Άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ μουσικής, γνωστός από τη συμμετοχή 
του στο συγκρότημα των «Ten Years After», ένα από τα κορυφαία σχήματα του
μπλουζ-ροκ.

Ο Γκρέϊαμ Άλβιν Μπάρνς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 
19 Δεκεμβρίου
1944 στο Νότιγχαμ της Αγγλίας. Από μικρός άκουγε μπλουζ και 
τζαζ
από την πλούσια δισκοθήκη του πατέρα του και στα 13 του άρχισε να παίζει 
κιθάρα. Το 1962 άρχισε την επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική, σχηματίζοντας
το συγκρότημα The Jaybirds, μαζί με τον μπασίστα Λίο Λάιονς.

Αμέσως έγιναν γνωστοί στην ευρύτερη περιοχή του Νότιγχαμ και τον ίδιο χρόνο 
εμφανίσθηκαν στο περίφημο Star Club του Αμβούργου, ακολουθώντας κατά πόδας
τους Beatles. Το 1966 μετακόμισαν στο Λονδίνο και άλλαξαν το όνομά τους, πρώτα 
σε Blues Yard και στη συνέχεια σε Ten Years After. Τους Λι και Λάιονς πλαισίωσαν
ο Ρικ Τσέρτσιλ στα κίμπορντς και ο Ρικ Λι στα ντραμς. Οι έντονες μπλουζ 
επιρροές τους συνέπεσαν με τη δεύτερη έκρηξη του blues ήχου στη Βρετανία, 
προαναγγέλλοντας
το ντεμπούτο των Led Zeppelin.

To 1967 άρχισε η ανοδική πορεία των Ten Years After, μετά την κυκλοφορία του 
ομώνυμου πρώτου άλμπουμ τους. Η δεκάλεπτη εκρηκτική ερμηνεία του I’m Going
Home στο Φεστιβάλ του Γούνστοκ (
17 Αυγούστου
1969) εκτόξευσε τη φήμη τους. Οι Ten Years After ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ροκ 
γκρουπ και γέμιζαν στάδια. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν το 1970 με το τραγούδι
Love Like a Man και το 1971 με το πασίγνωστο I'd Love to Change the World, που 
αποτελεί στροφή στην καριέρα τους σε πιο ποπ ήχους. Οι εξαντλητικές περιοδείες
και η αλλαγή της μουσικής κατεύθυνσης του συγκροτήματος, που δεν βρίσκει 
σύμφωνο τον Λι, οδηγούν στη διάλυση των Ten Years After το 1974.

Τον προηγούμενο χρόνο, ο Άλβιν Λι είχε ξεκινήσει την προσωπική του καριέρα, με 
ένα άλμπουμ σταθμό στην κάντρι-ροκ. Στο On the Road to Freedom συμμετείχαν
σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο τραγουδιστής των γκόσπελ Μάιλον Λεφέβρ και οι Τζορτζ 
Χάρισον, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόνι Γουντ και Μικ Φλίτγουντ. Οι συνεργασίες
του με σπουδαία ονόματα του μπλουζ και του ροκ, όπως οι 
Τσακ Μπέρι,
Μπο Ντίντλεϊ,
Ρόρι Γκάλαχερ
και Μικ Τέιλορ, συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, «όργωνε» 
συναυλιακά την υφήλιο, είτε με τους Ten Years After, είτε με την Alvin Lee Band.

Ο Άλβιν Λι επισκέφθηκε πολλές φορές τη χώρα μας για συναυλίες. Η πρώτη εμφάνισή 
του με τους Ten Years After χρονολογείται από τις 
11 Οκτωβρίου
1985, όταν εμφανίσθηκε στη Θεσσαλονίκη, επί την ευκαιρία των εορτασμών για τα 
2.300 χρόνια της ιστορίας της. Ακολούθησαν στις 12 και 
13 Οκτωβρίου
δύο «καυτές» συναυλίες στον κινηματογράφο Όπερα των Αθηνών, που άφησαν εποχή.

Ο Άλβιν Λι έφυγε από τη ζωή στις 
6 Μαρτίου
2013 «από απρόβλεπτες επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης ρουτίνας», 
όπως αναφέρεται στον προσωπικό του ιστότοπο 
AlvinLee.com.

Δισκογραφία
Προσωπικά άλμπουμ
list of 14 items
• On the Road to Freedom (1973)
• In Flight (1974)
• Pump Iron! (1975)
• Let It Rock (1978)
• Rocket Fuel (1978)
• Ride On (1979)
• Free Fall (1980)
• RX5 (1981)
• Detroit Diesel (1986)
• Zoom (1992)
• Nineteen Ninety-Four (1994)
• In Tennessee (2004)
• Saguitar (2007)
• Still on the Road to Freedom (2012)
list end

Με τους Ten Years After
list of 16 items
• Ten Years After (1967)
• BBC Sessions (1967–1968)
• Undead (1968)
• Stonedhenge (1969)
• Ssssh (1969)
• Cricklewood Green (1970)
• Watt (1970)
• A Space in Time (1971)
• Rock & Roll Music to the World (1972)
• Recorded Live (1973)
• Positive Vibrations (1974)
• About Time Chrysalis (1989)
• Live at the Fillmore East 1970 (2001)
• One Night Jammed (2003)
• Now (2004)
• Roadworks (2005)
list end
http://www.sansimera.gr
 ________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας 
στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
Εναλλακτικό αρχείο:
http://hostvis.net/pipermail/orasi_hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθόνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
_____________
Τα ηχογραφημένα βιβλία με φυσική φωνή που ανεβαίνουν στις βιβλιοπροτάσεις 
προσφέρονται από τις βιβλιοθήκες που λειτουργούν οι φορείς των τυφλών
____________

Απαντηση