Nico,

        Please see in-line below.  Short answer, you've answered my
questions, and I doubt there are any related issues that need to
be addressed.

        Since you're planning to add meat to the IANA section, I will
likely be asked to look at this again.  No big deal...

Thanks!
--
Eric Gray
Principal Engineer
Ericsson  

> -----Original Message-----
> From: Nicolas Williams [mailto:[EMAIL PROTECTED] 
> Sent: Thursday, April 12, 2007 7:40 PM
> To: Eric Gray (LO/EUS)
> Cc: Sam Hartman; [EMAIL PROTECTED]
> Subject: Re: Gen-ART Last Call Review of 
> draft-williams-on-channel-binding-01.txt
> Importance: High
> 
> On Wed, Apr 11, 2007 at 03:59:16PM -0500, Eric Gray (LO/EUS) wrote:
> > Comments:
> > ========
> > 
> > How did the following note (top of section 2.1, bottom of page 6) 
> > survive until last call?
> > 
> >    [NOTE: This section needs more work, I'm sure I've missed
> >    somethings...]
> 
> That is an _embarrassing_ editing error :(  That had been in -00 and
> should have been removed in -01.
> 
> > ___________________________________________________________________
> > 
> > In the same section are "must" and "should" not intended to be
> > capitalized (1st para after the above note)?
> 
> Since the list of requirements and recommendations that follows uses
> RFC2119 terms I didn't think that the 'must' and 'should' in that
> paragraph should also be capitalized.  If you think that can lead to
> confusion (that the requirements are optional, say), then I am more 
> than willing to capitalize those two words in that paragraph.

Your call.  I tend to agree that it is not likely to be confusing, 
but some people are sticklers for consistency.  I just pointed it
out in case you had missed it...

> 
> > ___________________________________________________________________
> > 
> > In the last sentence of the 7th bullet on page 7, is this because
> > information about the end-points of a channel is not considered
> > secure?  If that is the case, would the statement change if that
> > information was considered secure?
> 
> A channels' channel bindings should not leak secret information,
that's
> what this bullet point says.  And it says that in this document we
don't
> consider the names of a channel's end-points to be secret.
> 
> Some users might, however, consider the names of a channel's
end-points
> to be secret (e.g., if the channel provided privacy protection for one
> end-point's name).
> 
> The only way to get disclosure of channel bindings to passive
attackers
> would be to: a) use a channel that does not provide confidentiality
> protection, _and_ b) use an application-layer authentication mechanism
> whose channel binding facility exchanges channel binding data without
> confidentiality protection.
> 
> Active attackers acting as the peer at the channel layer already know
> the channel bindings of the channel, thus there's no disclosure risks
> w.r.t. such attackers.
> 
> This:
> 
> > Is the second recommendation bullet on page 8, intended to answer
> > this question?  If so, shouldn't it be a requirement?
> 
> addresses the issue, effectively.
> 
> I don't think this should be a requirement because if you'd use a
> channel that doesn't provide confidentiality protection then you
> probably don't care about privacy protection (one would think).
> 
> Should this rationale be made more explicit?

Probably not necessary.  This was more in the nature of a question
than a comment, as I am not an expert in the subject.

I think your explanation is clear and it is not obvious to me that
such an explanation would be needed for someone with experience in
the area.

> 
> > ___________________________________________________________________
> > 
> > In the 1st bullet under "Options" on page 8, I don't see how this 
> > is an "option" - but it is likely I am missing something.  From 
> > what it seems to me to be saying, channel binding is either a
> > requirement for establishing authentication in mechanisms that 
> > support channel binding, or they are not.
> 
> See SASL/GS2 (draft-ietf-sasl-gs2-08.txt).  SASL/GS2 takes channel
> binding success into consideration in its negotiation of SASL security
> layers.
> 
> In other words: a SASL/GS2 app can say "I want integrity protection"
> and if channel binding succeeds, no SASL security layer will be used
> (meaning the app will rely on the underlying channel for integrity
> protection), else the SASL/GS2 security layer will be used.
> 
> That's why this is an option.
> 
> The last bullet point under requirements (i.e., the last one on pg. 7)
> makes the corollary requirement: that applications MUST know if
channel
> binding failed.  For GSS-API mechanisms channel binding failure
> generally* results in authentication failure.  For SASL/GS2 the
channel
> binding status merely affects the negotiation of SASL security layers.
> 
> * Though one could construct a GSS mechanism whose per-message
>   protection services are "fake" when channel binding succeeds; no
such
>   mechanisms exist, but if they did they would be the GSS equivalent
of
>   the SASL/GS2 feature described above.

I was not sure that this was consistent, but I see now that it is.

Thanks for the clarification.

> 
> > ___________________________________________________________________
> > 
> > NITs:
> > ====
> > 
> > In the 2nd para of the Introduction, the construction "..., while
> > ..., but ..." is unusual and may be confusing - especially given
> > the length of th sentence.  One word (while or but) should be used
> > and the other discarded.
> 
> Oh, good catch!  I would remove the "while."
> 
> > ____________________________________________________________________
> > 
> > I am reasonably sure that "assymetric" is an incorrect spelling. 
> > If you mean "not symmetric" the word is "asymmetric" - but you
> > might mean something more interesting.  See top of page 6.
> 
> Heh.  No, that's just typo.  Thanks.
> 
> > ____________________________________________________________________
> > 
> > Next para, 3rd sentence, "ptoection" looks like it's supposed to
> > be "protection".
> 
> Indeed.
> 
> > ____________________________________________________________________
> > 
> > I don't know if you are aware of the fact that you (consistently)
> > used a misspelled reference tag for "Lampson, B., Abadi, 
> M., Burrows, 
> > M., and E. Wobber, 'Authentication in Distributed Systems: 
> Theory and
> > Practive', October 1991."  The tag is Lapmson91 (there's a swapped
> > pair of letters "pm" verses "mp").
> 
> Thanks.  I typoed in the anchor attribute of the <referecence> in
> question.
> 
> > ____________________________________________________________________
> > 
> > 4th bullet on page 7, "initinial"?
> 
> "initial," another typo.
> 
> > ____________________________________________________________________
> > 
> > 7th bullet, same page, "a secure channels"?
> 
> s/channels/channel/
> 
> > ____________________________________________________________________
> > 
> > The last sentence in the first para on page 14 is hard to parse.
> > 
> > I suggest something like:
> > 
> >                                         "It is thought to 
> be simpler to
> >    push the cryptographic session protection down the 
> network stack (to
> >    IPsec), and yet be able to produce NICs that offload 
> other operations
> >    (i.e. - TCP/IP, ESP/AH, and DDP), than it would be to 
> add support in 
> >    the NIC for the many session cryptographic protection 
> protocols in 
> >    use in common applications at the application layer."
> 
> OK.
> 
> > ____________________________________________________________________
> > 
> > I suggest changing section 7.  It currently reads:
> > 
> >     "There are no IANA considerations in this document."
> > 
> > Given that this is in the IANA considerations section of this
> > document, that statement might be slightly more confusing than:
> > 
> >     "There is no IANA action associated with this document."
> 
> Alas, this is no longer true, as we have agreed to add a registry (see
> discussion on the list).
> 
> > 
> _____________________________________________________________________
> > 
> > I think the word "hostbased" is supposed to be hyphenated (bottom of
> > page 17).
> 
> Indeed.
> 
> > 
> _____________________________________________________________________
> 
> 
> Thanks!
> 
> Nico
> -- 
> 


_______________________________________________
Gen-art mailing list
[EMAIL PROTECTED]
https://www1.ietf.org/mailman/listinfo/gen-art

Reply via email to