Sending to -usb as no response from -stable.

-------- Original Message --------
Subject:        usb port issue in 9.1-Prerelease (Possibly Cam related)
Date:   Mon, 10 Sep 2012 23:09:04 +0930
From:   Benjamin Close <benjamin.cl...@clearchain.com>
To:     freebsd-sta...@freebsd.org



Hi Folks,
    I've facing an intermittent hang with a USB port which seems cam
related:

Event's that happen are:

    o USB modem (HUAWEI E220) plugged into PC

ugen3.2: <HUA WEI> at usbus3
u3g0: <3G Modem> on usbus3
u3g0: Found 3 ports.
umass0: <USB MASS STORAGE> on usbus3
umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
umass0:6:0:-1: Attached to scbus6
umass1: <USB MASS STORAGE> on usbus3
umass1:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x0000
umass1:7:1:-1: Attached to scbus7
cd1 at umass-sim0 bus 0 scbus6 target 0 lun 0
cd1: <HUAWEI Mass Storage 2.31> Removable CD-ROM SCSI-2 device
cd1: 1.000MB/s transfers
cd1: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
da0 at umass-sim1 bus 1 scbus7 target 0 lun 0
da0: <HUAWEI SD Storage 2.31> Removable Direct Access SCSI-2 device
da0: 1.000MB/s transfers
da0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present


    o Time Elapses....many packets passed, no da0 or cd1 used.


    o USB Modem drops off the bus
       (It does this occasionally as it resets itself)

    o Causes USB bus to lose devices

ugen3.2: <HUA WEI> at usbus3 (disconnected)
u3g0: at uhub3, port 1, addr 2 (disconnected)
(cd1:umass-sim0:0:0:0): lost device, 1 refs
(cd1:umass-sim0:0:0:0): removing device entry
(pass4:umass-sim0:0:0:0): passdevgonecb: devfs entry is gone
(da0:umass-sim1:1:0:0): lost device - 0 outstanding, 1 refs
(da0:umass-sim1:1:0:0): removing device entry
(pass5:umass-sim1:1:0:0): passdevgonecb: devfs entry is gone
umass0: at uhub3, port 1, addr 2 (disconnected)


At this point that particular USB port is effectively useless. Plugging
anything into the ports shows no device showing up.

Running usbconfig hangs with:

  PID    TID COMM             TDNAME KSTACK
48562 101874 usbconfig        -                mi_switch+0x186
sleepq_wait+0x42 _sx_xlock_hard+0x426 usbd_enum_lock+0xac
usb_ref_device+0x21c usb_open+0xc7 devfs_open+0x197 vn_open_cred+0x2ff
kern_openat+0x20a amd64_syscall+0x540 Xfast_syscall+0xf7

Controller is:

uhci0@pci0:0:26:0:      class=0x0c0300 card=0x02091028 chip=0x28348086
rev=0x02 hdr=0x00
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = '82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller'
    class      = serial bus
    subclass   = USB
uhci1@pci0:0:26:1:      class=0x0c0300 card=0x02091028 chip=0x28358086
rev=0x02 hdr=0x00
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = '82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller'
    class      = serial bus
    subclass   = USB
ehci0@pci0:0:26:7:      class=0x0c0320 card=0x02091028 chip=0x283a8086
rev=0x02 hdr=0x00
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = '82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller'
    class      = serial bus
    subclass   = USB

It does however seem related to cam as looking at the various threads
for the usb hub I find:

(kgdb) bt
#0  sched_switch (td=0xfffffe0002650000, newtd=0xfffffe000227f000,
flags=Variable "flags" is not available.
) at /usr/src/sys/kern/sched_ule.c:1927
#1  0xffffffff808f34c6 in mi_switch (flags=260, newtd=0x0) at
/usr/src/sys/kern/kern_synch.c:485
#2  0xffffffff8092bfd2 in sleepq_wait (wchan=0xfffffe001ec2a900, pri=92)
at /usr/src/sys/kern/subr_sleepqueue.c:623
#3  0xffffffff808f3c69 in _sleep (ident=0xfffffe001ec2a900,
lock=0xfffffe00371e9210, priority=Variable "priority" is not available.
) at /usr/src/sys/kern/kern_synch.c:250
#4  0xffffffff802bea02 in cam_sim_free (sim=0xfffffe001ec2a900,
free_devq=1) at /usr/src/sys/cam/cam_sim.c:112
#5  0xffffffff8074f8ba in umass_detach (dev=Variable "dev" is not available.
) at /usr/src/sys/dev/usb/storage/umass.c:2183
#6  0xffffffff8091a054 in device_detach (dev=0xfffffe001ec2e900) at
device_if.h:214
#7  0xffffffff8075c458 in usb_detach_device (udev=0xfffffe0007ce8800,
iface_index=32 ' ', flag=Variable "flag" is not available.
) at /usr/src/sys/dev/usb/usb_device.c:1065
#8  0xffffffff8075c5f4 in usb_unconfigure (udev=0xfffffe0007ce8800,
flag=Variable "flag" is not available.
) at /usr/src/sys/dev/usb/usb_device.c:455
#9  0xffffffff8075c88e in usb_free_device (udev=0xfffffe0007ce8800,
flag=Variable "flag" is not available.
) at /usr/src/sys/dev/usb/usb_device.c:2093
#10 0xffffffff80764e5e in uhub_explore (udev=0xfffffe0007353800) at
/usr/src/sys/dev/usb/usb_hub.c:358
#11 0xffffffff8074f536 in usb_bus_explore (pm=Variable "pm" is not
available.
) at /usr/src/sys/dev/usb/controller/usb_controller.c:359
#12 0xffffffff80769173 in usb_process (arg=Variable "arg" is not available.
) at /usr/src/sys/dev/usb/usb_process.c:170
#13 0xffffffff808bc2df in fork_exit (callout=0xffffffff807690a0
<usb_process>, arg=0xffffff80007c0e88, frame=0xffffff804743cc40) at
/usr/src/sys/kern/kern_fork.c:992
#14 0xffffffff80bc216e in fork_trampoline () at
/usr/src/sys/amd64/amd64/exception.S:602


From:   cam_sim_free(struct cam_sim *sim, int free_devq)

(kgdb) l
107     {
108             int error;
109
110             sim->refcount--;
111             if (sim->refcount > 0) {

112                     error = msleep(sim, sim->mtx, PRIBIO, "simfree", 0);

113                     KASSERT(error == 0, ("invalid error value for
msleep(9)"));
114             }
115
116             KASSERT(sim->refcount == 0, ("sim->refcount == 0"));


It almost appears as if the cam layer is trying to finalise a write of
some sort but the physical device has already gone.

(kgdb) p sim->refcount
$1 = 1

Not sure why refcount is still ==1.

The same device in a box running 9.0-Stable (as of about 3 months ago)
with a ICH9 controller works as expected.

Any suggestions?

Cheers,
    Benjamin




_______________________________________________
freebsd-usb@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-usb
To unsubscribe, send any mail to "freebsd-usb-unsubscr...@freebsd.org"

Reply via email to