Thanks !

With the help of Awokd I managed to boot each version by using 
"xen-pciback.hide=(PCI address of the discrete GPU)" and the small grub fix for 
3.2.

I was planning on using 4rc3 but the VM setup on first boot always fails to 
create sys-net because of a libxenlight error. I can still start my session but 
no internet access, same error each time I try to start sys-net and no VM 
manager to be found.

So I decided to use 3.2 and it works like a charm, just needs some more ram and 
all will be perfect :)

---
Emil Novik

-------- Original Message --------
On Dec 30, 2017, 21:44, Ivan Ivanov wrote:

> Hi Emil, thank you very much for your report.
> Regarding Qubes 3.2 : at the Qubes HCL list I wrote:
>
> "after Qubes R3.2 installation it cant boot - cant reach GRUB Boot Menu
> because MBR (or GRUB) is corrupted. Use grub2-install to fix it (read more)
> Everything else is OK "
>
> https://groups.google.com/forum/#!msg/qubes-users/TS1zfKZ7q8w/JQFkVF4xBgAJ
>
> If you fix your GRUB as described ^^^ you may be able to finally boot Qubes 
> 3.2
> Please test it and let me know the results
>
> Live 3.1 was buggy, full 3.1 would have worked. Haven't tested 4.0 -
> can't speak about it
>
> Best regards,
> Ivan
>
> 2017-12-28 1:19 GMT+03:00 Emil Novik via coreboot :
>> Hey, I'm having some heavy trouble getting my laptop to run Qubes and I
>> first thought I was having issues with the OS. But after digging into the
>> logs I managed to get(crashes too early during boot to get any persistent
>> logs, had to write most by hand) it feels more like an issue with my
>> Coreboot built.
>>
>> So there are the details :
>> - G505s with integrated HD 8650G + discrete R5 M230 graphics.
>> - Coreboot 4.6-2477-g6ab3edac3c-dirty with processor microcode patch
>> (change-ID: Ibbfee47ce1d5081640d6924e2b12f5213a7fcadb).
>> - Runs Debian Stretch fine.
>> - Fails to start Qubes 3.2 / 4.0 rc3 / Live 3.1.
>> - I added the vgabios.rom for the integrated card with menuconfig and the
>> one for the discrete card with cbfstool.
>> - Coreboot.rom, .config and full make output as attachment.
>>
>>
>> Some more error data I gathered from coreinfo's Bootlog :
>>
>> Failed to enable LTR for dev = PCI: 01:00.0
>> Failed to enable LTR for dev = PCI: 02:00.0
>> ...
>> I2C: 01:50 missing read_resources
>> I2C: 01:51 missing read_resources
>> PNP: 00ff.1 missing read_resources
>> ...
>> Warning: Can't write PCI_INTR 0xC00/0xC01 registers because
>> 'mainboard_picr_data' or 'mainboard_intr_data' tables are NULL
>> Warning: Can't write PCI IRQ assignments because 'mainboard_pirq_data'
>> structure does not exist
>> ...
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/Common/CommonReturns.c', line 187
>> ASSERTION ERROR: file
>> 'src/vendorcode/amd/agesa/f15tn/Proc/CPU/cpuGeneralServices.c', line 776
>> ...
>> Manufacturer: ef
>> SF: Detected W25Q32 with sector size 0x1000, total 0x400000
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> Manufacturer: ef
>> SF: Detected W25Q32 with sector size 0x1000, total 0x400000
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/spi/spi_flash.c', line 425
>> ASSERTION ERROR: file 'src/drivers/amd/agesa/state_machine.c', line 309
>> ...
>> EEPROM not found
>> EEPROM not found
>> EEPROM not found
>> EEPROM not found
>> EEPROM not found
>> EEPROM not found
>> EEPROM not found
>> ...
>> I2C: 01:50 (unknown)
>> I2C: 01:51 (unknown)
>> ...
>> APIC: 11 (unknown)
>> APIC: 12 (unknown)
>> APIC: 13 (unknown)
>> PCI: 01:00.0 (unknown)
>> PCI: 02:00.0 (unknown)
>> PNP: 00ff.0 (unknown)
>>
>>
