Hi,

I bought external HDD ADATA CH11 1TB USB 3.0 (compatible with USB2.0). I
have problem to connect HDD to FreeBSD box. I post my problem on FreeBSD
forum (the thread on FreeBSD forum is
http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=26082). People on forum suggest
to me to send problem here. I enclosure summary of everything of what I
observed.

HDD: external HDD ADATA CH11 1TB USB 3.0 (compatible with USB2.0), 2.5inch
size without cable power supply.

After HDD connection to USB2.0 on desktop PC with FreeBSD 8.1R I got error
messages:

Code:

kernel: usb_alloc_device: set address 2 failed (USB_ERR_STALLED, ignored)
kernel: usb_alloc_device: getting device descriptor at addr 2 failed, 
USB_ERR_STALLED
kernel: usbd_req_re_enumerate: addr=2, set address failed! (USB_ERR_STALLED, 
ignored)
kernel: usbd_req_re_enumerate: getting device descriptor at addr 2 failed, 
USB_ERR_STALLED
kernel: usbd_req_re_enumerate: addr=2, set address failed! (USB_ERR_STALLED, 
ignored)
kernel: usbd_req_re_enumerate: getting device descriptor at addr 2 failed, 
USB_ERR_STALLED
kernel: ugen4.2: <(null)> at usbus4 (disconnected)
kernel: uhub_reattach_port: could not allocate new device


In this thread http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=25386 I found
somebody solved similar problem by connecting disk within USB hub. I tried
three hubs. Every USB hubs have not power supply.


With the first USB hub I got:
-----------------------------

Code:

kernel: ugen4.2: <ALCOR> at usbus4
kernel: uhub9: <ALCOR Generic USB Hub, class 9/0, rev 1.10/3.12, addr 2> on 
usbus4
kernel: uhub9: 4 ports with 4 removable, self powered
root: Unknown USB device: vendor 0x125f product 0xa11a bus uhub9
kernel: ugen4.3: <ADATA> at usbus4
kernel: umass0: <ADATA CH11, class 0/0, rev 2.10/1.00, addr 3> on usbus4
kernel: umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
kernel: umass0:14:0:-1: Attached to scbus14

No success. No device appeared. It looks like USB hub seems not to properly
powering HDD. The HDD probably was not spinning and there was only hearing
quiet ticking from HDD.

After disconnecting disk I got:

Code:

kernel: ugen4.3: <ADATA> at usbus4 (disconnected)
kernel: umass0: at uhub9, port 4, addr 3 (disconnected)
kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:0): AutoSense failed
kernel: ugen4.2: <ALCOR> at usbus4 (disconnected)
kernel: uhub9: at uhub4, port 2, addr 2 (disconnected)


With the second USB hub I got:
------------------------------

Code:

kernel: ugen8.2: <vendor 0x05e3> at usbus8
kernel: uhub9: <vendor 0x05e3 USB2.0 Hub, class 9/0, rev 2.00/7.02, addr 2> on 
usbus8
kernel: uhub9: 4 ports with 4 removable, self powered
root: Unknown USB device: vendor 0x125f product 0xa11a bus uhub9
kernel: ugen8.3: <ADATA> at usbus8
kernel: umass0: <ADATA CH11, class 0/0, rev 2.10/1.00, addr 3> on usbus8
kernel: umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
kernel: umass0:14:0:-1: Attached to scbus14

kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:0): AutoSense failed
kernel: ugen8.3: <ADATA> at usbus8 (disconnected)
kernel: umass0: at uhub9, port 3, addr 3 (disconnected)
kernel: ugen8.2: <vendor 0x05e3> at usbus8 (disconnected)
kernel: uhub9: at uhub8, port 2, addr 2 (disconnected)

No success. No device appeared.


