Οι πεποιθήσεις τον ανθρώπων αλλάζουν κι αυτό συμβαίνει επειδή όσο μεγαλώνουμε αφομοιώνουμε καλύτερα τις εμπειρίες μας, σκεπτόμαστε πιο ώριμα, αναλύουμε βαθύτερα τα γεγονότα και εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας. Αλίμονο σε αυτούς που μένουν στατικοί, πολές φορές, ακόμι και εν αγνεία τους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των διαφόρων πολιτικών οργανισμών οι οποί έχουν χρεοκοπήσει. Αν θέλεις σονι και καλά να ψάξεις ανθρώπους οι οποίοι είχαν προσωπικό όφελος ή συμφέρον, μπορείς να απευθυνθείς στη κα. Δαμανάκη τον κ. Ανδρουλάκη και εκατοντάδες άλλους πολιτικάντιδες που αλλάζουν κόμματα όχι απο λάθος εκτίμηση της πολιτικής πραγματικότητας ή το γνωστό οχαδελφισμό αλλά από προσωπικό όφελος που αποδεικνύεται απο το γεγονός της τοποθέτησης τους σε υψιλά αμιβόμενες θέσεις.

Αυτά τα ολίγα και τέλος στο θέμα.


----- Original Message ----- From: "ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ" <nxari...@hol.gr>
To: "orasi mailing list" <orasi@hostvis.net>
Sent: Monday, June 30, 2014 3:20 PM
Subject: Re: [Orasi] Όταν ο Ζαχαριάδης συνάντησε τον Σεφέρη



πάντως ρε Μπάμπη δεν παίζεσαι με τίποτα. κάποτε σε συζήτηση μας, παρόντος και του Δέδε, δήλωνες αριστερός. δε θα ξεχάσω τη φράση σου, ξέρεις πόσα ζευγάρια παπούτσια έχουμε λιώσει εγώ κι ο Δέδες στις πορίες; τώρα τι άλλαξε και τα λες όλα αυτά και μάλιστα έτσι χωρίς καμία απόδειξη, δεν ξέρω. θεορώ ότι δεν υπάρχει λόγος να αντικρούσω τα πιστεύω σου, μιας και τα βλέπω να αλλάζουν απο εποχή σε εποχή.
Νίκος.
Στις 29/6/2014 3:02 μμ, ο/η babis έγραψε:
Πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
Ο ζ έκανε χρήση ενός στίχου, σε ελεύθερη απόδοση, του Σεφέρη, χωρίς καν να αναφέρει την πηγή, δηλαδή το όνομα του ποιητή. Δηλαδή έκανε λογοκλοπή. Όσο για το κείμενο, συνολικά, πάλι θιματοποιει το κκε, αποκρύπτοντας ως συνήθως τα εγκλήματα που διέπραξε. Παρουσιάζονται ως αθώες περιστερές, πατριώτες, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού. Μια επαναλαμβανόμενη ψευδή ρητορική που βρίσκει στις μέρες μας ανίερους συμμάχους.
καλησπέρα και με τη νίκη.


----- Original Message ----- From: "Νίκος Χαρίτος" <nxari...@hol.gr>
To: "orasi mailing list" <orasi@hostvis.net>
Sent: Sunday, June 29, 2014 12:33 PM
Subject: Re: [Orasi] Όταν ο Ζαχαριάδης συνάντησε τον Σεφέρη


από ότι φαίνεται, την εποχή εκείνη αναγνωρίζονταν οι άξιοι και ας ήταν αντίπαλοι. πράγμα που σήμερα, για να μην πω ότι έχει εκλείψει, λέω ότι σπανίζει.
Νίκος.
Στις 29/6/2014 10:58 πμ, ο/η Spiros Skordilis έγραψε:
Όταν ο Ζαχαριάδης συνάντησε τον Σεφέρη