>> "..." are parts I didn't write down as they didn't show any obvious
>> errors(but I'm bad at seeing them) and it would take me a loooong time to
>> write down the full log as I can't export it as far as I know, if you need
>> any more information from it, I can write down any part missing.
>>
>> Output of "cbfstool coreboot.rom print" after I added the optionrom for the
>> R5 M230 discrete graphic card :
>> Name Offset Type Size Comp
>> cbfs master header 0x0 cbfs header 32 none
>> fallback/ramstage 0x80 stage 129247 none
>> config 0x1f9c0 raw 263 none
>> revision 0x1fb00 raw 582 none
>> payload_revision 0x1fd80 raw 239 none
>> apu/amdfw 0x1fec0 raw 131072 none
>> fallback/romstage 0x3ff00 stage 320556 none
>> cmos_layout.bin 0x8e3c0 cmos_layout 1164 none
>> pci1002,990b.rom 0x8e8c0 optionrom 61952 none
>> fallback/postcar 0x9db40 stage 13268 none
>> fallback/dsdt.aml 0xa0f80 raw 9435 none
>> img/coreinfo 0xa34c0 payload 102712 none
>> img/nvramcui 0xbc640 payload 141628 none
>> fallback/payload 0xdefc0 payload 67370 none
>> payload_config 0xef740 raw 1611 none
>> pci1002,6665.rom 0xefe00 optionrom 32768 none
>> (empty) 0xf7e80 null 3112984 none
>> s3nv 0x3efec0 raw 32768 none
>> (empty) 0x3f7f00 null 31192 none
>> bootblock 0x3ff900 bootblock 1424 none
>>
>> What happened when I tried to boot each version of Qubes :
>>
>> Live 3.1 :
>> mce: Unable to init device /dev/mcelog (rc: -16)
>> radeon 000:04:00:0: Invalid ROM contents
>> radeon 000:04:00:0: Invalid ROM contents
>> [drm:radeon_get_bios] *ERROR* Unable to locate a BIOS ROM
>> radeon 000:04:00:0: Fatal error during GPU init
>> [TTM] Memory type 3 has not been initialized
>> SQUASHFS error: squashfs_read_data failed to read block 0x5cb75d68
>> SQUASHFS error: Unable to read data cache entry [0x5cb75d68]
>> SQUASHFS error: Unable to read page, block 0x5cb75d68, size af0
>> SQUASHFS error: Unable to read data cache entry [0x5cb75d68]
>> SQUASHFS error: Unable to read page, block 0x5cb75d68, size af0
>> EXT4-fs error (device dm-0): ext4_find_entry:1289: inode #41642: comm
>> plymouthd: reading directory lblock 0
>> (Hangs at the Qubes graphical loading screen, with loading bar full.)
>>
>> 3.2 (Install looked fine) :
>> Hangs at "Booting from Hard Disk..." in SeaBIOS on every try
>>
>> 4.0 rc3 :
>> [ FAILED ] Failed to start Load Kernel Modules.
>> ...
>> [ OK ] Reached target Basic System.
>> (Hangs for about 10secs, followed by 5s of black screen)
>> BUG: Unable to handle NULL pointer dereference at (null)
>> (followed by a lot of output likely concerning the error and quickly back to
>> boot)
>> Sadly too much output and disappearing too fast for me to get anything out
>> of it if all I can do is read and type to export it. Tried Ctrl+S/Ctrl+Q to
>> "pause" it but nope, also checked that the laptop should not reboot in case
>> of kernel panic but it still does...
>>
>> Thanks to anyone that could help me find what's wrong and how to fix it :)
>>
>> ---
>> Emil Novik
>>
>>
>>
>>
>>
>> --
>> coreboot mailing list: coreb...@coreboot.org
>> https://mail.coreboot.org/mailman/listinfo/coreboot
>
> --
> coreboot mailing list: coreb...@coreboot.org
> https://mail.coreboot.org/mailman/listinfo/coreboot @coreboot.org>

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To post to this group, send email to qubes-users@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/PSVtAdKLs_UmxDbPIOrBURXIUx3qJthK_e3BMjjzuVZdqLHF2pjLHZoWicDPKm91yCeVf7gEjaHA16-RHQpfNcJ0sbNo4ZemTHvKv6df5aA%3D%40protonmail.com.
For more options, visit https://groups.google.com/d/optout.

Reply via email to