-0xb7ffffff,0xb8c00000-0xb8c0ffff irq 17 at device 12.0 on pci14
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel 63XXESB2 UDMA100 controller> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0x30a0-0x30af irq 20 at device 31.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata0: [ITHREAD]
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
ata1: [ITHREAD]
pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver attached)
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A, console
sio0: [FILTER]
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
sio1: <16550A-compatible COM port> port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
sio1: type 16550A
sio1: [FILTER]
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
atkbd0: [ITHREAD]
orm0: <ISA Option ROM> at iomem 0xc0000-0xc8fff on isa0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <8 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounters tick every 1.000 msec
IP Filter: v4.1.28 initialized.  Default = pass all, Logging = enabled
acd0: CDRW <Optiarc CD-RW CRX880A/KX10> at ata0-slave UDMA33
mfid0: <MFI Logical Disk> on mfi0
mfid0: 304222MB (623046656 sectors) RAID volume '' is optimal
lapic1: Forcing LINT1 to edge trigger
SMP: AP CPU #1 Launched!
lapic2: Forcing LINT1 to edge trigger
SMP: AP CPU #2 Launched!
lapic3: Forcing LINT1 to edge trigger
SMP: AP CPU #3 Launched!
Trying to mount root from ufs:/dev/mfid0s1a
em0: link state changed to UP

Is there some other output that I should post or should be looking at? Any help would be appreciated.


Peter

_______________________________________________
freebsd-questions@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to "[EMAIL PROTECTED]"

Reply via email to