Η ορμόνη
Οι οθόνες εκπέμπουν σε μεγάλο βαθμό μπλε φως, το οποίο καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Αν λοιπόν τις χρησιμοποιούμε το βράδυ, αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στους κιρκαδικούς ρυθμούς μας ή ακόμη και αϋπνία. Σε μια μελέτη η Αν Μαρί Τσανγκ και οι συνάδελφοί της από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ζήτησαν από εθελοντές να διαβάζουν είτε από ένα iPad είτε από ένα βιβλίο επί τέσσερις ώρες πριν από την ώρα του ύπνου για δύο εβδομάδες. Σε όσους διάβαζαν στο iPad η έκκριση της μελατονίνης καθυστερούσε κατά μιάμιση ώρα. Οι εθελοντές αισθάνονταν επίσης περισσότερο κουρασμένοι την επόμενη ημέρα σε σχέση με όταν διάβαζαν βιβλία ενώ είχαν μικρότερο σε διάρκεια ύπνο REM, ο οποίος θεωρείται ότι μας βοηθάει να παγιώσουμε τις αναμνήσεις.
Οι συμβουλές
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι καλύτερη θεραπεία είναι να κλείσετε την οθόνη μερικές ώρες προτού πάτε για ύπνο ή να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης βιβλίων που δεν εκπέμπουν μπλε φως. Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε να αποκοιμηθείτε διαβάζοντας το αγαπημένο βιβλίο σας σε ηλεκτρονική μορφή, μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής ή μιας σχετικής εφαρμογής.
Η νέα μελέτη
Ομάδα ερευνητών του Τμήματος Ιατρικής Παιδικού Ύπνου του νοσοκομείου παίδων Evelina London πραγματοποίησαν μια μελέτη η οποία έδειξε ότι όλες οι εταιρίες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών, ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης κλπ έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν συσκευές με μεγαλύτερες σε μέγεθος και υψηλότερης φωτεινότητας οθόνες ώστε να μπορεί να τις χρησιμοποιεί άνετα ο χρήστης τους κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό όπως είναι ευνόητο λειτουργεί αντίθετα το βράδυ και ειδικά όταν οι συσκευές χρησιμοποιούνται στο κρεβάτι. «Η ανάγνωση με το φως της λάμπας δεν προκαλεί προβλήματα αφού το κίτρινο-ερυθρό φως που εκπέμπουν οι λαμπτήρες δεν προκαλούν διαταραχές στην παραγωγή μελατονίνης. Η ανάγνωση σε μια ηλεκτρονική συσκευή έχει βιολογικές επιπτώσεις» αναφέρει ο καθηγητής Πολ Γκρίνγκας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές ζητούν από τις εταιρείες να προσθέσουν και μια επιπλέον λειτουργία στις συσκευές τους και πιο συγκεκριμένα ένα επιπλέον επίπεδο στη φωτεινότητα τους. Μια λειτουργία που θα προσαρμόζει τη φωτεινότητα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο βαθμός διαταραχής στον μηχανισμό του ύπνου ειδικά των παιδιών.

________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας 
στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/[email protected]/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο 
ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

Απαντηση