":ROMINIA" ????
Dan G
On 5/10/2013 11:39 AM, Petr u K wrote:

Diferenta intre Rominia si Guineea este ca Guineea e o tara bananiera si Rominia e o tara corcodusiera (cum bine zice Radu Mititean).

Buna tinta pentru rechini de orice fel si chiar si pentru simpli pesti :D


Cu respect,


Peter


<http://www.mediafax.ro/economic/steinmetz-investitor-la-rosia-montana-risca-sa-fie-inlaturat-dintr-un-proiect-urias-in-guineea-10853977>


Miliardarul Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian si unul dintre principalii investitori la proiectul minier de la Rosia Montana, ar putea pierde drepturile asupra unui zacamant urias de minereu de fier din Guineea, cu resurse estimate la 50 miliarde dolari, in urma unei anchete a guvernului SUA, transmite Bloomberg.

O investigatie derulata de Departamentul Justitiei din SUA si autoritatile din Guineea a condus la arestarea a doi directori executivi detasati in statul african de la BSG Resources, companie detinuta de Beny Steinmetz, si la retinerea unui cetatean francez, care va fi judecat in New York.

Ancheta se refera la modalitatea in care BSG Resources (BSGR) a obtinut drepturile asupra proiectului minier de la Simandou, Guineea, detinute impreuna cu gigantul brazilian Vale.

Zacamantul de minereu de fier situat in sud-estul Guineei contine resurse cu o valoare de 50 miliarde de dolari.

"Alegatiile ca ar fi avut loc vreo neregula in privinta modalitatii in care BSG Resources a obtinut drepturile miniere din Guineea sunt complet nefondate. BSG Resources isi va apara reputatia si drepturile miniere din Guineea pe toate canalele legale, inclusiv arbitrajul international, daca guvernul continua masurile ilegale de a expropria interesele BSG Resouces", se arata intr-un comunicat al BSG Resources, citat de Bloomberg.

Compania a anuntat in luna martie ca guvernul din Guineea se pregateste sa anuleze licentele miniere pentru exploatarea Simandou si un alt proiect. Lucrarile la ambele zacaminte au fost inghetate anul trecut de compania de proiect, detinuta in parteneriat de BSGR si Vale.

Vale a precizat ca anchetatorii din SUA si Guineea au asigurat compania ca nu este vizata in mod direct de investigatie.

Beny Steinmetz (57 de ani) are o avere estimata la 8,9 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

Miliardarul detine indirect, prin firma BSG Capital, 16% din actiunile Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation. Gabriel Resources detine 80% din proiectul minier de la Rosia Montana, restul actiunilor fiind in propritatea statului roman.

BSG Resources a obtinut in 2008 o parte din drepturile comerciale pentru proiectul de la Simandou, dupa ce guvernul din statul african a anulat o sectiune din licenta detinuta de gigantul Rio Tinto. In 2010, BSGR a vandut 51% din drepturile detinute la Simandou si un alt proiect catre Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari.

Compania de proiect formata de BSGR si Vale au planificat exploatarea zacamintelor intr-o operatiune estimata la 10 miliarde de dolari, insa izbucnirea disputei cu guvernul a inghetat anul trecut lucrarile.

Presedintele statului african, Alpha Conde, a declarat in ianuarie ca Vale va ramane unul dintre principalii parteneri ai guvernului in exploatarea zacamintelor de fier. Oficialul a mai spus ca guvernul a oferit grupului Rio Tinto "un parteneriat strategic pentru 50-100 de ani", fara a oferi alte
informatii.

Rio Tinto a investit deja 2,3 miliarde de dolari la operatiunea proprie de la Simandou, despre care considera ca ar putea deveni cea mai mare mina de fier din Africa. Compania a atras de asemenea finantare semnificativa din China pentru operatiuni.

Depozitele bogate de minereu de fier ale Guineei fac obiectul unei dispute dure intre marile companii miniere de la sfarsitul deceniului trecut, pe fondul cresterii preturilor materiei prime odata cu evolutia cererii din China si de pe alte piete emergente.

BHP Billiton, cel mai mare grup minier la nivel mondial, detine de asemenea o operatiune de extractie a minereului de fier in Guineea.

"Guvernul incearca sa evite perpetuarea unei situatii in care proiecte cheie ar ramane inghetate. Contractul cu BSGR este cel mai contestat in Guineea. Vizeaza resurse unice, cantitati uriase de minereu de fier de inalta calitate", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la compania londoneza de consultanta Control Risks.

Monetizarea minereurilor de la Simandou ar transforma economia Guineei, cel mai mare exportator de bauxita din lume. Statul african a inregistrat in 2011 un PIB pe locuitor de 498 de dolari, fata de 48.112 dolari in SUA, potrivit datelor Bancii Mondiale. Produsul Intern Brut din 2011 s-a cifrat la 5,1 miliarde de dolari, la o populatie de 10,2 milioane de locuitori.

In pofida sumelor uriase mobilizate de investitorii straini, exploatarea depozitului ramane incerta, pe fondul instabilitatii politice si problemelor de infrastructura.

Guineea va organiza alegeri legislative in luna iunie, iar investitiile in infrastructura sunt puse sub semnul intrebarii de incetinirea recenta a pietei fierului. Pretul minereului de fier a scazut cu 19% din februarie, cand a inregistrat maximul ultimelor 16 luni, dupa incetinirea cresterii economice a Chinei.

Nu este clar cum ar putea fi transportat minereul extras din sud-estul tarii catre portul Conakry, situat in vest, solutia preferata de guvern pentru export. Companiile considera ca o ruta mai viabila economic ar fi transportarea minereului catre sud, prin Liberia.

"Va fi foarte dificil ca negocierile sa aiba loc pe baza unor chestiuni pur tehnice si comerciale, avand in vedere cat de politizat va fi procesul. Suspiciunile si neincrederea prezente in mediul politic din Guineea vor continua sa faciliteze posibilitatea unor interventii ostile sau renegocieri fortate", considera consultantul de la Control Risks.

Potrivit raportului Transparency International din 2012 privind indicele coruptiei, Guineea este pe locul 154 din 174 de tari.



Raspunde prin e-mail lui