Τη συνάντηση δεν την εννοούμε με την κυριολεκτική, τη φυσική σημασία της. Απ’ όσο έψαξα, καμιά τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει καταγραμμένη ανάμεσα στον γραμματέα του ΚΚΕ, τον Νίκο Ζαχαριάδη (1903-1973), και τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη (1900-1971), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται εντελώς. Αν συναντήθηκαν, αυτό θα έγινε στο διάστημα από τότε που ο Ζαχαριάδης επέστρεψε στην Αθήνα μετά το Νταχάου, τον Μάιο του 1945, μέχρι τότε που βγήκε στο βουνό, τον Απρίλιο του 1947, σχεδόν δυο χρόνια αργότερα. Τη φωτογραφία που βλέπετε την βρήκα στο Διαδίκτυο, και δείχνει τον Ζαχαριάδη μετά την επιστροφή του, με συγκρατούμενούς του στο Νταχάου -και αυτός που τον βλέπουμε δεξιά του, που σκύβει το κεφάλι, θα μπορούσαμε με πολλή φαντασία να υποθέσουμε πως είναι ο Σεφέρης, αν θέλαμε με το ζόρι να εικονογραφήσουμε μια συνάντησή τους -αλλά, ξαναλέω, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι συνέβη τέτοια συνάντηση.

Εγώ εννοώ τη συνάντηση με τη φιλολογική έννοια του όρου, όχι την κυριολεκτική. Με την ίδια σημασία παλιότερα είχα γράψει για τον Βάρναλη που συνάντησε τον Καβάφη, εννοώντας όσα έγραψε ο ένας για τον άλλον. Κάτι ανάλογο θα δούμε κι εδώ, μια φιλολογική λεπτομέρεια που δεν ξέρω αν έχει καταγραφεί πουθενά.

Τον Οκτώβριο του 1946, ο Νίκος Ζαχαριάδης, γραμματέας του ΚΚΕ, έδωσε συνέντευξη στον Κηθ Ουίλερ, ανταποκριτή της εφημερίδας Chicago Daily Times, ή “Ημερήσιος Χρόνος του Σικάγου” όπως το γράφει ο Ριζοσπάστης, μια και την εποχή εκείνη συνηθιζόταν να μεταφράζονται οι τίτλοι των εφημερίδων. Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε σε πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 1946, και μπορείτε εδώ να δείτε ολόκληρη την πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Όπως έχει γράψει και ο πατέρας μου στο αυτοβιογραφικό του πεζογράφημα, ακριβώς για τον Οκτώβριο του 1946: Ήταν μια περίεργη και αντιφατική περίοδος. Παρά την τρομοκρατία και τις εκατοντάδες δολοφονίες αριστερών, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, τα γραφεία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ήταν ανοιχτά και ο “Ριζοσπάστης” και η “Ελεύθερη Ελλάδα” κυκλοφορούσαν κανονικά. Στην ύπαιθρο οι διωγμοί κατά των αριστερών και η αιματηρή τρομοκρατία των χιτών είχε οδηγήσει πολύν κόσμο στο βουνό αλλά πολύ περισσότερους στις μεγάλες πόλεις και ιδίως στην Αθήνα. Το αντάρτικο φούντωνε και ο ταχτικός στρατός έδειχνε ανίκανος να το καταστείλει. Όλοι πιστεύαμε πως η κατάρρευση του μοναρχοφασισμού ήταν ζήτημα μηνών, το Κόμμα όμως δίσταζε και δεν έδινε το σύνθημα της γενικής εξέγερσης, που όλοι περιμέναμε, μ΄ όλο που τα πράγματα από πολιτικής πλευράς χειροτέρευαν σταθερά. Έγινε το νόθο δημοψήφισμα και μας ξανάρθανε οι Γλυξβούργοι. Τα έκτακτα μέτρα επεκτείνονταν σε καινούργιες περιοχές, ώσπου κάλυψαν όλη τη χώρα. Παράλληλα με τις παρακρατικές δολοφονίες άρχισαν οι δικαστικές εκτελέσεις αγωνιστών, ενώ στις γειτονιές της Αθήνας πλήθαιναν τα μπλόκα της Αστυνομίας και οι επιθέσεις των χιτών κατά αριστερών πολιτών.

