hi,

i'm a reasonably experienced linux/bsd user - i've installed a few boxes in my time 
and usually with a good level of success. but this time i'm stumped. 

i'm trying to set up a freebsd gateway to share my cable modem connection. 

from the gateway itself i can ping the world, from the attached clients i can ping the 
world, i can even do dns lookups. doing:

curl --head http://www.website.com

gives me a good-looking header and everything, but if i do 

lynx http://www.website.com

no joy. i get:

HTTP request sent; waiting for response.

and it stops there. this is true from both the clients and the gateway itself. i just 
can't download anything for all the pings in the world.

my current set up is 

-- kernel config:

options IPFIREWALL
options IPDIVERT 
options IPFIREWALL_DEFAULT_TO_ACCEPT
options IPFIREWALL_VERBOSE 
options IPFIREWALL_VERBOSE_LIMIT=10 

-- /etc/rc.conf

gateway_enable="YES"
firewall_enable="YES"
firewall_type="OPEN"
natd_enable="YES"
natd_interface=" rl0"
natd_flags="" 

which are both straight out of the handbook.

-- ipfw -a list
00050 1844 130026 divert 8668 ip from any to any via rl0
00100   96  11166 allow ip from any to any via lo0
00200    0      0 deny ip from any to 127.0.0.0/8
00300    0      0 deny ip from 127.0.0.0/8 to any
65000 2481 200907 allow ip from any to any
65535    0      0 allow ip from any to any

ethernet cards - a pair of 8139's - rl0 external, rl1 internal. as far as i can tell 
they work fine.

i've tried the same thing using ipfilter and ipnat instead of natd and ipfw - with the 
same results. 

i've noticed that if i turn on the firewall my pings to the isp's router are much much 
less reliable, sometimes losing 30%+ of the packets but generally degraded compared to 
the setup with no firewall enabled.

the firewall stats show that everything is passing ok. 

i really don't know what's going on. unfortunately my web searches have turned up 
nothing similar.

does anyone have any ideas/comments/suggestions/experience of the same? is it the 
network cards? pings from the client machine when connected directly work perfectly 
but from the gateway are at best a little dodgy - losing 15% of the packets.

any help greatly appreciated.

Garry
_______________________________________________
[EMAIL PROTECTED] mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to "[EMAIL PROTECTED]"

Reply via email to