Hi there,

I'm having tremendous difficulty obtaining anything other than a
system beep from my Crystal CS423B under FreeBSD 5.2.1.

In fact, I had problems with it under 5.1 as well!

The machine (for detailled information see
http://www.osegroup.com/support/insight/insight/en/products/desktops/ls500/ls500.htm) 
is a Mitsubishi Apricot  LS500 with
Lightning BX motherboard, 350Mhz Pentium 2 &  Crystal CS423B-KQ
chip (I'm looking at the mobo right now, it's also got marking
of ATAFX39820 underneath the sound chip name).

The card seems to be detected: a cat /dev/sndstat reveals the
following:

FreeBSD Audio Drivers (newpcm)
Installed devices:
pcm0: <CS423x> at io 0x534 irq 5 drq 1:0 bufsz 4096 (1p/1r/4v
channels duplex default)

The relevant parts of /var/log/messages would most likely be:

zev kernel: pnpbios: Bad PnP BIOS data checksum
zen kernel: pcm0:<CS423x> at port 0x220-0x22f,0x388-0x38n,0x534-0

The appropriate additions to the kernel have been made
(currently:

device  pcm
device  csa

, though also tried have been

device  pcm
device  sba

, and

device pcm

to no discernible difference)

Attempting to test the soundsystem with something like MadPlay
by saying 
        madplay -o /dev/dsp0.1 01.mp3
or
        madplay -o /dev/dspW0.1 01.mp3

results in the error message 

pcm:0:virtual:0: Play interrupt timeout, channel dead

being sent to /var/log/messages and printed to console 1.

Subsequent attempts to use sound results in "invalid argument".

If it's any consolation, the sound does not appear to work under
Linux - at least, not Movix (http://movix.sourceforge.net) -
either. Win2k (when I used to use it.. Eurgh) needed drivers not
included in the OS.

Any help really would be appreciated! The only thing I've found
so far on the mailling lists are unresolved issues!

John

-- 

_______________________________________________
[EMAIL PROTECTED] mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to "[EMAIL PROTECTED]"

Reply via email to