Verileri gmail ve rapidshare'e bedavaya satmak harika bir fikir!.. Tabi işin angaryası da dahil..

On 09/17/2010 09:49 PM, Husrev wrote:
2010/9/17 Mesut GÜLER <[email protected] <mailto:[email protected]>>

    4- Geriye dönük 1 haftalık yedeğin yeterli olacağı kanısındayım.


1 Haftalık yedek için Tape işine girmeye gerek var mı dersiniz?

400 gb x 7gün = 3 TB

Birkaç yerde birkaç raid ile güzel güzel çözersiniz gibime geliyor. Bu konularda pek tecrübeli değilim ama bu tape işi sanki daha çok senelere yayılan depolamalar için uygun gibi. Mesela ISP'lerin logları gibi. Belli zaman aralıklarına ait verilerin bir teype konup, seneler sonra düşük bir ihtimalle kriminal bir vaka neticesinde okunma ihtiyacı doğduğu şeyler için daha uygun gibime geliyor. yoksa aynı teyplere veriler yazıp yazı silinecekse (verinin değeri bir hafta sonra bitecekse) çok uygun bir yöntem gibi görünmüyor.

400 gb dediğiniz şey RapidShare'e dahi upload edilebilecek bir veridir : ) Rapidshare herhangi biri tarafından upload edilen dosyaları en az 10 gün süreyle sunucularında tutuyor. Yani bir hafta sonra silinmelerine müsaade edecekseniz upload ücerti yok, hem de paralel olarak birkaç farklı sunucuda... Rapidshare'den premium şekilde 400 gb download etmek ise 20-30 tl ücretle mümkün.

Çok ilginç bir çözüm önerdiğimin farkındayım ama, hem sizin yerel bir afete maruz kalmanız çok düşük bir ihtimal, hem de rapidshare'de bir veri kaybı olması. ikisinin birden olması neredeyse imkansız.

Benim tavsiyem.
1) Raid ile farklı model aynı boyutta bir harddisk ile mirroring yapmak
2) Bu raid'den her gece, ayrı bir bilgisayara bu dosyaları almak
3) Bu kopyalayan bilgisayarda tar'layıp, lxsplit ile bölüp, rsupload.pl <http://rsupload.pl> ile upload edip, linkleri de gmailinize yollatmak

Bu üçünün size hem maliyeti düşük olacaktır, tek sefer masraf çıkartıp düzenli bir ödeme gerektirmeyecektir. hem riskinizi çok düşürecektir, hem de insan gücü gerektirmeyecektir.

Kaset işine girerseniz, hem yedeklerken kasetleri çıkarıp takmak için birinin uğraşması gerekecek, hem bu kasetlerin birer kopyalarını bir yere her gün kargolamanız gerekecek, hem de her gün her yedek için 20-30 tl gibi sabit bir ücret ödeyeceksiniz.

Evet, profesyönel bir çözüm değil, ancak uygulamada gayet pratik, ucuz ve basitçe programlanabilir bir yöntem.

--
Hüsrev Özayman


_______________________________________________
Linux-sunucu E-Posta Listesi
[email protected]

Liste kurallarını http://liste.linux.org.tr/kurallar.php  bağlantısından 
okuyabilirsiniz;

Bu Listede neden bulunduğunuzu bilmiyorsanız veya artık bu listeden gelen 
e-postaları almak istemiyorsanız aşağıdaki bağlantı adresini kullanarak 1 
dakika içinde üyeliğinizi sonlandırabilirsiniz.
https://liste.linux.org.tr/mailman/listinfo/linux-sunucu
_______________________________________________
Linux-sunucu E-Posta Listesi
[email protected]

Liste kurallarını http://liste.linux.org.tr/kurallar.php  bağlantısından 
okuyabilirsiniz;

Bu Listede neden bulunduğunuzu bilmiyorsanız veya artık bu listeden gelen 
e-postaları almak istemiyorsanız aşağıdaki bağlantı adresini kullanarak 1 
dakika içinde üyeliğinizi sonlandırabilirsiniz.
https://liste.linux.org.tr/mailman/listinfo/linux-sunucu

Cevap