Samy Vellu: Antara Bodoh Atau Menipu?

Samy Vellu, presiden MIC, bodoh ataupun dia menipu. Dalam kenyatannya semalam dia kononnya berkata, langkah Barisan Alternatif membentangkan Belanjawan Alternatif 2000 adalah "luar biasa".

Sebenarnya langkah itu langsung tidak luar biasa. Di United Kingdom, parti yang bukan membentuk kerajaan (tahun ini, parti Konservatif) membentangkan "belanjawan alternatif" untuk menjawab belanjawan rasmi yang dibentangkan oleh parti Buruh sebagai parti yang berkerajaan pada masa ini. Tahun ini, "belanjawan alternatif" UK dibentangkan oleh Francis Maude, Menteri Kewangan Bayangan bagi parti Konservatif untuk melawan Belanjawan Rasmi yang dibentang oleh Menteri Kewangan sebenar, Gordon Brown.

Begitu juga di India, jurucakap kewangan Parti Kongres (I) sebagai pembangkang akan membentangkan "Belanjawan Alternatif" bagi menjawab Belanjawan Rasmi yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan Sinha dari parti BJP.


Nampaknya walaupun Samy Vellu sudah dua puluh tahun jadi menteri, namun dia tidak peka tentang tradisi politik negara demokratik seperti Britain dan India! Mungkin bila ke London, Samy Vellu hanya tahu "shopping" dan tidak menilai sistem politik di sana!

Ataupun, Samy Vellu tidak bodoh, tetapi penipu! Ayoyo Samy, banyak auta la lu!


BERNAMA pun bebal, menyiarkan komen Samy Vellu tanpa menyelidik kebenarannya. Insya Allah, kita tutup BERNAMA lepas pilihanraya nanti atau gantikan kroni-kroni dan wartawan sengetnya dengan wartawan yang beriman dan adil!

oleh Wartawan Insaf (dulu BH)
26 OKTOBER 1999

http://members.tripod.com/mahafiraun

mrf.jpg

Kirim email ke