Li ho vaig comentar a l'Anna durant la Festa Firefox, i em va dir això mateix que apuntes Albert. És el mateix que passa amb "la pàgina web" o "el lloc web".

Per tant jo proposo posar el substantiu sempre davant de Fractal, així no hi haurà dubtes, serà masculí quan el substantiu sigui masculí i femení en els altres casos.

Què us sembla ?

Quim.

El 28/10/06, Albert Vila <[EMAIL PROTECTED]> ha escrit:
Tot amb tot, acabo de consultar la hiperenciclopčdia d'Enciclopčdia Catalana i el Termcat, i tots dos ho donen com femení. Tanmateix en el text no són del tot coherents i posen algun exemple en masculí. El problema és que si substantivem l'adjectiu - que és invariable - i pensem en 'la imatge fractal' tindrem 'la fractal', perň si pensem el 'l'objecte fractal', ens donarŕ 'el fractal'. Tot i que no em sona gaire bé, com que sóc disciplinat rectifico i advoco per 'la fractal'.
----- Original Message -----
Sent: Thursday, October 26, 2006 10:24 PM
Subject: [gimp] fractal masculí o femení

Respecte el canvi de fractal a femení he trobat aixň

http://www.geocities.com/oriolpont/tr/caos/fractal.htm#nota

*El substantiu masculí fractal sorgeix per el·lipsi d'objecte geomčtric fractal. En catalŕ, perň, també existeix fractal com a femení, format per el·lipsi de geometria fractal. Encara que la GEC dóna la definició que he utilitzat sota l'entrada del substantiu en femení, he preferit utilitzar el gčnere masculí perquč considero que m'estic referint a un ens concret -com és un objecte geomčtric-, més que no pas un ens abstracte -com és la geometria.

A l'enciclopčdia he trobatMAT
1 adj Relatiu o pertanyent a una fractal o a les fractals. Objecte fractal, geometria fractal.
 
2 f Model matemŕtic o objecte real que manté la seva forma essencial, fragmentada i irregular, tot i variant l'escala d'observació.

Així doncs tenim un objecte fractal, una geometria fractal si t'utilitza fractal com a adjectiu. Perň si va sol sempre s'ha de posar en femení. Per exemple "Etimolňgicament una fractal és un objecte geomčtric que en calcular la seva dimensió ens dóna un número fraccionari."
Perň també podria ser que es digués "Etimolňgicament un [objecte] fractal és un objecte geomčtric que en calcular la seva dimensió ens dóna un número fraccionari."

Així doncs fractal en masculí o en femení ?

Respondre per correu electrònic a