With the third USB hub I got:
-----------------------------

Code:

kernel: ugen8.2: <vendor 0x05e3> at usbus8
kernel: uhub9: <vendor 0x05e3 USB2.0 Hub, class 9/0, rev 2.00/7.02, addr 2> on 
usbus8
kernel: uhub9: 4 ports with 4 removable, self powered
root: Unknown USB device: vendor 0x125f product 0xa11a bus uhub9
kernel: ugen8.3: <ADATA> at usbus8
kernel: umass0: <ADATA CH11, class 0/0, rev 2.10/1.00, addr 3> on usbus8
kernel: umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
kernel: umass0:14:0:-1: Attached to scbus14
kernel: da0 at umass-sim0 bus 0 scbus14 target 0 lun 0
kernel: da0: <ADATA CH11 GL00> Fixed Direct Access SCSI-5 device 
kernel: da0: 40.000MB/s transfers
kernel: da0: 953869MB (1953525168 512 byte sectors: 255H 63S/T 121601C)
kernel: ugen8.3: <ADATA> at usbus8 (disconnected)
kernel: umass0: at uhub9, port 3, addr 3 (disconnected)
kernel: (da0:umass-sim0:0:0:0): lost device
kernel: (da0:umass-sim0:0:0:0): removing device entry
kernel: ugen8.2: <vendor 0x05e3> at usbus8 (disconnected)
kernel: uhub9: at uhub8, port 2, addr 2 (disconnected)

With the third USB hub it seems HDD is working. The disk was preformated to
FAT32. I tried to copy one small file and delete it. It works.

But why doesn't it work if HDD is connected directly to PC or within 1st or
2nd USB hub? The third USB hub is not mine and I am afraid it is not on
market yet. Due to I need other solution to use my external HDD.


Linux box (Ubuntu 10.04):
-------------------------

I tried it on Linux box too (on Ubuntu 10.04 which is on different computer
than my FreeBSD is installed). HDD directly plugged to computer's USB2.0
connector was automatically mounted and it seems to work. But in messages
appeared some error:

Code:

usb 1-7: new high speed USB device using ehci_hcd and address 4
usb 1-7: configuration #1 chosen from 1 choice
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi4 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
usb-storage: device found at 4
usb-storage: waiting for device to settle before scanning
usb-storage: device scan complete
scsi 4:0:0:0: Direct-Access     ADATA    CH11             GL00 PQ: 0 ANSI: 5
sd 4:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
sd 4:0:0:0: [sdc] 1953525168 512-byte logical blocks: (1.00 TB/931 GiB)
sd 4:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
sd 4:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 23 00 00 00
sd 4:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
sd 4:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
 sdc: sdc1
sd 4:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
sd 4:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
sd 4:0:0:0: [sdc] Sense Key : Recovered Error [current] [descriptor]
Descriptor sense data with sense descriptors (in hex):
        72 01 04 1d 00 00 00 0e 09 0c 00 00 00 00 00 00 
        00 4f 00 c2 00 50 
sd 4:0:0:0: [sdc] ASC=0x4 ASCQ=0x1d

On the Internet this Linux bug is mentioned, but I didn't find any solution.


Livecd FreeBSD 9.0-BETA1:
--------------------------------

I tried my external HDD under FreeBSD 9.0-BETA1 (same computer where my
FreeBSD 8.1R is installed). After I connected HDD to USB2.0 port, same
problem appeared as in my first post in this email. After connecting HDD to
USB3.0 I got this messages with some error:

Code:

ugen4.2: <ADATA> at usbus4
umass0: <ADATA CH11, class 0/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus4
umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
umass0:15:0:-1: Attached to scbus15
(probe0:umass-sim0:0:0:0): REPORT LUNS. CDB: a0 0 0 0 0 0 0 0 0 10 0 0
(probe0:umass-sim0:0:0:0): CAM status: SCSI Status Error
(probe0:umass-sim0:0:0:0): SCSI status: Check Condition
(probe0:umass-sim0:0:0:0): SCSI sense: ILLEGAL REQUEST asc:20,0 (Invalid 
command operation code)
da0 at umass-sim0 bus 0 scbus15 target 0 lun 0
da0: <ADATA CH11 GL00> Fixed Direct Access SCSI-5 device 
da0: 400.000MB/s transfers
da0: 953869MB (1953525168 512 byte sectors: 255H 63S/T 121601C)

It seems that HDD would probably work. I tried to mount it and write one
file. The information about error on the Internet is messy for me.

After unplugging HDD I got:

Code:

ugen4.2: <ADATA> at usbus4 (disconnected)
umass0: at uhub4, port 1, addr 1 (disconnected)
(da0:umass-sim0:0:0:0): lost device - 0 outstanding
(da0:umass-sim0:0:0:0): removing device entry


Could you give me some suggestion what is wrong?

Regards,
Karel
_______________________________________________
freebsd-usb@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-usb
To unsubscribe, send any mail to "freebsd-usb-unsubscr...@freebsd.org"

Reply via email to