this is the first text but it diod not pass sorry

francis



*De ware uitdagingen van het creatief zijn*
*Verschil tussen kunst en ambacht?*


In het verleden is zelf nu nog word heel veel geschreven over het verschil en wat kunst nu echt kunst maakt. Een eenvoudig antwoord is er niet. Wel kunnen we verschillende strekking waarnemen binnen deze filosofische vraag. Merendeel van deze strekking hebben een consensus gevonden in de volgende stelling :
“Kunst is op zich het overstijgen van een bepaalde techniek,ambacht.”
“Het verheffen tot een hoger goed”
Daarnaast heb je een radicale strekking die kunst ziet als een puur maatschappelijk gegeven van

*De principes van het creëren*


Voor velen onder ons lijkt het niet evident dat ontwerpen op zich in drie kleine gouden regels te vertalen valt. Het lijkt absurd dat je met deze drie principes bijna alles kunt vertalen, verklaren en valideren. Let wel, dat ik duidelijk stel “bijna” alles. Er zullen altijd buitenbeentjes zijn maar die zijn zeldzaam. Het zijn die buitenbeentjes die de kunstwereld doen daveren op hun grondvesten en zorgen voor het evolueren naar een andere denken en zijn. Dus zeldzaam! U en ik vallen daar dus niet onder. Wat volgt zal een klein overzicht zijn van de drie regels en hoe je ze praktisch kunt vertalen tot werkbare instrumenten.

*Steeds je thema verwerken als leidraad*


Indien je ergens aan wil beginnen moet je een thema hebben.
Een thema zorgt voor een gestructureerde benadering van een gegeven.
Nu moet je niet denken dat een thema iets is wat je zomaar kiest.
In de academies wordt de eerste 3 jaar het zoeken naar je eigenheid op die manier gestuurd. En slechts een paar vinden hun DING. Velen vinden het nooit. Leer experimenteren met die thema’s en voel aan wat je er goed in vind en wat niet. Probeer een paar eenvoudige als India, Japan, bloemen, bergen…. En probeer dan eens de echte moeilijke thema’s toe te passen zoals een kleur wit zwart, een begrip haat, liefde of zelfs een vorm vierkant kubus….. Je zult zien dat thema’s als India zeer snel tot een resultaat leiden omdat we als mensen met clichés over India zitten. Je zult ontwerpen zien van bekende Indische motieven, herkenbare poses met handen en hoofd. … Het is echter een totaal ander iets om een vorm te geven aan een kleur. Kleuren associëren we niet direct aan een vorm en toch kan het. Hoe geef ik liefde weer zonder er duidelijk een gestileerd hartje in te verwerken? Kan het? Natuurlijk! Het komt er vooral op neer om dagdagelijkse voor geprogrammeerde denkpatronen te analyseren en te doorbreken.

*Minder is meer*


Nadat je ernstig hebt nagedacht over het thema/onderwerp en daar reeds ver in verdiept zit moet je een idee hebben wat je ermee wil doen/bereiken. Dat idee moet je vertalen uit je praktisch gerichte voorontwerpen en studies die je gedaan hebt rond je thema/onderwerp. Daar haal je HET ding uit. Je steek alles in de centrifuge steekt de stekker in en duwt op de knop. En voila, het resultaat. Je zult zien dat bij de echte kunstennaar dat steeds een vereenvoudiging is van zijn voorontwerpen. Dat heten ze dan ook het stileren van je gedachten. Ga steeds tot het uiterste om alles wat overbodig is omtrent je thema weg te laten. Zodat je een zuiver thema overhoud. Dat zijn steeds de zuiverste ontwerpen.

*Alles moet een doel/functie hebben*

Indien je in dat ontwerp een krul wil bijtekenen moet je daar een reden voor hebben, een reden die perfect past in het kader van je onderwerp/thema. Zonder deze doelgerichte functie ben je stuurloos bezig je ontwerp te verknoeien. Let wel degelijk op dat ik hier nu krullen, tierlantijntjes en dergelijke pierlawietjes niet zit af te breken he. Rococo barok etc hebben dit in hun denken zitten. En toch zelfs daar hebben ze een welbepaalde functie en noodzaak van bestaan in het ontwerp. Een teveel en het gehele werk is ook omzeep.

*Voorbeelden*
*Help ik ben extreem blond op gebied van ontwerpen!!!*
Paniekeer nooit!