Η συνέντευξη έχει και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, αλλά εγώ θα εστιαστώ σε μία μόνο ερώτηση -και την απάντησή της. Ρωτάει λοιπόν ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Keith Wheeler, που να πούμε παρεμπιπτόντως ότι ήταν διακεκριμένος πολεμικός ανταποκριτής:

Ερώτηση 8η: Γιατί κατά τη γνώμη σας οι αρχές επιτρέπουν να λειτουργούν τα γραφεία του ΚΚΕ στην Αθήνα χωρίς να επεμβαίνουν, και επιτρέπουν επίσης τη συνέχιση της εκδόσεως των αριστερών εφημερίδων χωρίς διακοπή, ενώ αριστεροί σαν άτομα έξω από την Αθήνα υπόκεινται σε καταδίωξη;

Απάντηση του Ζαχαριάδη:

Η δημοκρατική νομιμοφάνεια στην Ελλάδα είναι ένα μικρό νησάκι που λέγεται Αθήνα, και που αυτό κάνει νερά. Η κυβέρνηση δε διώκει ακόμα την κεντρική ηγεσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ γιατί απλούστατα, παρ’ όλη την καλή θέλησή της, δεν μπορεί να στηρίξει μια νόμιμη και βάσιμη κατηγορία εναντίον της. Έτσι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, για την ώρα τουλάχιστον, να τηρεί τα προσχήματα, ενώ παράλληλα «ξύνει τα νύχια της» για να βρει αφορμές δίωξης, και από μήνες τώρα συγκεντρώνει «στοιχεία» για να στηρίξει μια τέτοια δίωξη. Μην ξεχνάμε όμως ακόμα ότι μια τέτοια δίωξη αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Και είναι άγνωστo ακόμα ποιον θα κόψει πιο βαθιά το μαχαίρι αυτό. Ένας ποιητής μας έχει πει ότι οι άνθρωποι που σηκώνουν βαριές πέτρες βουλιάζουν. Τέτοιες πέτρες θέλουν και γερούς ανθρώπους. Η δίωξη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ είναι πολύ βαριά πέτρα. Και τα πράγματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που το επιχείρησαν αυτό βουλιάζουν γιατί, όπως φαίνεται, είναι μικροί.


Στέκομαι στη φράση: Ένας ποιητής μας έχει πει ότι οι άνθρωποι που σηκώνουν βαριές πέτρες βουλιάζουν. Ποιος είναι αυτός ο ποιητής μας; Και να μην ξέρετε τον στίχο, από την εισαγωγή που έκανα θα έχετε καταλάβει πως είναι ο Γιώργος Σεφέρης -αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα τον ξέρετε, είναι από τους γνωστότερους στίχους του Σεφέρη και έχει γίνει παροιμιώδης -ίσως όχι τόσο γνωστός όσο ο “όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει”, αλλά ένας στίχος που παρατίθεται αρκετά συχνά στην εποχή μας, και μάλιστα χωρίς να αναφέρεται το όνομα του Σεφέρη (και ακριβώς η παράλειψη της αναφοράς του ονόματος του δημιουργού είναι ένδειξη παροιμιακότητας).

Βέβαια, ο Ζαχαριάδης παραθέτει από μνήμης. Ο στίχος του Σεφέρη δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά “βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες”, και επαναλαμβάνεται δυο φορές στο έργο του Σεφέρη, και τις δυο σε ποιήματα της “Γυμνοπαιδίας”, τη μια φορά σαν ακροτελεύτιος στίχος και την άλλη στο κέντρο του ποιήματος:

Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες·
τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα
τούτες τις πέτρες τις αγάπησα όσο βάσταξα
τούτες τις πέτρες, τη μοίρα μου.

(δείτε εδώ όλο το ποίημα).

