Salut,

De la "Jurnalul National" citire :
"Internet la 220 V si prin tevi de gaz

Internetul prin liniile electrice ramane in continuare un proiect in care se investesc sute de milioane de dolari, fara sa aduca inca rezultatele asteptate. Mai nou, a aparut si ideea de Internet prin tevile de gaz ("Broadband-in-Gas").

Desi nu a adus rezultatele asteptate de investori si utilizatori, Internetul la 220 V continua sa starneasca numeroase "pasiuni". Din Statele Unite si pana in Romania, nu putine sunt proiectele care urmaresc dezvoltarea tehnologiei Power Line Communications (PLC). Pana si gigantul Google s-a decis sa intre pe aceasta piata, cu o investitie de mai multe milioane de dolari.
De fapt, sunt mai multe companii care continua sa creada, alaturi de firma lui Page si Brin (fondatorii Google), in furnizarea de Internet prin liniile electrice.

La sfarsitul saptamanii trecute, Current Commucations Group (unul dintre principalii furnizori americani din domeniul Power Line Communications) a anuntat investitii masive (dupa unele informatii, ar fi vorba de un total de 100 milioane de dolari) din partea Google, Hearst Corporation si Goldman Sachs.

Dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al CCG, se urmareste extinderea acestor servicii pe intreg teritoriul SUA, precum si aparitia pe piete externe.

MASURI EUROPENE. In aprilie 2005, Comisia Europeana a elaborat un act privitor la Power Line Communications. Astfel, tarile membre UE trebuie sa vina cu masuri clare in domeniu, prin care sa atraga companiile interesate si sa stimuleze competitia.

INTERNET "CU GAZ". Oricat de bizar ar putea parea, "Broadband-in-Gas" este numele unei tehnologii noi, dar si "sloganul" sub care se va organiza in SUA un prim congres (24-25 august) pe marginea proiectului "Internet prin tevile de gaz".

Nethercomm este numele companiei care a brevetat tehnologia "broadband-in-gas" si care incearca sa-si extinda serviciile pe teritoriul SUA, atat pentru persoane fizice, cat si pentru mediul business.
Dupa cum se arata in prezentarea de pe site-ul companiei, tehnologia se bazeaza pe un sistem in care semnale ultra-wideband sunt folosite pentru transmiterea informatiei prin "mediul gazului natural". Nethercomm spune ca "Broadband-in-Gas" ar putea furniza o conectivitate intre 40 si 100 Mbs, cu mult peste cea oferita de fibra optica si la preturi cu mult mai mici.

LOCAL
Proiecte care sa vizeze implementarea tehnologiei Power Line Communications (PLC) nu au ocolit nici Romania. Electrica Muntenia-Sud a anuntat experimentarea, in aceasta vara, a tehnologiei PLC intr-un bloc din Bucuresti (zona Unirii), precum si intr-o unitate de invatamant.
Ministerul Comunicatiilor lucreaza la un proiect public privat privind furnizarea de servicii Internet la sate prin liniile electrice. Obiectivul il reprezinta reducerea decalajului digital intre urban si rural si crearea premiselor furnizarii Serviciului Universal la punct fix.

Jurnalul National, 12 iul 2005"
Sursa.

--
Toate cele bune,
Olivian

Raspunsuri pentru acest subiect:
http://www.infoupb.ro/forum/viewtopic.php?p=05#1305

info_upb@yahoogroups.com - cel mai mare grup studentesc din Romania, peste 1600 de studenti de la toate facultatile din Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti.

http://www.infoupb.ro/forum/ - Forumul Studentilor din Politehnica
YAHOO! GROUPS LINKS
Raspunde prin e-mail lui