Tot amb tot, acabo de consultar la hiperenciclopèdia d'Enciclopèdia Catalana i el Termcat, i tots dos ho donen com femení. Tanmateix en el text no són del tot coherents i posen algun exemple en masculí. El problema és que si substantivem l'adjectiu - que és invariable - i pensem en 'la imatge fractal' tindrem 'la fractal', però si pensem el 'l'objecte fractal', ens donarà 'el fractal'. Tot i que no em sona gaire bé, com que sóc disciplinat rectifico i advoco per 'la fractal'.
----- Original Message -----
Sent: Thursday, October 26, 2006 10:24 PM
Subject: [gimp] fractal masculí o femení

Respecte el canvi de fractal a femení he trobat això

http://www.geocities.com/oriolpont/tr/caos/fractal.htm#nota

*El substantiu masculí fractal sorgeix per el·lipsi d'objecte geomètric fractal. En català, però, també existeix fractal com a femení, format per el·lipsi de geometria fractal. Encara que la GEC dóna la definició que he utilitzat sota l'entrada del substantiu en femení, he preferit utilitzar el gènere masculí perquè considero que m'estic referint a un ens concret -com és un objecte geomètric-, més que no pas un ens abstracte -com és la geometria.

A l'enciclopèdia he trobatMAT
1 adj Relatiu o pertanyent a una fractal o a les fractals. Objecte fractal, geometria fractal.
 
2 f Model matemàtic o objecte real que manté la seva forma essencial, fragmentada i irregular, tot i variant l'escala d'observació.

Així doncs tenim un objecte fractal, una geometria fractal si t'utilitza fractal com a adjectiu. Però si va sol sempre s'ha de posar en femení. Per exemple "Etimològicament una fractal és un objecte geomètric que en calcular la seva dimensió ens dóna un número fraccionari."
Però també podria ser que es digués "Etimològicament un [objecte] fractal és un objecte geomètric que en calcular la seva dimensió ens dóna un número fraccionari."

Així doncs fractal en masculí o en femení ?

Respondre per correu electrònic a