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτόν τον ποιητή εννοεί -χωρίς να τον κατονομάζει- ο Ζαχαριάδης. Μάλιστα, όπως μου λέει ο φίλος ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος, που έχει ασχοληθεί περισσότερο από κάθε άλλον με το έργο του Ζαχαριάδη, τον ίδιο στίχο τον επαναλαμβάνει αργότερα ο Ζαχαριάδης σε προσωπική επιστολή του, τα χρόνια μετά την καθαίρεσή του. Ο Πετρόπουλος, που έχει συγκεντρώσει τα κείμενα του Ζαχαριάδη της εποχής εκείνης στο βιβλίο “Υπέρ βωμών και εστιών“, είχε προσέξει και αυτήν εδώ την αναφορά στον Σεφέρη, αλλά απ’ όσο ξέρω άλλος δεν την έχει επισημάνει, τουλάχιστον δημόσια.

Ο Σεφέρης βέβαια, αριστερός δεν ήταν. Μπορεί στα χρόνια της Κατοχής να είχε δείξει συμπάθεια προς το ΕΑΜ, μπορεί να έγραψε τσουχτερούς στίχους για τους θεατρίνους της Μέσης Ανατολής και, κυρίως, για το Απομεσήμερο ενός φαύλου, αλλά στην εμφύλια σύγκρουση που είχε αρχίσει δεν ήταν, εκ των πραγμάτων, από τη μεριά του Ζαχαριάδη -όσο κι αν η δική του πλευρά τον χτύπησε και τον κατηγόρησε για εαμίτη, όταν τον Φλεβάρη του 1947 τιμήθηκε με το βραβείο Παλαμά (χρωστάω άρθρο για το επεισόδιο αυτό, στο οποίο έχω αναφερθεί παρεμπιπτόντως).

Ο Ζαχαριάδης, πάλι, δεν ήταν ξένος και άσχετος με την ποίηση, όπως οι περισσότεροι σημερινοί πολιτικοί. Αν βάλω ποτέ κουίζ “ποιος είναι ο ηγέτης μεγάλου ελληνικού πολιτικού κόμματος που έχει γράψει μονογραφία για ποιητή”, να ξέρετε πως αυτόν θα εννοώ. Και, ανεξάρτητα από τη φιλολογική αξία του βιβλίου “Ο αληθινός Παλαμάς“, είναι εντυπωσιακό πως ο Ζαχαριάδης το έγραψε στη φυλακή της Κέρκυρας,το 1937, χωρίς πολλά βοηθήματα -όπως στην απομόνωση ξεκίνησε να γράψει κι ο Μπελογιάννης “Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας“.

Εντυπωσιακό είναι και πως ο Ζαχαριάδης ήξερε το ποίημα του Σεφέρη. Αν δεν κάνω λάθος, η Γυμνοπαιδία πρέπει να δημοσιεύτηκε στα Νέα Γράμματα γύρω στο 1935. Ο Ζαχαριάδης βρισκόταν σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης από το 1936 ως το 1945, ωστόσο φαίνεται πως ενημερωνόταν για την ποίηση ακόμα και των ποιητών της “άλλης” παράταξης (σε μια εποχή, να προσθέσω, που ο Σεφέρης δεν ήταν ακριβώς διάσημος). Επιπλέον, αν εμπιστευτώ το ψαχτήρι του ΕΚΕΒΙ, που είναι γενικά αξιόπιστο, ο πρώτος που παρέθεσε τον στίχο του Σεφέρη στο περιοδικό Νέα Εστία ήταν ο Καραντώνης το 1962 -θέλω να πω, το 1946 δεν ήταν συνηθισμένο να παραθέτει κανείς Σεφέρη.

Επειδή γράφω μακριά από τα κιτάπια μου, μπορεί να πέφτω έξω σε κάποια σημεία και να “ανακαλύπτω” πράγματα πασίγνωστα -αν είναι έτσι, να μου το πείτε. Αλλιώς, ας καταγραφεί εδώ αυτή η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον αστό ποιητή και στον κομμουνιστή ηγέτη, τον Οκτώβριο του 1946.

About these ads
http://sarantakos.wordpress.com/2014/06/29/zaxariadiseferis/

http://sarantakos.wordpress.com/2014/06/29/zaxariadiseferis/
________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________


________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

--
Νίκος Χαρίτος


________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________


________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας 
στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο 
ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

Απαντηση