Zie niet direct af van het zelf eens iets te proberen.
Durf je lot in eigen handen te nemen.
GA ervoor!!!!!!

Uiteindelijk zal de wereld niet stilstaan als het mislukt.
En heel belangrijk, leer uit iets wat niet geslaagd is.
En veel belangrijker!!
Kijk of je er niet eens iets mee kunt experimenteren!!
Je kan toch niets meer mis doen?!
Eenvoudig te volgen regels

Kleur

Indien je kleurenblind zou zijn en je durft niet te experimenteren met kleuren begin dan eens met één totaal gek kleur. Maak er een volledig werk in. Je zult aangenaam verrast zijn van het resultaat. Durf je al iets meer neem er twee. Kleuren hoeven op zich niet echt bij elkaar te passen. Dit klinkt echt wel als een vloek in velen hun oren maar toch is dit een waarheid als een koe. Er bestaan zoveel kleurenleren die je van alles laten zien, voelen en denken over kleur dat je uiteindelijk bij alles wel een draai of zwaai kunt geven in een of andere pseudo-wetenschappelijke benadering. Moraal van het verhaal. Kleur is echt wel een vreselijk onderwerp om mensen aan te leren. Daar blijf ik liever vanaf. Ik heb mijn eigen denkpatronen omtrent aanvoelen van kleuren en wil die absoluut niet opdringen aan anderen. Verder in toegepaste experimenten zal ik een overzicht geven van een paar kleurexperimenten die ALTIJD tot een bevredigend, zelfs zeer goed resultaat leiden.


Vorm en Patroon

Deze twee neem ik samen omdat ze uiteindelijk onherroepelijk samenhangen om tot een resultaat te komen. Het patroon die herhaald wordt leidt tot een zekere vorm of de vorm bepaald het uiteindelijke aantal mogelijke patronen binnen een beperkte ruimte. HET voorbeeld bij uitstel is de wiskundigefischer slechts bij velen bekend als graficus. De duiven die veranderen in vissen. Cirkels in vierkanten etc. Bekijk die werken eens goed! Deze man zat steeds te werken binnen een bepaal gegeven van vormen en oppervlakte. Doe zelf de proef.
Neem gekleurd papier. Snij het in gelijke stukken
Een herhaling van een patroon kan wonderen doen.
Neem een bestaand patroon en speel nu eens met dat ene speciale kleur.
Een overzicht van eenvoudige experimenten.
*Voor de gevorderde “professionele” bricoleur!*

Waarom experimenteren?

Experimenteren is DE manier bij uitstek om een materiaal te leren kennen.
Zo zul je in de toekomst weten wat je wel en niet kunt als het er echt op aankomt. Bij dit experimenteren moet je wel opletten dat je steeds een experiment doet in functie van een resultaat.
Dit doelgericht werken is nu net het moeilijke in het begin.
Hoe kan ik doelgericht experimenteren?

Als je zomaar even doelloos begint te prutsen heeft dit slechts weinig zin.
Voor deze werkwijze bestaat zelfs een naam: “trail and error”.
Deze werkwijze geeft zelden voldoening en is uiterst tijd en materiaal rovend. Kijk op voorhand hoeveel materiaal je hebt en leer met dat weinige werken naar een experiment toe. Definieer wat je hoopt te bereiken. Met andere woorden: zet duidelijk op papier wat je finaal wil, of hoopt te bereiken. Maak fiches met een duidelijke omschrijving van hoe en wat je zult doen en volg dit ook. Het bijhouden van beschreven experimenten lijkt een nogal omslachtige manier van werken maar werpt op lange duur steeds haar vruchten af. We zijn niet allemaal Einsteins! Het bijhouden van beschreven experimenten geeft je nadien de mogelijkheid om gegevens met anderen uit te wisselen.
Indien een bepaald resultaat niet behaald wordt, stop ermee.
Herbezin je, schrap het experiment, schrijf op waarom het mislukt is indien je dit weet en kijk hoe je uiteindelijk wel tot dat bepaalde ,vooropgestelde resultaat zou kunnen komen. Indien je weet dat het niet zou lukken blijf je er beter af.
Niet alles MOET slagen.

Lijst met een aantal experimenten

Met kleur
Met structuur
Met vorm
Met evolutie
Combinatie
….

-
To unsubscribe send email to [EMAIL PROTECTED] containing the line:
unsubscribe lace [EMAIL PROTECTED] For help, write to
[EMAIL PROTECTED]

Reply via email to