I noticed some weird behaviour with gimp, particularly the Text Tool. On SOME
images, it fails to add text with an error message like:

"Font '-adobe-times-medium-r-normal-*-*-420-1-1-p-*-iso8859-1' not found."

If I now create a NEW image of the same size and type (say, 1052x835 RGB, as is
the case with my current problematic images), click in the image (the Text Tool
pops up), and then click [OK]m the text is added to the image without any
problems. Since I did not change ANYTHING in the Text Tool, there seems to be
something weird going on.

It does not matter whether I try Type1 or TrueType fonts, the effect stays the
same. Text Tool presents me with all the fonts available to my X server, but
fails to find them when the time comes to render them into the image. On
similar-sized blank images it `just works'. There does not seem to be any
relation between the size of the image and the appearance of this bug.
Changeing the image from RGB to greyscale or indexed does not change the
behaviour. Nor does resizing, scaling or otherwise manipulating the image. Nor
does making a duplicate and trying to add the text to the duplicate (same
effect, `font not found'). Selecting the entire image. copying it and pasting
it as new does not change the effect ('font not found'). In short, NOTHING
works. But the same font, on a different image, JUST WORKS.

The only way to add text to images where Text Tool refuses to work is by adding
to text to another image, selecting `copy', and `paste' in the troublesome
image. This works...

I am puzzled...

Current config:

        gimp 1.2.1
        linux 2.4.1
        glibc 2.2.1
        gtk+ 1.2.8
        glib 1.2.8
        XFree86 4.0.2

uname -a:
        Linux behemoth.localnet 2.4.1 #3 SMP Tue Feb 6 17:17:18 CET 2001 i686 unknown

        GNU C Library stable release version 2.2.1, by Roland McGrath et al.
        Copyright (C) 1992-1999, 2000, 2001 Free Software Foundation, Inc.
        This is free software; see the source for copying conditions.
        There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A
        Compiled by GNU CC version 2.95.2 19991024 (release).
        Compiled on a Linux 2.4.0 system on 2001-01-24.
        Available extensions:
                GNU libio by Per Bothner
                crypt add-on version 2.1 by Michael Glad and others
                The C stubs add-on version 2.1.2.
                NIS(YP)/NIS+ NSS modules 0.19 by Thorsten Kukuk
                Glibc-2.0 compatibility add-on by Cristian Gafton 
                linuxthreads-0.9 by Xavier Leroy
                libthread_db work sponsored by Alpha Processor Inc

By the way, I am not the only one who has noticed these problems, as can be
seen from this archived posting to the gimp-user list:


"...The text tool seems to find the fonts OK, but when I type my text and hit
OK, I get something like:

Font '-bitstream-courier-medium-r-normal-*-*-420-1-1-m-*-iso8859-1' not

  WWWWW      _______________________
 ## o o\    /     Frank de Lange     \
 }#   \|   /                          \
  ##---# _/     <Hacker for Hire>      \
   ####   \      +31-320-252965        /
           \ [EMAIL PROTECTED]  /
 [ "Omnis enim res, quae dando non deficit, dum habetur
    et non datur, nondum habetur, quomodo habenda est."  ]

Reply via email to