Hi,

I've been having performance issues after I upgraded to RHEL 6.3 / IPA 2.2. I still have a LDAP server having unusual high cpu usage even after it's been removed from the SRV records and is serving almost no clients anymore, but it would seem as my main issues is with the kerberos server.


All kerberos services are performing very slowly, and the IPA servers has much higher CPU load now then what they had with IPA 2.1. Some services are timing out, like kerberized web servers, other kerberized services perform authentication very slowly. I had to switch our automounter away from kerberos authentication as it is no longer usable.

Using SSH to log on to SSSD enabled hosts are also very slow, a login takes anything from 5 seconds up to 20 seconds. Noticably longer than pre IPA 2.2.

The IPA web admin interface is definitely not faster than in IPA 2.1.

For a comparison, listing out all the folders in an automount map, causing them to be looked up from LDAP and mounted takes over 5 minutes with IPA 2.2 when using kerberos authentication for the automounter. There are approx 130 folders in that automount map.

After unmounting all the mounted folders, and changing to using a username and password authentication with a TLS connection, attempting the same operating again, and it now finishes in about 14 seconds for both the lookup from LDAP and the mount operation.

After unmounting all the mounted folders again, changing to username and password authentication with a simple unencrypted bind, and then attempting the same operation and it now finishes both lookup and mount in just over 5 seconds!

I don't have any timing for kerberized automount pre IPA-2.2, but we we're not talking about several minutes to mount all the folders in this automount map. Unfortunately mounting all the folders is what happens when the users use konqueror to browse the automount maps, so this is a very noticable issue.

Even loading a new gnome-terminal or konsole terminal which causes an automount folder to be mounted takes anything between 5 - 15 seconds after the upgrade. There we're no notiable delay when opening a new terminal window pre IPA-2.2.

I am not using SSSD for the automounter.

I do notice that the dbmodule for the kerberos server has changed from "kldap" to "ipadb.so" Perhaps there is some issues with the new library?




Regards,
Siggi

_______________________________________________
Freeipa-users mailing list
Freeipa-users@redhat.com
https://www.redhat.com/mailman/listinfo/freeipa-users

Reply via email to