Merhaba,

PHP türü tip denetimsiz betik dillerindeki ana eksiklik modelleme sırasında ortaya çıkıyor. Bazı ilişki türlerini modellemek için gerekli araçlarınız olsa bile tip denetimsizlik nedeni ile bu kodlamaya modelin dayatılamaması demek. Bunun bir avantaj olduğu yerler de var. Ama karmaşık iş mantıklarını kodlarken dezavantaj haline geliyor.

Web uygulamaları için gerekli olan rol temelli erişim denetimi, şablonlama, kural motoru entegrasyonu, nesne ilişkisel eşleme, kapsamlı bellek yönetimi için oturum, istek gibi bellek kapsamlarının ayrılması, metin ve belge içi arama, kriptografi gibi konularda PHP API'leri sayıca az veya özellik kümesi olarak yetersiz. Oturup elle yazdığınız zaman da hem zaman alıyor hem de çoklukla en iyi sonuçları vermiyor. Ayrıca elle yazdığınız şeyin kendisindeki hataları test etmek de mesele.

Tabii sadece 15 ekranı olan bir uygulama varsa, hangi kullanıcı hangi ekrana erişir diye bir tabloyla oldukça da verimli bir erişim denetimi yazılabilir. Ama o ekran içinde farklı erişim kural gereksinimleri olan 10 bileşen varsa, bunların bazıları kullanıcı rolüne göre farklı görsel yapıya erişecekse, o zaman bunları PHP ile kodlamak başa bela olmakta.

Dediğim gibi ihtiyaç meselesi. Facebook gibi URL'sini bulduğunuz herhangi bir kaynağa doğrudan erişebildiğiniz son derece güvenli (!) bir site kuracaksanız sorun değil ama atıyorum Hazine Müsteşarlığı'nın, TPAO'nun makro-ekonomik parametrelere etki eden verileri işleyen sistemini yapacaksanız o zaman iş farklı.

Yoksa PHP çok esnek bir dil. Bu esnekliğin inanılmaz yarar sağladığı bir çok yer var. Ama her aracı yerinde kullanmak gerekli.

Sevgiler,

Bora.


Serkan Kenar wrote On 30-12-2008 00:13:
Merhaba,

2008/12/29 Bora Güngören <[email protected] <mailto:[email protected]>>

    Betik dilinin yapısından kaynaklanan beceri eksiklikleri var. Yani
    bu tür durumları betik dili ile modellemek zor. Modellemeye

Ne tür eksiklikler? Neden daha zor? Betik dili olmasıyla avantaj sağlayan, bu yönleriyle değer yaratan başarı öyküleri varken üstelik (bkz. Paul Graham, Yahoo Business). Bahsettiğiniz analizler veri yapılarının ve yazılımın tasarımına giriyor. Bu konuda PHP'nn ne gibi zorlukları var?
    kalktığınız zaman Java ve C++'da dilde hazır bulunan mekanizmaları
    icad etmeniz gerekiyor.


Dillerdeki hangi hazır yapılar?
    Dildeki mekanizmaları geçtikten sonra bir de API'lerdeki eksikleri
    tamamlamak zorunda kalıyorsunuz.


Yine sormak zorundayım. Ne gibi API eksiklikleri? PHP'deki hazır kitaplıkların yetersiz olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Net olarak bilinirse belki yanlış anlaşılmalar giderilebilir. Sanki geliştirici hangi çözüme yakınsa onun diğerlerinden daha üstün olduğunu düşünüyor, ve diğer tüm çözümlere çözümsüzlük gibi bakıyor..

Saygılarımla,


--
Serkan Kenar
------------------------------------------------------------------------

_______________________________________________
Linux-programlama mailing list
[email protected]
http://liste.linux.org.tr/mailman/listinfo/linux-programlama

_______________________________________________
Linux-programlama mailing list
[email protected]
http://liste.linux.org.tr/mailman/listinfo/linux-programlama

Cevap