UMNO Cincau.. Lanxxx..
Bila dapat projek, merekalah orang yang paling kaya dalam dunia, sapu bersih, projek SUPPLY.. Setakat supply, anak aku yang masih pakai pampers pun boleh meniaga.
Tapi bila DEB merakamkan kegagalannya, semua orang Melayu, termasuk bukan ahli UMNO di maki hamun dan dihina di depan orang bukan Melayu.
Peniaga kecil, nelayan dan petani dihina sebagai tidak competence bersaing dengan bangsa lain.
UMNO bukan Melayu dan Melayu bukan semuanya UMNO.. tapi bila gagal, orang melayu dimaki hamun dan dihina..
Macammana pemangku ketua bahagian UMNO boleh dirompak RM1 juta tunai dan barang kemas di rumahnya di Kelantan pada satu malam ? Meniaga jual kontrak.. Bahalul punya UMNO.. Hasil DEB untuk UMNOputra, bukan bumiputra..
Kalau benar Hishamuddin menghunus keris, pasal apa tak kekalkan saja hak hak istimewa orang melayu di bidang pelajaran?? sedangkan itu disebut jelas dalam Perlembagaan Malaysia. AP tidak disebut dalam perlembagaan pun.
Undilah terus UMNO, biar orang Melayu diBAHLULkan oleh UMNO Hadhari !!!
Hehehhe
Umno Cincau.. Lancxu..
[EMAIL PROTECTED], [EMAIL PROTECTED] wrote:
Roslan SMS <[EMAIL PROTECTED]> wrote:NAJIBKAH PENCIPTA ISITLAH GLOKAL?
ROSLAN SMSMenjana Melayu Glokal demikianlah tema ucapan Najib Tun Razak ketika merasmikan serentak Persidangan Agung Tahunan Pergerakan Pemuda, Puteri dan Wanita Umno di PWTC Selasa lalu.
Menurut BERNAMA:
Explaining the terminology GLOCAL which he coined by joining the words GLOBAL and LOCAL, Najib said the GLOCAL MALAYS that he aspired were Malays who were nationally and internationally minded.
Ketika menerangkan istilah LOKAL yang beliau cipta dengan mencantumkan perkataan GLOBAL dan LOKAL, Najib berkata MELAYU GLOKAL yang beliau hasratkan adalah Melayu tempatan yang memiliki minda antarabangsa.
Adakah benar istilah GLOKAL itu ciptaan Najib? Soalan ini dibangkitkan kerana hampir semua akhbar tempatan termasuklah laporan BERNAMA di atas melaporkan bahawa istilah tersebut seolah di ilhamkan dan dicipta oleh Timbalan Presiden Umno itu sendiri.
Kebetulan seorang sahabat bekas pegawai kanan di sebuah syarikat multinasional di sini memaklumkan bahawa istilah ini bukanlah suatu yang baru lalu memberi saya sebuah buku bertajuk STRAIGHT FROM THE CEO yang diterbitkan oleh Price Waterhouse.
Buku setebal 315 mukasurat itu memuatkan idea, falsafah dan pandangan pemimpin-pemimpin korporat peringkat dunia dalam memimpin syarikat masing-masing sehingga berjaya. Menariknya istilah GLOKAL digunakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat multinasional yang diberi ruang di bab yang pertama buku tersebut.
Dan lebih menggemparkan CEO itu Flemming Lindelov yang menulis:
The best international brands are GLOCAL
adalah CEO sebuah syarikat pengilang dan pembekal arak gergasi yang juga memiliki kilang di Malaysia iaitu CARSLBERG!
Mungkin tidak kebetulan, mungkin idea Najib tak ada kena mengena dengan yang dimaksudkan Raja Arak itu, tetapi Lindelov menulis:
In recent years a number of management thinkers have urged multinationals to structure their operations with characteristics that are both GLOBAL and LOCAL, sometimes compressed into the buzzword GLOCAL.
Sejak tahun-tahun kebelakangan kebanyakan pemikir-pemikir jurusan pengurusan telah menggesa syarikat-syarikat multinasional untuk menyusun operasi syarikat masing-masing agar memiliki cirri-ciri GLOBAL dan LOKAL, yang apabila disatukan disebut sebagai GLOKAL.
Memang tidaklah salah kalau kita mahu meminjam pakai apa pun istilah untuk memperkuatkan hujah kita, tapi takkanlah sampai keperingkat mencuri, memplagiat ataupun menciplak istilah orang lain dan kemudiannya mendakwa ianya bikinan kita.
Najib bukanlah orang kebanyakakkan, beliau adalah Timbalan Perdana Menteri kita, Timbalan Presiden parti terbesar dalam negara, aib sungguh nampaknya apabila diketahui dan ditertawakan nanti oleh masyarakat GLOBAL! [EMAIL PROTECTED]SILA KUNJUNGI BLOG http://n32.blogspot.com/
Start your day with Yahoo! - make it your home page
How much free photo storage do you get? Store your holiday snaps for FREE with Yahoo! Photos. Get Yahoo! Photos
Yahoo! Mail for Mobile
Take Yahoo! Mail with you! Check email on your mobile phone.
--------------------------------------------------------------------------
All views expressed herein belong to the individuals concerned and do not in any way reflect the official views of Hidayahnet unless sanctioned or approved otherwise.
If your mailbox clogged with mails from Hidayahnet, you may wish to get a daily digest of emails by logging-on to http://www.yahoogroups.com to change your mail delivery settings or email the moderators at [EMAIL PROTECTED] with the title "change to daily digest".
YAHOO! GROUPS LINKS
- Visit your group "hidayahnet" on the web.
- To unsubscribe from this group, send an email to:
[EMAIL PROTECTED]
- Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.
