Title: Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ανατροπή αλλά θα είναι ικανοποιημένος με...

Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ανατροπή αλλά θα είναι ικανοποιημένος με "γλυκιά ήττα"

  1.102,79  +0,63%  +6,88 93,58 εκ.

Παρασκευή, 14-Απρ-2023 08:13

ΣΥΡΙΖΑ: Ο φόβος της κυβέρνησης για έλεγχο δεν κρύβεται με τίποτα

Της Νίκης Ζορμπά

Όλα - ανεξαιρέτως- τα "σφυριά" στον ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν στην κατεύθυνση της εκλογικής εγρήγορσης. Δεν υπάρχει χώρος - παρά τις επιμέρους διαφωνίες στο εσωτερικό- για ανώφελες κόντρες, τζαρτζαρίσματα και απώλεια ενέργειας ( και ψήφων). 

Συσπείρωση και δύσκολος αγώνας

Ούτε οι αμφιλεγόμενες υποψηφιότητες - όπως π.χ του Βαγγέλη Αντώναρου ή και η στήριξη στον "δεξιό" δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, δεν κατέστησαν ικανές να αναταράξουν τα εσωτερικά νερά, παρά τις υπάρχουσες και "ζωηρές" - καίτοι όχι θορυβώδεις- επιφυλάξεις. Πάει πολύς καιρός ούτως ή άλλως που έχει κοπάσει η τρικυμία στο ποτήρι όπου συνήθιζε να καταπίνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλογές γαρ και κανείς δεν επιθυμεί από τη μειοψηφία να χρεωθεί μερίδιο σε τυχόν ήττα της επόμενης ημέρας. 

Μεμονωμένες γκρίνιες και προβληματισμοί καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος, για ζητήματα που θεωρούν "αυτογκόλ" του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από την κάλπη της 21ης Μαίου αλλά επουδενί λαμβάνουν δημόσιο χαρακτήρα και γενικευμένη έκταση. Είναι ενδεικτικό εξάλλου πως από τους πιο ... πιστούς αναμεταδότες της "γραμμής" του ΣΥΡΙΖΑ είναι στελέχη της Ομπρέλας, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν εσωκομματικό "βραχνά" για την ηγεσία. Ο Πάνος Σκουρλέτης για παράδειγμα, είναι μια τέτοια περίπτωση. 

Επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, όπου υπήρξε το επεισόδιο με την αποχώρηση της Ειρήνης Αγαθοπούλου από το Κιλκίς, πως ούτε οι "φασαριόζοι" του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να βγει προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, εικόνα κόντρας: Άπαντες μίλησαν για απώλεια ενός σοβαρούς στελέχους, επιχειρώντας όμως να υποβαθμίσουν αυτή καθ αυτή τη σημασία της ώστε να μη χαθεί το μείζον: Η ( εκλογική) ισχύς του ΣΥΡΙΖΑ ,εν τη ενώσει. 

Η σημαία πίσω από την οποία συσπειρώνονται όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , έχει στην ούγια το εκλογικό διακύβευμα: Να φύγει η Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είναι και το επίσημο δίλημμα που θέτει η ηγεσία με εμφανή στόχευση: Καμια ψήφος χαμένη σε μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς είτε στα Αριστερά είτε στα δεξιότερα. Το επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας πολύ εντατικά τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις περιοδείες και τις δημόσιες παρεμβάσεις του: Ο μόνος που μπορεί να διώξει τη Ν.Δ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη , εγώ. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διαρκής κλιμάκωση των αιτιάσεων προς τη Ν.Δ με "απειλή" τον "νεοφιλελεύθερο" χαρακτήρα του κόμματος και του αρχηγού της. Τις προάλλες, στην τελευταία ( ( με την παρούσα σύνθεση) ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε επί λέξει: " Εάν επανεκλεγεί η Ν.Δ δεν θα ιδιωτικοποιήσει μόνο το νερό αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε". 

Και αν αυτό είναι το πολιτικό περίγραμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στη μάχη της 21ης Μαίου ( και τις υποσχέσεις για αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποκατάσταση Δικαιοσύνης), το εκλογικό,  είναι η μείωση της ψαλίδας με τη Ν.Δ στα όρια του "στατιστικού λάθους" ούτως ώστε εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι η διαφορά θα είναι κάτω από τρεις μονάδες υπέρ της Ν.Δ στην κάλπη, η ήττα να είναι και "γλυκιά" και υποσχόμενη πολλά για έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, στις 2 Ιουλίου. 

Στο σενάριο αυτό, συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ "βλέπουν" ικανοποιητικές προοπτικές για το κόμμα τους, το οποίο θα μείνει "ζωντανό" με πειστικό - αυτή τη φορά - αφήγημα περί ανατροπής σε δεύτερες εκλογές. 

Σχετικά Άρθρα



Κώστας στάλθηκε από το iPhone μου

--
Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας μπορείτε να το στείλετε την διεύθυνση:
[email protected]
 
Για το αρχείο της λίστας μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:
https://www.mail-archive.com/[email protected]/maillist.html
---
Λάβατε αυτό το μήνυμα επειδή έχετε εγγραφεί στην ομάδα "orasi" των Ομάδων Google.
Για να απεγγραφείτε απ' αυτή την ομάδα και να σταματήσετε να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απ' αυτή, στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected].
Για να κάνετε προβολή αυτής της συζήτησης στον ιστό, επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://groups.google.com/d/msgid/orasi/3E881BCB-6E75-4FB3-8E5E-116B947A3EEA%40icloud.com.

Reply via email to