http://investor.bg/News/World/ViewNews.asp?ID=10942

 

 

 

Investor.bg: Проблемите с компютрите водят до стрес и агресия към

околните

 

  

При проблем с компютъра е по-добре да запазите спокойствие

 

 

Компютърните потребители са изложени на силен стрес при работа с компютър, който може да бъде изключително опасен за здравето им. Това показват данните от изследване, проведено във Великобритания.

 

Девет от всеки десет души се вбесяват от бавната работа на компютъра, а времето, през което машината им е на ремонт, ги прави още по-гневни, заключват експертите от компютърната фирма Symantec, провели проучването. препълването на диска и липсата на свободна памет е проблемът, който най-много дразни собствениците на компютри.

 

Според експертите и мениджърите стресът, причиняван от компютрите, трябва да бъде спрян преди да започне да се отразява на качеството на работата на служителите. Според тях проблем с компютъра може да ни накара да изкараме яда си съвсем незаслужено върху някой колега и това да предизвика проблеми на работното място, предупреждават специалистите.

 

Сред топ вбесяващите фактори са вирусите, спамът и получаването на ненужна информация. Една четвърт от мъжете, участвали в изследването, са категорични, че тези проблеми ги изваждат от релси.

 

Жените се дразнят най-много от бавната работа на компютъра и от сривове в софтуера.

 

Според изследването в топ пет на най-стресиращите проблеми влизат:

  1. бавната работа и повредите
  2. спамът, и многото мейли,
  3. поп-ъп съобщенията,
  4. вирусите,
  5. загубата и изтриването на файлове.

 

Повече от една трета от мъжете и жените реагират изключително остро при проблем с компютъра. Най-често срещаните гневни реакции са крещене, изобилно потене, блъскане, удряне, истерично натискане върху бутоните на клавиатурата, ритане по компютъра, а някои прибягват и до насилие, като най-често удрят шамар на близко стоящи колеги или на хората от поддръжката.

 

Само 40% от компютърните потребители запазват спокойствие и се опитват да решат нормално проблема или да попитат някой за съвет, без да блъскат, пищят и пребиват околните.

 

Според психолози в подобни стресови ситуации е важно да се запази спокойствие, да се диша дълбоко и да не се реагира бурно, защото така проблемът се влошава.

 

Трябва да се ограничи до минимум възможността за поява на дразнещи фактори, например да се инсталира антивирусна защита, да се ъпгрейдват pc-тата, да се запазват важни документи на повече места и др.

 

Скорошно проучване на здравословното състояние на британските ръководни служители, проведено сред 700 мениджъри, показало, че компаниите на Острова губят по 1.24 млрд. паунда заради болести, свързани със стреса, както и поради загуба на продуктивност, причинена отново от стресови фактори.

 

Одговори путем е-поште