Εξαιρετικές προτάσεις.
Καλό βράδυ Γιώργο


-----Αρχικό μήνυμα----- From: Γιωργος Καλουδακης
Sent: Friday, January 10, 2014 10:49 PM
To: ORASI
Subject: [Orasi] Θέατρο



   «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Σκηνοθεσία: Φένια Παπαδόδημα

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β΄σκηνή

Επίκαιρη όσο ποτέ ίσως, «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, είναι ένα από τα εικοσιτέσσερα μονόπρακτα που ο συγγραφέας έγραψε εξόριστος από τη Γερμανία ανάμεσα στο 1935 και το 1939, με γενικό τίτλο «Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ».

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β΄σκηνή

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον έργο, σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου Φένιας Παπαδόδημα θα παρουσιάσει η Θεατρική Εταιρία Πράξη στη Β΄σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

Η ίδια η σκηνοθέτις σημειώνει:
«Ο παραλληλισμός με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτος.
Η άνοδος του ρατσισμού και του εθνικισμού, η εξαθλίωση του βιωτικού επιπέδου, η δυσπιστία και η υποκρισία, ορίζουν πια την καθημερινότητα μας. Το ξύπνημα του κτήνους καραδοκεί μέσα μας. Διαχρονικά πρωτοποριακό, το επικό-διαλεκτικό θέατρο του Μπρεχτ προυποθέτει την ελευθερία των συνειρμών και των προεκτάσεων. Βίντεο προβολές και ακουστικό υλικό της εποχής, συνεντεύξεις του ίδιου του Μπρεχτ, αυτοσχεδιασμοί των ηθοποιών πάνω σε εφιαλτικά όνειρα αποτελούν τις παρενθέσεις της δικής μου ανάγνωσης. Μέσα από το κείμενο διαισθάνομαι τα κτηνώδη ορμέμφυτα που όλοι φέρουμε, αλλά και τον αντίποδα τους, μία πνευματικότητα στα όρια της μεταφυσικής αναγκαιότητας. Σίγουρα αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο αποκάλυψης των «κατασκευαστών» της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, πίσω από το παραμύθι των καλών και των κακών, ακρογωνιαίος λίθος κάθε προπαγάνδας».

Παίζουν : Ραφίκα Σαουίς, Μάκης Παππάς
Μουσική: Γιώργος Παλαμιώτης




ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ' ΑΦΤΙΑ του Ζωρζ Φεϊντό
Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 4, Αθήνα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Το κλασικό τρίγωνο, ο σύζυγος, η σύζυγος και ο εραστής ή η ερωμένη, με την υποψία της απιστίας να γίνεται πιο επικίνδυνη και από την ίδια την απιστία. Ξεκαρδιστική φάρσα του Georges Feydeau «Ψύλλοι στ' αφτιά» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Οι «Ψύλλοι στ' αφτιά» γράφτηκαν το 1907 από τον Georges Feydeau, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής φάρσας και αποτελεί μέχρι σήμερα έργο ορόσημο της μπελ επόκ. Στην Ελλάδα, το έργο έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν με εξαιρετική επιτυχία και αλησμόνητες έχουν μείνει οι ερμηνείες του Ντίνου Ηλιόπουλου το 1976 και του Σταύρου Παράβα το 1984 στο διπλό ρόλο του Βικτόρ - Πος. Η ιστορία: Στο Παρίσι της μπελ επόκ, η Γκαμπριέλ, μετά από χρόνια οικογενειακής ευτυχίας, αρχίζει να αμφιβάλλει για την πίστη του συζύγου της, Βικτόρ-Εμμανουέλ και εκμυστηρεύεται την ανησυχία της στην παλιά της φίλη Λυσιέν. Το γαϊτανάκι της κωμωδίας αρχίζει να ξετυλίγεται όταν η Γκαμπριέλ και η Λυσιέν, για να «δοκιμάσουν» τον Βικτόρ, του γράφουν μια επιστολή κλείνοντας του ραντεβού σε ένα αμφιβόλου φήμης ξενοδοχείο. Αυτό που αγνοούν είναι ότι στο ίδιο ξενοδοχείο εργάζεται ως θυρωρός ο συνήθως πιωμένος Πος που είναι ο σωσίας του Βικτόρ! Όταν όλοι οι ήρωες του έργου καταφθάνουν στο ξενοδοχείο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το φυτίλι της φάρσας πυροδοτείται. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Σοφία Μουτίδου, Πάνος Βλάχος, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος και η Μίνα Αδαμάκη. Πλάι τους οι: Κωνσταντίνος Κακούρης, Γιώργος Κοψιδάς, Μαρία Κωνσταντάκη, Μάρκος Μπούγιας και ο Θωμάς Παλιούρας. Τους 12 ηθοποιούς θα συνοδεύει μουσικά επί σκηνής ο πιανίστας Δημήτρης Καραβίτης.





Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην, Κοινωνικό του Τζεφ Μπάρον Διαρκεια: 100 λεπτά
Θέατρο Άνεσις, Λεωφ. Κηφισίας 14,Αμπελόκηποι

Σκηνοθεσία:Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Ερμηνεύουν: Γ. Μιχαλακόπουλος, Τ. Ιορδανίδης. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Ο Γ. Μιχαλακόπουλος επιστρέφει στη μεγάλη επιτυχία του, ερμηνεύοντας έναν στρυφνό ηλικιωμένο του οποίου η ζωή ταράσσεται από έναν νεαρό

Πρόκειται για μια τρυφερή ανθρώπινη ιστορία με θέμα της τη μοναξιά και τις σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές γενιές ανθρώπων. Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο κωμωδία με δραματικές προεκτάσεις. Ένας απομονωμένος γέρος δέχεται κάθε Πέμπτη την αναγκαστική επίσκεψη (επιβεβλημένη από το δικαστήριο) ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος τον είχε χτυπήσει ελαφρά με το αυτοκίνητο. Μέσα από τις τακτικές επισκέψεις αναδεικνύονται οι συγκρούσεις των δύο ανδρών κι έτσι παρακολουθούμε αυτή την αμφίδρομη σχέση, μια σχέση δύσκολη, που τους δένει κυρίως μέσα από τα προβλήματα που μοιράζονται. Οι δύο ήρωες χαρακτηρίζονται από κάποιες ιδιαιτερότητες, οι οποίες αποκαλύπτονται σταδιακά και αυτό έχει αποτέλεσμα κάθε Πέμπτη (ημέρα της επίσκεψης) να σηματοδοτείται από μία ανατροπή...

Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» («Visiting Μr. Green») είναι το πρώτο έργο του συγγραφέα Τζεφ Μπάρον. Ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και από τότε έχει παρουσιαστεί σε σαράντα χώρες με παραπάνω από τετρακόσια θεατρικά ανεβάσματα και έχει μεταφραστεί σε είκοσι δύο γλώσσες. Στο έργο έχει απονεμηθεί το βραβείο KulturPreis Europa, ενώ ο συγγραφέας και το έργο του έχουν διακριθεί με βραβεία στη Γερμανία, το Μεξικό, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Στην Ελλάδα έχει αποσπάσει τα θεατρικά βραβεία έργου, παράστασης, σκηνοθεσίας, ερμηνειών, σκηνικού και φωτιστικού σχεδιασμού.
________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/[email protected]/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας 
στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/[email protected]/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο 
ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

Απαντηση