Hello All,

 I am trying to run FreeBSD 4.9 on a server that has
4x146GB ultra
320 SCSI drives. The motherboard is a Tyan S2720 with
an Adaptec 7902
Ultra 320 onboard. (Also tried it with 4x73GB drives).

The systems works fine when there are 3 drives in the
system. As, soon
as I plug in the 4th drive and boot the system in
starts to 'dump card
state' after the
'waiting for 15 secs for scsi devices to settle' line
and never boots
up completely. It just repeats dumps card state.

I then loaded FreeBSD 5.2.1-REL and even that dumps
card state, but it
boots up fine.
I have included the dmesg in the mail. (Sorry for
including
everything. I didnt know what might be important).

I havent changed anything in the kernel, its a
standard install.

Does anyone have any clue as to why this could be
happening on 4.9. Am
I missing some parameter or something here.

Or, is it possible to load the 5.2.1 ahd driver on
4.9. If so can
somebody give some instructions on how to do that.

I would appreciate any kind of help. Please let me
know if you want me
to do anything else or provide any other information.

Thanks
-Pranav

dmesg output on 5.2.1
----------------------------
Copyright (c) 1992-2004 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989,
1991, 1992, 1993, 1994
       The Regents of the University of California.
All rights reserved.
FreeBSD 5.2.1-RELEASE #0: Mon Feb 23 20:45:55 GMT 2004
  
[EMAIL PROTECTED]:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
Preloaded elf kernel "/boot/kernel/kernel" at
0xc0a35000.
Preloaded elf module "/boot/kernel/acpi.ko" at
0xc0a3526c.
ACPI APIC Table: <A M I  OEMAPIC >
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.80GHz (2799.22-MHz
686-class CPU)
 Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf25  Stepping = 5

Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
 Hyperthreading: 2 logical CPUs
real memory  = 4160684032 (3967 MB)
avail memory = 4044111872 (3856 MB)
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
cpu0 (BSP): APIC ID:  0
cpu1 (AP): APIC ID:  1
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
ioapic1 <Version 2.0> irqs 24-47 on motherboard
ioapic2 <Version 2.0> irqs 48-71 on motherboard
Pentium Pro MTRR support enabled
npx0: [FAST]
npx0: <math processor> on motherboard
npx0: INT 16 interface
acpi0: <A M I  OEMRSDT > on motherboard
pcibios: BIOS version 2.10
Using $PIR table, 14 entries at 0xc00f2fb0
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality
1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port
0x408-0x40b on acpi0
acpi_cpu0: <CPU> on acpi0
acpi_cpu1: <CPU> on acpi0
acpi_cpu2: <CPU> on acpi0
device_probe_and_attach: acpi_cpu2 attach returned 6
acpi_cpu2: <CPU> on acpi0
device_probe_and_attach: acpi_cpu2 attach returned 6
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on
acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.0 on pci0
pcib1: could not get PCI interrupt routing table for
\\_SB_.PCI0.P0P2
- AE_NOT_FOUND
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib1
pci2: <base peripheral, interrupt controller> at
device 28.0 (no
driver attached)
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 29.0 on pci2
pci4: <ACPI PCI bus> on pcib2
em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection, Version -
1.7.19> port
0xc000-0xc03f mem 0xfe980000-0xfe99ffff irq
48 at device 1.0 on pci4
em0:  Speed:N/A  Duplex:N/A
em1: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection, Version -
1.7.19> port
0xc400-0xc43f mem 0xfe9c0000-0xfe9dffff irq
53 at device 1.1 on pci4
em1:  Speed:N/A  Duplex:N/A
ahd0: <Adaptec AIC7902 Ultra320 SCSI adapter> port
0xc800-0xc8ff,0xd000-0xd0ff mem 0xfe9fc000-0xfe9fdfff
irq 50 at device
4.0 on pci4
aic7902: Ultra320 Wide Channel A, SCSI Id=7, PCI 33 or
66Mhz, 512 SCBs
ahd1: <Adaptec AIC7902 Ultra320 SCSI adapter> port
0xd400-0xd4ff,0xd800-0xd8ff mem 0xfe9fe000-0xfe9fffff
irq 51 at device
4.1 on pci4
aic7902: Ultra320 Wide Channel B, SCSI Id=7, PCI 33 or
66Mhz, 512 SCBs
pci2: <base peripheral, interrupt controller> at
device 30.0 (no
driver attached)
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 31.0 on pci2
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
uhci0: <Intel 82801CA/CAM (ICH3) USB controller USB-A>
port
0xe800-0xe81f irq 16 at device 29.0 on pci0
usb0: <Intel 82801CA/CAM (ICH3) USB controller USB-A>
on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00,
addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib4
pci1: <display, VGA> at device 2.0 (no driver
attached)
fxp0: <Intel 82551 Pro/100 Ethernet> port
0xa400-0xa43f mem
0xfe4a0000-0xfe4bffff,0xfe4fe000-0xfe4fefff irq 17
at device 3.0 on pci1
fxp0: Ethernet address 00:e0:81:27:ce:99
miibus0: <MII bus> on fxp0
inphy0: <i82555 10/100 media interface> on miibus0
inphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX,
100baseTX-FDX, auto
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH3 UDMA100 controller> port
0xffa0-0xffaf,0-0x3,0-0x7,0-0x3,0-0x7 at device 31.1
on pci0
ata0: at 0x1f0 irq 14 on atapci0
ata0: [MPSAFE]
ata1: at 0x170 irq 15 on atapci0
ata1: [MPSAFE]
pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver
attached)
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
acpi_button1: <Sleep Button> on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x64,0x60
irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> flags 0x1 irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0 port 0x3f8-0x3ff irq 4 on acpi0
sio0: type 16550A
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
sio1 port 0x2f8-0x2ff irq 3 on acpi0
sio1: type 16550A
fdc0: <Enhanced floppy controller (i82077, NE72065 or
clone)> port
0x3f7,0x3f0-0x3f5 irq 6 drq 2 on acpi0
ppc0 port 0x378-0x37f irq 7 on acpi0
ppc0: Generic chipset (NIBBLE-only) in COMPATIBLE mode
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
acpi_cpu2: <CPU> on acpi0
device_probe_and_attach: acpi_cpu2 attach returned 6
acpi_cpu2: <CPU> on acpi0
device_probe_and_attach: acpi_cpu2 attach returned 6
orm0: <Option ROMs> at iomem
0xd0800-0xd1fff,0xc0000-0xc7fff on isa0
pmtimer0 on isa0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem
0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounters tick every 10.000 msec
acpi_cpu: throttling enabled, 8 steps (100% to 12.5%),
currently 100.0%
acd0: CDROM <CD-224E> at ata0-slave PIO4
Waiting 15 seconds for SCSI devices to settle
ahd0: Invalid Sequencer interrupt occurred.
>>>>>>>>>>>>>>>>>> Dump Card State Begins
<<<<<<<<<<<<<<<<<
ahd0: Dumping Card State at program address 0x216 Mode
0x0
Card was paused
HS_MAILBOX[0x0] INTCTL[0x80]:(SWTMINTMASK)
SEQINTSTAT[0x0]
SAVED_MODE[0x11]
DFFSTAT[0x33]:(CURRFIFO_NONE|FIFO0FREE|FIFO1FREE)
SCSISIGI[0x0]:(P_DATAOUT) SCSIPHASE[0x0] SCSIBUS[0x0]
LASTPHASE[0x1]:(P_DATAOUT|P_BUSFREE) SCSISEQ0[0x0]
SCSISEQ1[0x12]:(ENAUTOATNP|ENRSELI) SEQCTL0[0x0]
SEQINTCTL[0x6]:(INTMASK1|INTMASK2)
SEQ_FLAGS[0x0] SEQ_FLAGS2[0x0] SSTAT0[0x0] SSTAT1[0x0]
SSTAT2[0x0] SSTAT3[0x0] PERRDIAG[0x0]
SIMODE1[0xa4]:(ENSCSIPERR|ENSCSIRST|ENSELTIMO)
LQISTAT0[0x0] LQISTAT1[0x0] LQISTAT2[0x0]
LQOSTAT0[0x0]
LQOSTAT1[0x0] LQOSTAT2[0x0]

SCB Count = 16 CMDS_PENDING = 1 LASTSCB 0xffff CURRSCB
0xf NEXTSCB 0xff40
qinstart = 41 qinfifonext = 42
QINFIFO: 0xe
WAITING_TID_QUEUES:
      2 ( 0xd )
Pending list:
14 FIFO_USE[0x0] SCB_CONTROL[0x40]:(DISCENB)
SCB_SCSIID[0x17]
13 FIFO_USE[0x0] SCB_CONTROL[0x40]:(DISCENB)
SCB_SCSIID[0x27]
Total 2
Kernel Free SCB list: 15 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 0
Sequencer Complete DMA-inprog list:
Sequencer Complete list:
Sequencer DMA-Up and Complete list:

