Ευχαριστώ, Σπύρε, για τα πάντοτε εξόχως ενημερωτικά σου posts! Έμαθα έτσι και ποια είναι η νυν διοικήτρια, που δεν ήξερα ...., l.o.l.!

-----Original Message----- From: skordilis-spyros
Sent: Tuesday, January 05, 2016 7:07 PM
To: οραση list
Subject: [Orasi] Δελτίο Τύπου του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, της 5ης Ιανουαρίου 2016, για την Παγκόσμια Ημέρα Braille




Δελτίο Τύπου του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, της 5ης Ιανουαρίου 2016, για την Παγκόσμια Ημέρα Braille



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΕΑΤ
ΚΕΝΤΡΟN ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ (Ν.Π.Δ.Δ.)
Καθολικός Διάδοχος του τ. Σωματείου «Οίκος Τυφλών» & του «Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος - Σχολή Τυφλών Ο Ήλιος»
Κεντρική Υπηρεσία: Ελ. Βενιζέλου 210 Καλλιθέα - ΑΘΗΝΑ - Τ. Κ. 17675
Παράρτημα: Β. Όλγας 32, Θεσ/νίκη, Τ.Κ. 54661. Ιστοθέση: www.keat.gr
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων
Τηλ.: 2109520623 fax:2109595868
e - mail: [email protected].

Καλλιθέα, 5-1-2016

Δελτίο Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille.

Ο Λουδοβίκος Μπράιγ, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου, 1809. Από ένα ατύχημα, τυφλώθηκε μικρός και στα δυο μάτια, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Ο Μπράιγ παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις 15 χρονών.

Κώδικας Braille:

Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς". Tο σύστημα μπράιγ λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες.

Για τους τυφλούς μαθητές, το Braille είναι το κλειδί για την παιδεία και τη μελλοντική τους απασχόληση. Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, καθώς είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα, ο οποίος εκδίδει εκπαιδευτικά βιβλία στη γραφή Braille για τυφλούς μαθητές και τα διανέμει δωρεάν σε όλη τη χώρα, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο, τη γνώση.

«Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη.»

Louis Braille


Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δ.Σ. ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Τ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ι. ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ
www.eoty.gr
________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/[email protected]/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας 
στείλτε email στην διεύθυνση
[email protected]

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/[email protected]/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθώνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
__________
Για καλή Ελληνική και ξένη μουσική, Θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο 
ρεπερτόριο επισκεφθείτε το
http://www.isobitis.com

______________

Απαντηση