[Alsa-user] ALSA PCM plugin lifetime

2020-05-18 Thread Robert Bielik
Hi all,

I have a system setup where I need a post-processing ALSA PCM plugin. But how 
is the lifetime managed by the ALSA server? Will the plugin only be 
instantiated whilst there is an audio stream running?

Is it possible to setup an ALSA configuration that keeps the PCM plugin 
instantiated, whether or not there is any audio running? (there will be an 
external application that communicates with the plugin through unix sockets)

Regards
/Robert

The information in this email (including any attachments) may contain 
confidential and/or proprietary material. Any review, retransmission or use of 
this information by persons or entities other than the intended, authorized 
recipient is prohibited. If you received this email in error, please notify the 
sender and delete the material. For information regarding how Dirac handles 
personal data, please visit https://www.dirac.com/privacy-policy.
___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


Re: [Alsa-user] RME HDSPe AIO + RME AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Ralf Mardorf
Hi Maurizio,

thank you for reporting back.

Take a look at the attached pic. You only made step 1, but you need to
do step 2 and step 3, too.

CCing, since the attached png might not make it through the mailing
list.

Regards,
Ralf



___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


Re: [Alsa-user] RME HDSPe AIO + RME AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 18 May 2020 18:30:08 +0200, Ralf Mardorf wrote:
>Take a look at the attached pic. You only made step 1, but you need to
>do step 2 and step 3, too.

It seems you made step 1 and step 2, but you are missing step 3, "Make
current file default". If you already made step 2, you don't need to do
the settings again, just open the file and then choose "Make
current file default".


___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


Re: [Alsa-user] Android Pixel C in MIDI mode not creating a alsa seq port

2020-05-18 Thread Stefan Sauer
On 18.05.20 17:25, Clemens Ladisch via Alsa-user wrote:
> Stefan Sauer wrote:
>> If I use my pixel c tablet, the alsa device is recognized (it shows
>> up in /proc/asound/ and also creates a midi0 entry)
> Does it show up in the output of "amidi -l"?
>
> Is the ID 5209 or 520a?  Your logs show both.

idProduct=5209 is the Pixel C as a midi device, 520a is when it connects
as MTP.

$ amidi -l
Dir Device    Name
$

If I do the same with the Pixel 3:

$ amidi -l
Dir Device    Name
IO  hw:1,0,0  Pixel 3 MIDI 1
$

I hope it is just some udev rule mismatch, but I don't find any file
containing those ids.

Stefan

>
>
> Regards,
> Clemens
>
>
> ___
> Alsa-user mailing list
> Alsa-user@lists.sourceforge.net
> https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user





___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


[Alsa-user] Out AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Maurizio M
Hi Ralph, yes I was missing the third part in fact you are absolutely 
right. I did step 3 and already saved 2 presets thank you very much. I 
wanted to ask you for more information then if possible, I have 2 more 
outputs from the expansion card that I have just installed, the 
AO4S-192-AIO, which however I can't activate. I can't get anything out. 
The outputs of the card are 4 monophinic that are used to make 2 stereo 
outputs and while the output 3 and the output 4 of the card, I am 
currently using them successfully and I managed to direct them to 
channel 19 and channel 20 of the mixer, the outputs 1 and 2 of the card 
which should go to channel 17 and 18 of the mixer, I can't address them. 
I put 1-2 AN then analog outputs in the drop-down menu, I also put 3-4, 
5-6 I tried them all but I couldn't. Can you tell me where I'm wrong? Thanks




___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


Re: [Alsa-user] Out AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 2020-05-18 at 19:54 +0200, Maurizio M wrote:
> Hi Ralph, yes I was missing the third part in fact you are absolutely 
> right. I did step 3 and already saved 2 presets thank you very much. I 
> wanted to ask you for more information then if possible, I have 2 more 
> outputs from the expansion card that I have just installed, the 
> AO4S-192-AIO, which however I can't activate. I can't get anything out. 
> The outputs of the card are 4 monophinic that are used to make 2 stereo 
> outputs and while the output 3 and the output 4 of the card, I am 
> currently using them successfully and I managed to direct them to 
> channel 19 and channel 20 of the mixer, the outputs 1 and 2 of the card 
> which should go to channel 17 and 18 of the mixer, I can't address them. 
> I put 1-2 AN then analog outputs in the drop-down menu, I also put 3-4, 
> 5-6 I tried them all but I couldn't. Can you tell me where I'm wrong? Thanks

Sorry, I can't help with this. To ensure that you understand how
hdspmixer works, I recommend to temporarily install Windows and
TotalMix. Maybe a dated version of TotalMix. When I installed Windows
and TotalMix around 9 years ago, TotalMix was already more advanced than
hdspmixer, but there was no real difference related to the GUI's routing
principle. The latest version of TotalMix might be completely different.
I don't know.

However, I know how to use an aged version of TotalMix and
seemingly/likely how to use hdspmixer, too, but never got all available
IOs working on Linux. For some reason the card also doesn't work, when
trying to use Ardour with plain ALSA instead of jackd. I guess the
driver is fishy, or some ALSA config was and still is missing on my
machines. Some people claimed, the driver does work for the HDSPe AIO
without issues, too.



___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


Re: [Alsa-user] Android Pixel C in MIDI mode not creating a alsa seq port

2020-05-18 Thread Clemens Ladisch via Alsa-user
Stefan Sauer wrote:
> If I use my pixel c tablet, the alsa device is recognized (it shows
> up in /proc/asound/ and also creates a midi0 entry)

Does it show up in the output of "amidi -l"?

Is the ID 5209 or 520a?  Your logs show both.


Regards,
Clemens


___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


[Alsa-user] RME HDSPe AIO + RME AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Maurizio Mileto Principale
Ralph, the AO4S expansion card for HDSPe AIO also works well, adds 4 monophonic 
outputs that become 2 stereo and does it totally independently of the main AIO 
card. It has an analog section and a DAC dedicated only to you and its outputs 
so the quility is at the top. What I don't understand is how to save HDSPMixer 
settings. I tried to adjust the volumes of the channels, one of the presets 
flashes, I press the button of the desired preset, for example 1, they all 
flash, I press save and he blocks the flashing preset. It seems done but when I 
restart the machine after turning it off, at the next restart the preset 
returns to the origin and has not saved anything. I also tried through a 
drop-down menu but nothing does not save. Why? Do you have any idea?

___
Alsa-user mailing list
Alsa-user@lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user