Bug #1632322 - about computers with _only_ an NVIDIA card refusing to
boot with proprietary drivers, because of GDM3 - was declared a
duplicate of this bug yesterday and further discussion was to be
conducted here. Hence my posting here to point out that bug #1632322 is
_not_ a duplicate.

Bug #1632322 is about GDM3 as such not playing nice with NVIDIA. It has
nothing to with Optimus. And it doesn't concern "hybrid (prime)
systems", which is the bug referenced in the release notes on

So could bug #1632322 be reopened, please? And possibly even looked at
before release?

You received this bug notification because you are a member of Kernel
Packages, which is subscribed to linux in Ubuntu.

  Ubuntu GNOME boots to black screen when using proprietary Nvidia
  drivers on a laptop with Optimus

Status in gdm:
Status in Ubuntu GNOME:
Status in gdm3 package in Ubuntu:
Status in linux package in Ubuntu:
Status in gdm3 source package in Xenial:
Status in linux source package in Xenial:

Bug description:
  Using latest Ubuntu Gnome x64 daily build with all updates installed. 
  Lenovo Z70-80 laptop with Nvidia 840M, BIOS updated to latest version, secure 
boot and other potentially problematic BIOS settings disabled.

  Can only see a black screen instead of a log-in screen after boot completes 
when proprietary Nvidia drivers are installed.
  Regular Ubuntu works absolutely fine on the same machine with the same driver 
version. Attempting to use older drivers on Ubuntu Gnome made no difference.

  Bug is affecting more than just me. We were talking about workarounds
  in ubuntuforums. User fthx claims that switching to lightdm fixes the

  ProblemType: Bug
  DistroRelease: Ubuntu 16.04
  Package: linux-image-4.4.0-14-generic 4.4.0-14.30
  ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-14.30-generic 4.4.5
  Uname: Linux 4.4.0-14-generic x86_64
  NonfreeKernelModules: nvidia_uvm nvidia_modeset nvidia
  ApportVersion: 2.20-0ubuntu3
  Architecture: amd64
  Date: Sat Mar 19 23:19:21 2016
  HibernationDevice: RESUME=UUID=4f8fb76c-f99d-4c54-8a67-eed0653d8eb6
  InstallationDate: Installed on 2016-03-19 (0 days ago)
  InstallationMedia: Ubuntu-GNOME 16.04 LTS "Xenial Xerus" - Alpha amd64 
  MachineType: LENOVO 80FG
  ProcFB: 0 inteldrmfb
  ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-14-generic.efi.signed 
root=UUID=572a19f6-7324-4269-ad36-7ffc9919f7a2 ro noprompt persistent quiet 
splash vt.handoff=7
   linux-restricted-modules-4.4.0-14-generic N/A
   linux-backports-modules-4.4.0-14-generic  N/A
   linux-firmware                            1.156
  SourcePackage: linux
  UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
  dmi.bios.date: 09/22/2015
  dmi.bios.vendor: LENOVO
  dmi.bios.version: ABCN96WW
  dmi.board.asset.tag: NO Asset Tag
  dmi.board.name: Lenovo Z70-80
  dmi.board.vendor: LENOVO
  dmi.board.version: NO DPK
  dmi.chassis.asset.tag: NO Asset Tag
  dmi.chassis.type: 10
  dmi.chassis.vendor: LENOVO
  dmi.chassis.version: Lenovo Z70-80
  dmi.product.name: 80FG
  dmi.product.version: Lenovo Z70-80
  dmi.sys.vendor: LENOVO

To manage notifications about this bug go to:

Mailing list: https://launchpad.net/~kernel-packages
Post to     : kernel-packages@lists.launchpad.net
Unsubscribe : https://launchpad.net/~kernel-packages
More help   : https://help.launchpad.net/ListHelp

Reply via email to