ahd0: FIFO0 Free, LONGJMP == 0x8000, SCB 0xc
SEQIMODE[0x3f]:(ENCFG4TCMD|ENCFG4ICMD|ENCFG4TSTAT|ENCFG4ISTAT|ENCFG4DATA|ENSAVEPTRS)
SEQINTSRC[0x0] DFCNTRL[0x0]
DFSTATUS[0x89]:(FIFOEMP|HDONE|PRELOAD_AVAIL)
SG_CACHE_SHADOW[0x2]:(LAST_SEG) SG_STATE[0x0]
DFFSXFRCTL[0x0]
SOFFCNT[0x0] MDFFSTAT[0x5]:(FIFOFREE|DLZERO) SHADDR =
0x00, SHCNT = 0x0
HADDR = 0x00, HCNT = 0x0
CCSGCTL[0x10]:(SG_CACHE_AVAIL)
ahd0: FIFO1 Free, LONGJMP == 0x806c, SCB 0xf
SEQIMODE[0x3f]:(ENCFG4TCMD|ENCFG4ICMD|ENCFG4TSTAT|ENCFG4ISTAT|ENCFG4DATA|ENSAVEPTRS)
SEQINTSRC[0x0] DFCNTRL[0x0]
DFSTATUS[0x89]:(FIFOEMP|HDONE|PRELOAD_AVAIL)
SG_CACHE_SHADOW[0x2]:(LAST_SEG) SG_STATE[0x0]
DFFSXFRCTL[0x0]
SOFFCNT[0x0] MDFFSTAT[0x5]:(FIFOFREE|DLZERO) SHADDR =
0x00, SHCNT = 0x0
HADDR = 0x00, HCNT = 0x0
CCSGCTL[0x10]:(SG_CACHE_AVAIL)
LQIN: 0x8 0x0 0x0 0xc 0x0 0x1 0x0 0x0 0x0 0x0 0x0 0x0
0x0 0x0 0x0 0x0
0x0 0x0 0x0 0x0
ahd0: LQISTATE = 0x0, LQOSTATE = 0x0, OPTIONMODE =
0x52
ahd0: OS_SPACE_CNT = 0x20 MAXCMDCNT = 0x1

SIMODE0[0xc]:(ENOVERRUN|ENIOERR)
CCSCBCTL[0x4]:(CCSCBDIR)
ahd0: REG0 == 0xc60, SINDEX = 0x10e, DINDEX = 0x108
ahd0: SCBPTR == 0xc, SCB_NEXT == 0xff40, SCB_NEXT2 ==
0xf
CDB 12 20 0 80 8 32
STACK: 0x211 0x2 0x0 0x0 0x0 0x0 0x0 0x0
>>>>>>>>>>>>>>>>>
GEOM: create disk da0 dp=0xcb64f850
GEOM: create disk da1 dp=0xcb64f450
GEOM: create disk da2 dp=0xcb648050
GEOM: create disk da3 dp=0xcb64fc50
Copied 18 bytes of sense data offset 12: 0x70 0x0 0x6
0x0 0x0 0x0 0x0
0xa 0x0 0x0 0x0 0x0 0x29 0x2 0x2 0x0 0x0
0x0
SMP: AP CPU #1 Launched!
Copied 18 bytes of sense data offset 12: 0x70 0x0 0x6
0x0 0x0 0x0 0x0
0xa 0x0 0x0 0x0 0x0 0x29 0x2 0x2 0x0 0x0
0x0
Copied 18 bytes of sense data offset 12: 0x70 0x0 0x6
0x0 0x0 0x0 0x0
0xa 0x0 0x0 0x0 0x0 0x29 0x2 0x2 0x0 0x0
0x0
Copied 18 bytes of sense data offset 12: 0x70 0x0 0x6
0x0 0x0 0x0 0x0
0xa 0x0 0x0 0x0 0x0 0x29 0x2 0x2 0x0 0x0
0x0
da0 at ahd0 bus 0 target 0 lun 0
da0: <SEAGATE ST3146807LC 0006> Fixed Direct Access
SCSI-3 device
da0: 320.000MB/s transfers (160.000MHz, offset 63,
16bit), Tagged
Queueing Enabled
da0: 140014MB (286749488 512 byte sectors: 255H 63S/T
17849C)
da1 at ahd0 bus 0 target 1 lun 0
da1: <SEAGATE ST3146807LC 0006> Fixed Direct Access
SCSI-3 device
da1: 320.000MB/s transfers (160.000MHz, offset 63,
16bit), Tagged
Queueing Enabled
da1: 140014MB (286749488 512 byte sectors: 255H 63S/T
17849C)
da3 at ahd0 bus 0 target 3 lun 0
da3: <SEAGATE ST3146807LC 0006> Fixed Direct Access
SCSI-3 device
da3: 320.000MB/s transfers (160.000MHz, offset 63,
16bit), Tagged
Queueing Enabled
da3: 140014MB (286749488 512 byte sectors: 255H 63S/T
17849C)
da2 at ahd0 bus 0 target 2 lun 0
da2: <SEAGATE ST3146807LC 0006> Fixed Direct Access
SCSI-3 device
da2: 320.000MB/s transfers (160.000MHz, offset 63,
16bit), Tagged
Queueing Enabled
da2: 140014MB (286749488 512 byte sectors: 255H 63S/T
17849C)
Mounting root from ufs:/dev/da0s1a
em0: Link is up 10 Mbps Half Duplex



                
__________________________________
Do you Yahoo!?
New and Improved Yahoo! Mail - Send 10MB messages!
http://promotions.yahoo.com/new_mail 
_______________________________________________
[EMAIL PROTECTED] mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to "[EMAIL PROTECTED]"

Reply via email to